A Counter-Strike hosszú idő óta a világ egy legnépszerűbb videojátéka, annak ellenére, hogy már nem mai csirke. A CS már 20 éves.

Gyűröttebb fejű olvasóink talán emlékeznek rá, hogy hazánkban a számítógépek elterjedésének hajnalán, röviddel a fekete-fehér, floppy-ról indítható játékok után, a betárcsázós internet korában, amikor már menőnek számított, ha valakinek Pentium 3-as processzor zakatolt a gépében, a Counter-Strike cím sokak számára „a játék” volt.

A Counter-Strike (röviden CS) egy taktikai, belső nézetű akciójáték, melyben a fő hangsúly a csapatjátékon van. Persze a kezdetek óta számos változatot élt meg, de talán senkit nem sértünk meg azzal, ha azt mondjuk: a legtöbb változat nem igazán hozott nagy sikert.

Manapság a CS:GO még mindig hasít az e-sport terén is.

1999 – A kezdetek

Talán kevesen tudják, hogy a CS létrejöttét két korábbi Half Life kiegészítő –az Opposing Force, illetve a Blue Shift- előzte meg, végül a Valve szerkesztősége 1999 júniusában előállt a béta verzióval, mely később 1.0-ás változatban önálló játékként jelent meg, 2000. november 8-án. A későbbi 1.6-os változat sokak számára ma is igazi CS élményt jelenti, és bár 2004 után nem kapott újabb frissítést, sőt a hivatalos szerverek még abban az évben leálltak, ma is számos rajongói csoport tartja benne a lelket, saját szerverek üzemeltetésével. Fontos lehet, hogy annak idején már létrejöttek CS versenyek is, mindez pedig talán az e-sport előfutára. A játékosbázis akkoriban óriási volt, sőt ma több ezren lövik egymást a régi, jól ismert pályákon.

2000-2004 – CS: Source

A kezdeti sikerek után egyértelmű volt a Valve számára, hogy a projektet folytatni kell, így megbízták a Rogue Entertainmentet, hogy vegyék át a fejlesztést. Bár 2001 májusában az E3-on be is jelentették az új CS-t, végül nem lett belőle semmi, a fejlesztő cég ugyanis csődbe ment. A Valve végül több fejlesztő csapat segítségével fejezte be a játékot. A Counter-Strike: Condition Zero végül csak 2004-ben jutott el a játékosokhoz, ám különösebb sikert nem hozott a cég számára. Persze számos újítást tartalmazott, mint a single kampány, okosabb botok, új pályák, mégis keveset adtak el belőle. Ekkor sokan még mindig szívesebben játszottak a jó öreg 1.6-os verzióval. A nagy változás még ebben az évben érkezett, hiszen a Valve berobbant a Half Life 2-vel. Utóbbi óriási tömegeket vonzott, a játékmenet, valamint a hosszú történetszál, a számos helyszín, és a kiváló grafika megjelenítés miatt is. A sikervonatra a Counter-Strike-ot is fel akarták ültetni, így született meg a CS: Source, melyet a játék motorjáról neveztek el. A 2004. novemberi debütálás után azonban kevesen váltottak az 1.6-ról az új változatra.

2012 – A nagy döntés és a CS:GO

A Valve csapata nagy döntés hozott, és miközben a korábbi változatok rendre feledésbe merültek, visszatért az alapokhoz. Régi hangulat, új grafika, régi játék, új köntösben. A ma is sok játékost vonzó Counter-Srike: Global Offensive mára az e-sport egyik gyermeke lett. 2012 augusztusában látta meg a napvilágot, és a megjelenése óta is több millióan játszanak vele. Számos új játékmód, játékelem, rajongói mappok, rangrendszer, skinek jellemzik. Sokak szerint az 1.6 megjelenése óta csakis a CS:GO tudott igazán Counter-Strike hangulatot nyújtani a játékosoknak.

Az első skinek

A játék egyik fontos eleme a különböző kozmetikai elemek megszerzése és az azokkal való kereskedés. Sokat írtunk már arról, hogy egy-egy különleges darab milyen sokat ér a piacon. Az első CS ládák először 2013. augusztus 14-én jelentek meg, ez pedig egy fontos mérföldkő a játék történetében. Neked hány skined van?

Ingyenes CS:GO

Természetesen sok esemény vezetett addig, hogy a Valve alapvetően úgy döntött, ingyen játszhatóvá teszi a játékot. A skinek kereskedelme lehetővé tette, hogy megtegyék ezt a lépést, hiszen a kozmetikai elemek bevételéből is fent tudták tartani a fejlődést. Az ingyenességnek köszönhetően pedig egyre több játékos tud csatlakozni, akik szintén vehetnek skineket. A Valve tehát 2018 decemberében úgy döntött, átáll a free-to-play modellre.

Ezúton is Boldog születésnapot kívánunk a Counter-Strike-nak!

Te mióta CS-zel?

https://www.facebook.com/groups/huncsgo/

×