Egy egér mind felett.

A régebbi motorosok emlékezhetnek még a Mionix nevére, ami mára kicsit kikopott. A svéd gyártó a kiemelkedő anyaghasználatával próbált kitörni a mezei gamer gyártók szürke palettájáról. Annak idején a Mionix Castor nagy kedvencem volt, épp ezért is örültem, mikor megérkezett a Naos QG.

A Mionix még 2014 decemberében jelentette be, hogy egy egészen új gamer egéren dolgoznak, ami képes monitorozni a tenyéren át a játékosok aktuális fizikai állapotát, pulzusát és stressz-szintjét, teljesítményét (klikk/perc, egér által megtett út, mozgásának sebessége, kattintások száma, stb…). A megjelenés óta eltelt 5 év, a Mionix pedig nem brillírozott ez idő alatt. Most viszont kicserélődött a csapat, ennek örömére jövőre jönnek majd az újdonságok dögivel, de a történelem is érdekes lehet, főleg ha egy pulzusmérős egér van a középpontban.

Doboz

Mindenféle túlzás nélkül, ez idáig a legötletesebb doboz, amivel találkoztam. A képek sajnos nem adják át annyira, de a dobozt úgy tudjuk szemből szétnyitni, illetve összezárni, hogy az illesztések mindenhol passzolnak. Mintha egy rejtélyes ládát nyitna ki az ember. Belülről már nem találunk túl sok extra tartalmat. A kézikönyvön túl pár matricát ad a gyártó, így ennyivel kell beérnünk.

Forma

Itt dől el minden. Amit idáig az egerekről tudtál, azt felejtsd el. Ez túltesz mindenen, de tényleg. Egyszerűen elképesztő méretekkel rendelkezik a Naos QG, ami egész biztos, hogy nem mindenkinek fog tetszeni.

A hagyományosabb formájú egerekhez képest itt egy oldalkocsi szerű réteget is kapunk, ami az egér jobb oldalán található. Ennek köszönhetően az egész kezünk kényelmesen elférhet az egér felületén, amivel viszont járnak olyan hátrányok, hogy például a kisebb kézzel rendelkezők valószínűleg az életben nem tudják majd gond nélkül megemelni az egeret.

Ha már méret, azoknak ajánlott ránézni, akik a Deathadder, SteelSeries Rival 300/310 irányában keresgéltek idáig. Na meg persze annak, akinek hatalmas péklapát méretű keze van és keresi a tökéletes ergonomikus egér pajtását. Mindenféle túlzás nélkül, ezt az egeret vagy imádni vagy utálni fogod, egyszerűen annyira megosztó a formája, hogy tényleg érdemes egyszer kézbe venni vásárlás előtt.

Anyagminőség

Na ez az a szint, ahol a Mionix 5 éve is kiválóan teljesített. Mind az összeszerelés minősége, mind pedig az anyagminőség elképesztő erősre sikeredett. Maga az egér egy gumírozott anyaggal van bevonva, amit egyszerűen élmény megfogni.

Ezzel egyúttal a gumírozott anyagok átkát sem sikerült elkerülni, így ha esetleg nem tiszta kézzel nyúlunk hozzá, akkor a felületen könnyen megmaradhat a szennyeződés. Ennek megfelelően a zsíros dolgokat érdemes távol tartani az egértől, de csak hogy egy személyes tapasztalatot is említsek, a kézfertőtlenítő is azonnal meglátszott a felületén, ráadásul nem igazán szívódott fel. Persze egy gyors áttörlés mindig csodákra képes.

Talpak, kábel

Na ez az a terület, ahol az egérgyártók csak az utóbbi időben kezdtek el felfigyelni a szakértők és modderek intelmeire. Ma már szinte minden jobb érzékelővel szerelt egeret teflon talpakkal és parakord kábellel látnak el. Nos, a Mionix QG itt sajnos alapos lemaradásban van.

Az óriási termetének köszönhetően 4 gripet is kapott alulra, viszont ezek „hagyományos”, nem túl jól csúszó műanyagból készültek, aminek köszönhetően az egér elég lassúcskának tűnik. Ameddig általában 900 DPI-n szoktam használni az egereket, addig itt 1200 DPI-t kellett beállítanom. Ebben persze az egér mérete is közrejátszott, ugyanis roppant nehéz emelgetni a lekerekített formák miatt.

A kábel pedig szintén a múlt évtizedből ragadt itt. Ennek megfelelően a korábbi trend után rajongók megtalálhatják számításaikat az úgynevezett szőtt kábel textúráiban. Én őszintén szólva örültem, hogy már elfelejtettem ezt a nehezen hajlítható, az egérpadon súrlódó technikát. Az egérkábeltartó viszont új értelmet kapott. Rég jött már ilyen jól őszintén szólva. Ettől függetlenül az anyagminőséggel nincs gond, egyedül a típus a probléma.

Hardver

A Naos QG szívében egy PMW 3360 dolgozik. Nem mai a technika, viszont a mai napig nem igazán sikerült jobbat bemutatni. Persze léteznek továbbfejlesztései a 3360-as szenzornak, ám ezekben minimális változtatások találhatóak. Nem véletlen, hogy manapság is a legjobb szenzorok között tartják számon a 3360-at.

A repertoár viszont nem áll itt meg, kapunk ugyanis pulzus és stressz szint mérőt is. Ezekről a PIXART – PAH8001EI‐2G szenzora gondoskodik. Ennek segítségével folyamatosan monitorozhatjuk a pulzusunkat, ami meglepően jól működik. Ezekről bővebben a szoftverek fejezetnél számolunk be.

