Egy újabb kínai induló a prémium mezőnyben.

Ezúttal egy újabb HK Gaming terméket néztünk meg közelebbről, ami nem más, mint a Durgod együttműködéséből született Hades 68. Ez már ránézésre sem egy hétköznapi billentyűzet, hiszen jóval kisebb, mint egy teljes kiosztású, numpaddal spékelt verzió. Épp ezért gépelésre nem feltétlenül ez a legjobb választás, persze ez egyúttal nem azt jelenti, hogy lehetetlen küldetés lenne az írás, hiszen ezt a tesztet is épp a Hades 68-cal gépelem. Egyszerűen arról van szó, hogy játékra sokkal ideálisabb. Egyrészt az asztalon kényelmesen elférünk, másrészt Az F billentyűk fizikai léte is hiánnyal teli. Persze elérhetünk mindent az FN kombókkal, csak kérdés, hogy mennyire akarunk ilyesmivel szórakozni.

Doboz

A feltörekvő gyártókhoz híven itt is telepakolták minden földi jóval a dobozt. Na de figyelem, sorolom, hogy mit kapunk. Szóval jár a billentyűzet mellé egy kupakkiszedő szett, amivel villámgyorsan leránthatjuk a billentyűzet kupakjait. Kapunk még két kábelt, egy Type-C – USB 3.0-át, illetve egy Type-C – Type C-t. Ez utóbbi keltette fel leginkább a figyelmemet, hiszen nem túl gyakori az eset. Így egyrészt az alaplapi Type-C porton keresztül is csatlakoztathatjuk a billentyűzetet, másrészt akár az Androidos telefonunkhoz is hozzácsaphatjuk.

Ez utóbbit is leteszteltem, egy Xiaomi Mi 9 SE társaságában, a billentyűzetet plug & play módban, azonnal használhattuk.

Ezen felül csomagoltak még egy poháralátétet, aminek anyaga az egérpadokéhoz hasonlítható. Továbbá kaptunk még egy kábelrögzítőt és egy matricát is a biztonság kedvéért.

Anyaghasználat

Amikor egy kevésbé ismert gyártóról van szó, mindig az egyik legnagyobb kérdés az anyaghasználat. Nos, a Hades 68 árcédulájáról is sejthető már, hogy bizony nem egy olcsó valamit fogunk kézhez kapni. A kis, 68 gombbal rendelkező Hades mintegy 1 kg-ot nyom, ami az erősített fémváznak köszönhető. A billentyűzet teljes külsejét matt fehér bevonat takarja, ami elképesztő minőségire sikeredett.

A kupakok mind dupla falú, kerekített Cherry MX kompatibilis darabok, amelyeken mind a gépelés, mind pedig a játék egy álom. Ilyen jó minőségű festéssel ritkán találkozunk, gyakorlatilag sem a por, sem pedig a szennyeződések nem látszanak meg a kupakokon. Top kategória, az egyszer már biztos.

 

Kábel

A billentyűzet elején helyezkedik el a kábelcsatlakoztató, ugyanis a Type-C portnak köszönhetően akár magunk is cserélhetjük a Hades 68 kábelét. Egy probléma van csupán, hogy a lyuk olyan kicsire sikerült, hogy a nagyobb töltőfejjel rendelkező kábelek egyszerűen nem férnek be, így igencsak meg kell néznünk, hogy milyen kábellel akarjuk pótolni esetleg a gyári darabot.

A gyári kábel pedig mintha csak egy telefon dobozából bújt volna ki, viccen kívül szinte ugyanilyeneket adnak például a Xiaomik mellé, ami nem rossz, de nem is túl dizájnos. Ameddig az egész billentyűzet úgy néz ki, mint valami ékszerdoboz, addig a kábel kicsit csúful mutat mellette. Maga az anyag sem az igazi, persze az egérrel ellentétben itt nem kell vad rántásokat elviselnie a kábelnek, de azért lehetett volna egy kicsit strapabíróbb.

Külső

A mai trendeknek megfelelően innen sem hiányzik az RGB színpompa. Ezúttal 16,8 millió szín közül választhatjuk ki a nekünk tetsző árnyalatot. Itt tényleg csak a képzeletünk szabja a határokat. Na de, hogy hogy néz ki az asztalunkon a Hades 68?

Nézzétek meg magatok:

Azt hiszem a tökéletes szó illik ide a leginkább.

Egyszerűen csak gyönyörködik benne az ember, még akkor is, ha több száz mechanikus billentyűzetet látott már korábban. Ha úgy akarjuk mehet maximum fokozaton az RGB, de egy csapásra faraghatunk belőle minimalista egyszínű asztali díszt, vagy akár a teljes világítást lekapcsolhatjuk.

Az effekteket szabadon testreszabhatjuk, de a gyárilag előre programozott makróknak hála a billentyűzeten is váltogathatunk az effektek között vagy adott esetben akár feljebb-lejjebb állíthatjuk a billentyűzet világításának fényerejét.

Teljesítmény, használat

A nagy gyártókkal ellentétben a HK Gaming óriási kapcsoló palettával rendelkezik. Azaz választhatunk a Gateron, a Kalih, illetve a Cherry MX kapcsolók közül. A gyártókon felül pedig természetesen megannyi típus érhető el, van itt piros, kék, barna, fekete, de az „MX Speed Silver ” és az MX ” Silent Red” is elérhető a repertoárból, de beszéljenek a számok: egész pontosan 13 variáns közül választhatunk. Frenetikus!

