A közelmúltban a 90 százalékban hatékony COVID-19 oltóanyag körüli hírek miatt a videojáték-társaságok részvényei hatalmas zuhanásnak indultak.

A november sok szempontból figyelemre méltó hónap. Ami a videojáték-ipart illeti, rengeteg érdekes új játék jelent/jelenik meg, közben volt egy amerikai elnökválasztás, Magyarországon pedig a koronavírus miatt ismét korlátozások lépnek életbe. A világjárvány egyébként számos iparágban okozott hatalmas károkat, ám elmondhatjuk, hogy mivel sokan otthon ülnek és játszanak, a játékipar valamelyest fellendült. Persze egyes játékok, filmek megjelenése pont emiatt késett.

Most azonban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a Pfizer gyógyszeripari vállalat és a német BioTech létrehozott egy oltóanyagot a COVID-19 legyőzésére, amely 90 százalékos hatékonysággal működik. Ennek eredményeként a videojáték-vállalatok részvénypiaci részesedése az egész világon rohamosan csökkenni kezdtek.

A jelenleg zajló járvány hatalmas károkat okozott az elmúlt kilenc hónapban. Nemcsak közegészségügyi, de nemzetgazdasági szempontból is. A világjárvány alapvetően megbénította a filmipart és a mozit. Hasonló módon a járvány számos szempontból kárt okozott a videojáték-iparban is, ami most csökkenő részvények formájában jelenik meg.

A hírt a tőzsdei elemző, a Briefing.com tette közzé Twitter oldalán. Azt állítják, hogy a videojáték-vállalatok részvényei csökkenést mutatnak, miután bejelentették az oltás sikerét. Említésre került többek között a Nintendo, a Ubisoft, az Activision és a Take-Two Interactive.

Ironikus módon néhány cég részvényeinek értéke (például Activision Blizzard) júliusban megemelkedett, ám most úgy tűnik, hogy ennek éppen az ellenkezője történik.

Ez azért lehetséges, mert a COVID 19 oltás megjelenése azt eredményezi, hogy az emberek már kevésbé félnek a vírustól, kevésbé gondolnak arra, hogy több időt kell otthon tölteniük. Így a videojáték iránti érdeklődés is csökken.

Valószínűleg a részvénycsökkenés csak átmeneti, hiszen természetes, hogy a piac reagál a sikeres oltás megjelenésére. Megjelenése óta számtalan céget súlyosan érintett a járvány. A Sega például nagy bajban van, rengeteg játéktermet zártak be, és létszám-leépítéseket tartanak.

Nagyon jó hír viszont, hogy a COVID19 vakcina valóban hatékonynak tűnik, és reméljük, hogy a világon egyre több ember számára elérhető lesz, és megoldást nyújt a betegségre. Elvégre sokkal jobb érzés egészségesen leülni a gép elé játszani, nem igaz?

 

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×