A méréseket ezúttal is az OxyPilot MouseTester v1.5-tel végeztük. A gyártó állítása szerint 7,6 m/s-os gyorsulást képes lekövetni a Naos QG. Nos, ezt egyszerűen nem sikerült összehoznom, mármint nem az egér miatt, hanem az L-es méretű SteelSeries HyperBeast padon nem tudtam akkorát rántani, hogy az elérje a 7,6 m/s-ot.

Összességében mint kiderült bármilyen felbontást nyugodt szívvel választhatunk, egyetlen alkalommal sem vágott közbe sem a szoftver, sem pedig a szoftver. Minden rántást gond nélkül lekövetett a Naos QG. Azt azért megjegyezném, hogy ezt az egeret ember fia biztosan nem fogja 4-5 m/s-mal dobálni, már csak a mérete miatt sem. Ettől függetlenül a szenzor elképesztő jól teljesített, immáron sokadik alkalommal.

A kapcsolókat illetően a gyártó nem túl informatív. Az biztos, hogy nem puha, japán Omronokkal szerelték, jó esetben valami kemény kínai Omron van a fedélzet alatt, de ha kiderülne hogy valami TTC gyártmány, akkor sem lépődnék meg túlzottan. Nem ez az etalon, sőt kicsit keményebb is az átlagnál, ettől függetlenül nem tapasztaltam semmiféle anomáliát. A kapcsolási érzet teljesen rendben volt, nem kattintottam véletlenül vele.

Szoftver

A megjelenés óta eltelt pár év, ez idő alatt pedig sikerült toldozni-foltozni a szoftvert. A „Quantified Gaming” szekcióban elképesztő mennyiségű információval bombáznak. Hasonlót talán a Razer szoftverében láttam, de az is messze elmarad a Mionix sokrétűségétől. Nem azt mondom, hogy feltétlenül szükség van rá, hogy tudjam hány méternyit egerésztem egy nap alatt vagy hogy hány sornyit görgettem. Ettől függetlenül rendkívül jópofa kiegészítés, a pulzusmérőről nem is beszélve!

Ez utóbbit teszteltem is különböző körülmények között és meglepően jól reagált mindenre. Megnézhetjük, hogy netezés, illetve játék közben milyen a pulzusunk, ráadásul ezt vissza is nézhetjük a statisztikák menüpontból. Rossz hír, hogy a pulzusmérő azért használat közben kicsit zavaróvá tud válni. Az egér hátulján lévő szenzor ugyanis zöld fényt szór felfelé, nagyjából pontosan a szemünk irányába, így ha esetleg levesszük a kezünket az egérről, úgy egyből érezni fogjuk ennek kellemetlen hatását. Szerencsére a szoftver pár másodperc múlva kikapcsolja a fényeket, ettől függetlenül zavaró a jelenség.

A gombok funkcióit is szabadon állíthatjuk, az egér teljesítményét pedig szintén a saját szájízünk szerint módosíthatjuk. A DPI-t 100-as lépcsőkben állíthatjuk, ezen felül a mintavételezési gyakoriságot, a kapcsolók válaszidejét és az Angle Snapping funkciót szabhatjuk testre.

Manapság egyre nehezebb kitűnni a streamereknek. Na, itt jön közbe a Naos QG, aminek a beépített pulzusmérőjét a közvetítés képernyőjén is megvillanthatjuk. A Mionix ehhez egy külön OBS szoftvert küld, amit magunknak kell beállítani, de pár perc alatt ezt is könnyedén nyélbe üthetjük.

Verdikt

Összességében a Mionix Naos QG egy rendkívül jó egér, aminek ugyan vannak hiányosságai, de ettől eltekintve ma is megállja a helyét a piacon. A pulzusmérő például azóta sem jelent meg az egerek piacán, de hasonló extravagáns formát sem látunk túl gyakran. Az egér remekül fest az asztalon, igazi visszafogott, csendes gyilkos, teletömve megannyi érdekes funkcióval. Ellenben a talpak és a kábel tekintetében lenne még hova fejlődni és a forma az, ami amilyen extravagáns, olyan megosztó is. A különféle íveknek és a nagy méretnek köszönhetően sokaknak lehet kényelmetlen, de még az emelése sem egy leányálom.

Az árcédula pedig tovább borzolja a kedélyeket, ugyanis jelen középárfolyam szerint 26 400 forintba kerül szállítással együtt a Naos QG, ami azért nem olcsó, főleg ha figyelembe vesszük hogy egy 5 éves példányról van szó.

A tesztkonfiguráció

Perifériák

 

Összefoglalás

Pulzusmérős egér kifejezetten streamereknek – Mionix Naos QG teszt


Szerzői értékelés

7

Aki szeretne egy nem épp hétköznapi, netán kíváncsi a pulzusára és nem mellékesen nagyobb a keze az átlagnál, az nyugodt szívvel választhatja a Naos QG-t, hasonló elvégre máshol nem kapni. A szenzor ma is top és az összeszereléssel, illetve a textúrák minőségével sincs probléma. Ugyanakkor FPS-re biztosan nem ezt az egeret választanám.

egyedi forma

top kategóriás szenzor

pulzus-és stressz-szint mérő

minőségi anyaghasználat

szoftver

(kikapcsolható) RGB világítás

beépített memória

 

nehéz

lassú talpak

szőtt kábel

zavaró zöld fény a pulzusmérőből

árcédula

Olvasói értékelés

8

×