A kapcsolók típusától függően az árcédula is változik. Ameddig egy Gateronnal szerelt példányt már 110 dollárért megvásárolhatunk, addig egy minőségibb, Cherry kapcsolóért akár 150 dollárt is kifizethetünk.

A Silver Speed tulajdonságai /Kép: Cherry

Én magam a Cherry MX híve vagyok, azon is belül a Speed Silvert preferálom. Ez ugyanis elképesztő halk, ráadásul 40%-kal gyorsabb, mint az átlagos Cherry MX kapcsolók, mindemellett a tartóssága is garantált, a német gyártó ugyanis 100 millió leütést garantál a Speed Silver esetében. A nyomáspontja pedig hihetetlen jó, kell ennél több?

A Hades 68-ban is kiválóan tették a dolgukat a Cherry által gyártott Speed Silver kapcsolók. Nem volt semmiféle probléma a kapcsolási érzettel. A gépelés már kicsit neccesebb. Kezdetben ugyebár a magyar kiosztás helyett az Egyesült Államokban használt verzióval kell beérnünk, így a hosszú í-ről kapásból lemondhatunk. Makróval persze átállíthatjuk a jobb szélső shiftet az í funkciójára, úgy nagyjából meg is oldódott a problémánk, ha csak nem vagyunk gyakori jobb oldali shift használók. Erre jön rá még, hogy az F (F1, F2, stb..) gombok lehagyásával a nulla előhívása sem egyszerű feladat, ugyanis azt az FN+ESC kombóval tehetjük meg. Ezt tetézi még az altgr hiánya, a helyét ugyanis az FN1 billentyű vette át, aminek köszönhetően többek között olyan népszerű karakterekről kell lemondanunk, mint a „@”.

Szerencsére nem csupán az ajándékarzenált kaptuk a termék mellé, hanem egy egész okos szoftverrel is felvértezték, amiben gyakorlatilag mindent testreszabhatunk. Legyen az világítás, vagy funkciógombok átvariálása, simán meg lehet csinálni. A gond csupán az, hogy nem túl felhasználóbarát a felület. Nekem sem volt minden egyértelmű, pedig láttam már pár szoftvert. Az átlag felhasználók valószínűleg hamar feladják majd a harcot.

Csak, hogy érzékeltessem miért bonyolult: ameddig a konkurenseknél egy kattintással alkalmazhatjuk az általunk beállított változtatásokat, addig itt elsőként a Build gombra kattintva el kell mentenünk a konfigurációs fájlt, amit aztán a Download szekcióban kitallózva a billentyűzetre másolhatunk a Start gomb megnyomása után. Arról inkább nem szeretnék beszélni, hogy mennyi idő volt, mire erre magamtól rájöttem, de annyit elárulok, hogy nem kevés.

+ Pimp my keyboard

Aki esetleg kevésnek érezné az RGB fényáradatot, az a „Pudding” profilokra. Ezek különlegessége, hogy az alsó részüket egy átlátszó műanyag réteggel vonta be a gyártó, aminek köszönhetően még jobban kitüremkednek a fénycsomók a billentyűzet aljáról.

A képek remekül visszaadják azt az extravaganciát, amit a Puding kapcsolókupaokok sugároznak. Sajnos viszont nem volt 100%-ban kompatibilis a Hades 68-cal a szett, így például az eredeti Caps Lockot kellett befogni, de az FN1 és FN2 gombok is kimaradtak az amúgy 20 dolláros (~6 ezer forintos) csomagból. Mindenki eldöntheti, hogy megér-e neki ennyit a látvány. Egyébként más billentyűzeteken is használhatjuk a kollekciót.

A terméket erre találjátok

 

 

 

 

 

A tesztkonfiguráció

Perifériák

Összefoglalás

Ékszerdoboz a javából! – Durgod x HK Hades 68 teszt

RGB háttérvilágítás - 16, 8 millió szín
Két Type-C kábel
68 billentyű
Cherry MX Speed Silver kapcsolók
US kiosztás
Dupla falú billentyűzet kupakok
Plug & Play


Szerzői értékelés

8

Őszintén szólva alaposan meglepett a Durgod Hades 68. A dizájnja mindent elsöprő, akár csak egy kis ékszerdoboz. Csillog-villog, a végletekig testreszabható, játékra gyakorlatilag az egyik legjobb választás. Az asztalunk legszebb dísze lesz, főleg fehér színben. Az elképesztő mennyiségű extra pedig csak hab a tortán. A magyar nyelv hiánya fájó pont, viszont a szoftvernek köszönhetően könnyen átállíthatjuk a saját szájízünk szerint a kiosztást. Gépelésre viszont nem ez az ideális társ. A kapcsolók minősége a pénztárcánktól függ, de 33 ezer forinttól egészen 43 ezer forintig elmehetünk. Én inkább azt mondanám, hogy akkor már a lehető legjobb kapcsolókkal vegyük, azok ugyanis kétszer annyi élettartammal rendelkeznek, azaz egy jóval tartósabb billentyűzet tulajdonosai lehetünk, ami ráadásul olyan minőségű, ami még a nagyobb gyártókat is megszégyeníti. Ilyen repertoár mellett pedig a picit magasabb árcédulát is el tudjuk nézni.

13 választható kapcsoló (akár MX Cherry)

Minőségi, dupla falú kupakok

Cserélhető kábel

Minőségi, fém váz

Gyönyörű, mint egy festmény a falon

(kikapcsolható) RGB világítás

mindent állíthatunk a szoftveren

nincs kábel menedzsment

a cserélhető kábel dugója elég szűkre sikeredett

US kiosztás

a szoftvere nem túl felhasználóbarát

Olvasói értékelés

9

×