Az egérpad kiteljesedése.

Amikor egérpadot választ az ember, először mindig megnézi, hogy mekkora helyet tud szorítani neki az asztalon. A legrosszabb az egészben pedig az, hogy bármekkorát is választunk, soha nem lesz elég. Én M-es mérettel kezdtem, aztán átálltam az 450 széles XL-esekre, amit az esportolók is használnak a nagy tornákon. Szó se róla, tökéletes játékra és nem is fogy el alólad a talaj, viszont valahogy mindig ott van egy monitor, aminek a lábai miatt ügyeskedni kell, vagy a billentyűzet, ami pont rossz szögben áll.

Épp emiatt találták ki a gamer asztalokat, de nem mindenki akar egy új asztalt venni ennyi miatt. Na, pont ezekre a helyzetekre van ott az Endgame MPC1200-asa, ez a pad ugyanis 1200 x 600 mm-es méretekkel van megáldva, és a vastagságára sem lehet panasz, ugyanis 3 mm-nyi anyagot kapunk. De, hogy megéri-e a 21 ezer forintos árcédulát, az nemsokára kiderül.

Doboz

Amikor megérkezett, már akkor az az érzésem volt, hogy a bestia elszabadult. Az extrém nagy dobozon kívül viszont semmilyen extrát nem kaptunk. Egérpadokhoz persze az extra körítés nem is túl bevett szokás, így ezen nem csodálkoztunk.

Anyag

Így hirtelen nem is tudom, melyik másik padhoz hasonlíthatnám a Cordura anyagát. Az Endgame nem viccelt, amikor a leírást gyártották, ez tényleg nem az a tucatpad, amit egy átlagos olcsó szövetnél megszoktunk. Nem túl puha, cserébe rendkívül gyors maga a pad. Nem a leggyorsabb pad, amivel valaha találkoztam (azok a SteelSeries különleges kiadásai), de ott van a top 5-ben sebesség szempontjából.

Azt viszont leszögezném, hogy mivel a pad anyagának van egy függőleges „íve”, így az egér nem ugyanolyan gyors függőleges és vízszintes irányban. Szerencsére minimális az eltérés. Persze ez egy olyan dolog, hogy napokon belül megszokja az ember.

Maga az anyag vízlepergető, így nem nagy probléma az sem, ha esetleg az üdítőnkből kifolyik egy kevés a padra, egy megfelelő törlőkendővel pillanatok alatt eltüntethető a folyadék. A fekete szövetpadokkal ellentétben szerencsére a Cordura nem gyűjti ész nélkül a szöszöket, szennyeződéseket. Mivel maga a pad ellenállóbb, így egy nedves törlőkendővel bármikor percek alatt áttörölhetjük a pad teljes felületét.

Ugyanakkor kiemelném, hogy a pad teljes széle varrott, így nem kell attól tartani, hogy egykönnyen szétmegy.

Megnéztem, hogy a különböző szenzorú gamer egerek miként viselkednek a Cordura felületén. Itt PMW 3389, 3360, illetve 3366-os szenzorú egerek vonultak fel, egyik esetén sem jelentkezett anomália. Minden suhintásomat probléma nélkül lekövették a rágcsálók, de ha már előttem van 120 centiméter tömény egérpad, akkor néztem egy-két mérést is.

 

A Cooler Master MM 711-gyel sikerült közel 6 m/s-os gyorsulást mérni, ami az Endgame XM1 RGB-ből pedig 5 m/s-os gyorsulást sikerült kicsikarni. Itt megjegyezném, hogy ez nem azt jelenti, hogy az Endgame XM1 RGB szenzora gyengébb lenne, hiszen egyik esetben sem láttunk levágást (cap), szimplán ekkorát bírtam rántani. Az MM711-et is meg kellett lökni jó pár alkalommal, hogy 4 m/s felé menjünk, de nyilván ez hétköznapi használat esetén soha az életben nem fog előjönni, de azért jó érzés tudni, hogy az egerünk ezt is bírná alkalomadtán.

Ez NEM CSAK egy egérpad

Egy egérpad esetén nagyjából a végéhez is érnénk, itt viszont meg kell emlékeznem arról, hogy ez nem egy átlagos egérpad, ez sokkal több annál. Az Endgame MPC1200 Cordura ugyanis konkrétan egy új asztalt dob hozzánk. Gyakorlatilag mindent úgy helyezünk el az asztalon, ahogyan azt szeretnénk, nincs semmilyen akadályozó tényező, nem kell centizni a monitor szélét az egérpadunkhoz, itt simán rátesszük és egyszerűen nem tudom visszaadni azt, hogy ez mennyire jó érzés.

Egyszerűen semmi nincs az utamban játék során. A billentyűzetet, telefont és minden baromságomat is nyugodtan felpakolok és így is nagyjából kétszer annyi helyem marad egerészni, mint amúgy egy L-es paddal. Arról nem is beszélve, hogy ezzel gyakorlatilag egy gamer asztalt faragunk az amúgy bármilyen felületű, akár régi, ócska asztalunkból, ami ráadásul elképesztő minőségi is.

Épp ezért ezt a padot nem úgy kell nézni, hogy csak egy egérpad, inkább nevezném egérszőnyegnek, mert tényleg több van benne. Ha pedig ehhez nézzük az árcédulát, akkor hirtelen már nem is olyan vészes a 21 ezer forint, hiszen ha mondjuk nem az olcsó White Shark XL padjai közül választunk (ami méretben még mindig kb a fele), egy kisebb XL padért is simán elkérnek 15-20 ezer forintot, azok pedig elég távol állnak az 1,2 méteres szélességtől. Egyedül talán azt tudnám felhozni ellene negatívumként, hogy az alja csupán átlagos, ettől függetlenül egy centit sem mozdul használat közben.

 

 

 

 

 

Az Endgame MPC1200 Cordura már megtalálható a leet.hu webshopjában, egészen az L-es mérettől kezdve.

A tesztkonfiguráció

 

Perifériák

Köszönjük a lehetőséget az Endgame-nek és a Caseking Hungary-nek.

 

Összefoglalás

Ez nem egérpad, gamer egérszőnyeg! – Endgame MPC1200 Cordura teszt


Szerzői értékelés

9

Az Endgame MPC1200 Cordura teljesen újraírja az egérpadok fogalmát. Itt inkább egy asztal upgrade-ről van szó, amivel egyúttal egy egybefüggő egérpadot kapunk, végtelen területtel. Minőségi anyaghasználat, varrott szélek, korrekt árcédula. Ez a pad egész biztos, hogy nem fog csalódást okozni senkinek. Remek választás.

minőségi anyaghasználat

varrott szél

szolid megjelenés

könnyen tisztítható

vízlepergető felület

korrekt árcédula

stabil, egy centit sem mozdul használat közben

az alja csak átlagos

van egy minimális sebességbeli különbség a vízszintes és függőleges irányok között a pad anyaga miatt

Olvasói értékelés

10

×