Ha nem akarsz túl sokat költeni.

Nemrég írtunk róla, hogy a jelek szerint hamarosan esni fognak az SSD árak, aminek mindannyian örülünk. A gyártók már kevésbé, de ennyi baj legyen. Sokan viszont nem akarják megvárni az év végi áresőt, ami a jó ár-érték arányú SSD meghajtókat amúgy is csupán minimálisan fogja érinteni. Épp ezért szétnéztünk a hazai piacon és megnéztük, mennyiért mérik most a legjobb SSD-ket. Mivel a Call of Duty már önmagában képes felemészteni egy 250 GB-os háttértárolót, ezért úgy döntöttünk, ezúttal az 500 GB-os példányokat vizsgáljuk. Ennek megfelelően természetesen mindenki választhatja a kisebb-nagyobb méretű meghajtókat a saját igényeihez mérten.

Az olcsó 2,5″-es

Western Digital Blue 500 GB18 970 Ft-tól

A termékek listázása után egyből elkezdtük pörgetni a specifikációkat. Sajnos a legolcsóbb SSD-k esetén nem pusztán arról van szó, hogy kevésbé neves gyártók kínálják az amúgy kiváló termékeiket, hanem bizony itt többnyire cache nélküli, igencsak olcsósított példányokat találunk javarészt. Persze van az a szituáció, amikor valaki a padláson lévő multimédiás laptopjába keres valamit piszok olcsón, ilyenkor tényleg megteszi nagyjából bármi, főleg ha nem tárolunk fontos adatokat a partíciókon. Épp ezért a Western Digital Blue az a legolcsóbb SSD, amit nyugodtan megvásárolhat bárki, hatra dőlhet és nem kell amiatt aggódnia, hogy bármikor elveszhetnek az adatai. A SATA3 csatolófelületnek köszönhetően az írás/olvasás sebessége nem a leggyorsabb, de az 530 és 560 MB/s sem a világ vége, játékokban pedig úgysem érződik a különbség. Aki esetleg rászánna pár plusz százast, az nézheti még a Crucial MX 500-ast is, viszont abból szigorúan a 2,5″-os verziót, az M.2 variáns ugyanis sajnos nagyon melegedős.

Best buy

Kingston A2000 500GB – 18 161 Ft-tól

A Kingston nagyon ügyesen pozicionálta az A2000-es modellt. Ha a PC gamer master race-re gondolunk, valahogy nem a fentebbi típus jut eszünkbe, de szerencsére az árcédula sem olyan magas, mint a vadabb külsejű darabok esetén. Aki egy gyors, megbízható SSD-t akar, olcsón, annak remek választás a Kingston A2000, ami az NVMe csatolófelületnek köszönhetően 2200 MB/s-os olvasási és 2000 MB/s-os írási sebességre képes. Nem ez lesz a gépház legszebb ékessége, de a többségében úgyis eltakarja egy videókártya az avatatlan szemek elől, cserébe viszont 20 ezer forint alatt megkapjuk az 500 GB-os verziót.

High end

ADATA XPG SPECTRIX S40G 512 GB31 840 Ft-tól
Bemutató

Amikor valaki nem éri be az átlaggal, hanem a legjobbra vágyik, ott kezdődik csak igazán a szemle. Egyes gyártók kisebb vagyonokat kérnek az SSD-jükért, míg mások jóval olcsóbban szállítják ugyanazt a teljesítményt. Amikor a lehető leggyorsabb típusra van szükségünk, akkor sem kell feltétlenül kisebb vagyonokat elkölteni, erre remek példa az ADATA XPG Spectrix S40G. 30 ezer forint alatt 3500 MB/s-os olvasási és 2400 MB/s-os írási sebességet kapunk, de az 1 TB-os verzió még gyorsabb, na meg persze drágább is. Emellett megbízható, hűvös, de még az RGB sem hiányzik róla, ami jól mutathat az edzett üvegoldallap mögött. Nem mellesleg 5 év garanciát vállal rá a gyártó, már csak emiatt is érdemes elgondolkozni rajta.

Mi a különbség az SLC, MLC, TLC, QLC között?

Már a technológiák elnevezése is sokat takar. Röviden, amíg az SLC (Single Level Cell) esetén egy memóriacellában 1 bit tárolódik, addig az MLC (Multi Level Cell) esetén 2, a TLC (Triple Level Cell) 3, a QLC-nél (Quad Level Cell) esetén pedig 4 bit tárolódik ugyanabban a cellában. Így értelemszerűen az SLC a legtartósabb, de ezzel együtt a legdrágább is.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a mai átlagigényeket a TLC maradéktalanul kielégíti.

Persze ha komolyabb igénybevételről van szó, akkor érdemesebb az MLC-t választani, de ennek az árát is megkérik sajnos, sőt napjainkban már szinte csak elvétve találkozhatunk velük a piacon.  A QLC-t pedig érdemes elfelejteni. Egyrészt sebességben sem az igazi, másrészt a hosszabb életű TLC-vel azonos áron kínálják a gyártók, így egyszerűen nem nyújt kellő alternatívát egyelőre.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×