Egy újabb kínai versenyző, a magasabb szintekről.

Az utóbbi időben több kínai márkát is teszteltünk, a HK Gaming viszont nem szerepelt a repertoárban. Nem véletlen, ugyanis a kínai cég a G-Wolves-hoz hasonlóan az utóbbi időben van feltörekvőben. A billentyűzeteken túl az egerek piacán is próbálnak helyt állni, nemrég pedig piacra dobták a Naos-M nevezetű kis-közepes egerüket, ami a kissé puritán külsőn túl minőségi belsőt rejt.

Doboz

Na ez a rész, amiért egyszerűen imádjuk a feltörekvő gyártókat. Ameddig mondjuk egy Cooler Master csak egy útmutatót mellékel, addig a HK Gaming telepakolta minden földi jóval a dobozt, de tényleg! Kapunk rögtön két új talpat, ha esetleg az amúgy is nehezen kopó teflon évek múlva mégis elkopna.

Ez viszont nem minden, ugyanis „kabáttal” vagy skinnel (ki-hogy mondja) is készültek, így aki nem igazán van oda a lyukacsos dizájnért, az is nyugodtan kiélvezheti a forma előnyeit.

Forma

Na ez az elsődleges, amivel a Naos-M meg tudja fogni az embert. A képek nem adják vissza igazán, de ennek az egérnek egyszerűen elképesztő formája van, ez pedig nem az extravaganciára utal, hanem a kényelemre. A Naos-M ugyanis elképesztő kényelmes, mondom ezt úgy, hogy a Cooler Master MM711 formáját hittem idáig a legjobbnak, de ez most alaposan megingatott. Kicsit bumfordibb fara van, ugyanakkor mégis egy kis-közepes egérről beszélünk, ami 119,5 x 64 x 38,4 mm-es méretekkel rendelkezik és ráadásul mindössze 59 grammot nyom.

A formán túl a dizájn is kellemes, pedig én nem vagyok odáig a fekete egerekért. Szerencsére az anyagminőséggel nincsenek problémák, sőt! Rendkívül minőségi matt műanyag burkolatot kapunk, ami egyáltalán nem gyűjti az ujjlenyomatot. Persze ha a zsíros kenyér után nyúlunk oda, akkor nyilván találkozhatunk ujjlenyomattal, de miután letöröltem, ugyanúgy nézett ki, mintha a dobozból szedtük volna ki (csak az illata volt kicsit hagymásabb).

Nem csupán a burkolat minőségi, a kábelről hasonlóan jó tapasztalataimat osztanám meg. Ismét egy ultra laza,, parakord kábellel van dolgunk, aminek a végéről a zajszűrő sem maradt le. Továbbra is ez a legjobb megoldás a kábeles berkeken belül, szinte alig érezni a madzag jelenlétét. Szuper, újabb piros pont!

Láttatok már Zowie talpakat? Lássam, fel a kezeket! Nagyszerű! Na, és jó minőségű Zowie talpakat ki látott? Senki? Tudom, vannak akik szeretik a Zowie talpait, de ők általában nem próbálták még az életben a tömör teflont, teljesen más az érzés, de tényleg. Így tízen x év után a gyártók is rájöttek, hogy nem a súrlódási ponton érdemes spórolni, persze ha minőségi eszközt akar az ember. Persze minden egérre lehet kapni utólagos „gyors talpat”, de azért nem rossz, hogy itt a gyárban gondoltak erre is.

Hardver

Egy PMW3360 dolgozik a Naos-M szívében, ami egyértelműen a top minőséget képviseli. A játékokban és az asztalon is egyaránt pontosnak tűnt az egér, de a mérésekkel ezúttal sem maradtunk el. Az ugyanis a biztos, amit a benchmark bizonyít.

Első körben a gyártó által megadott 800 DPI-s értéken néztük meg, mire is képes a Naos-M. Egy L-es méretű SteelSeries Howl padon 5 m/s-osat sikerült rántani, amit az egér szenzorja simán lekövetett. A legtöbben általában 1-2 m/s-os rántásokat szoktak végezni, így nemcsak hogy az átlagos használatra, de akár esportolóknak is remek választás lehet.

Ettől függetlenül több lépcsőben is megnéztük, hogy mire képes az egér, magasabb DPI mellett. A fentebbi ábrákon jól látható, hogy minden esetben 5 m/s környéki eredményt sikerült összehozni. Ennek megfelelően bátran használhatjuk akár 12 000 DPI-on is, amennyiben valaki bírja persze a lehetetlen sebességet.

Az 1000 Hz-es polling rate-et is stabilan tartotta az egér, azaz a kommunikációval sem lesz probléma.

A főgombok alatt 20 millió leütésre hitelesített Omron kapcsolók kapnak helyet. Ez nagyjából az átlagos közép-felső kategóriás standard. Lehetne jobb, mert vannak 30,40,50, de még 100 millió leütést bíró kapcsolók is, ezeket persze ritkábban alkalmazzák a gyártók.

Már most borítékolható, hogy a görgő nem fogja mindenki tetszését elnyerni. Valahogy a Zowie szöges ellentétére kell gondolni. Azaz nem lassú és akadozó, hanem elképesztő könnyen gördíthető, viszont kevésbé érezni a fokozatokat. Talán egy picit túl könnyű is görgetni vele, ami engem nem zavart egyébként, sőt kifejezetten élveztem a gyors reakciót. Ettől függetlenül megértem, ha valaki a kicsit nehezebb görgőmechanikát kedveli.

Szoftver

A G-Wolves-os tapasztalataim után elsőnek megijedtem egy kicsit, hogy megint 20 külön telepítő közül kell majd kiválasztani az aktuálisan működőt. Itt viszont nem egy régi kínai oldalon kellett keresgélni. A drivert fél perc alatt felraktam, úgy ahogyan azt elvárja az ember.

A szoftver nem egy rakéta tudomány. Nem túl csili-vili, viszont minden funkciót beállíthatunk. A DPI-tól kezdve (ráadásul 100-as lépcsőkben!), a világításon át az egér mélyebb beállításain mindent megtalálunk. Állítható a LOD és a kapcsolók válaszideje is, illetve a gombokat is módosíthatjuk és makrót is használhatunk, szóval tényleg minden van, mi szem, s szájnak ingere.

Verdikt

Azt gondolná az ember, hogy mindezek után egyszerű ítéletet mondani. Elvégre a legfőbb dolog, a szenzor első osztályú, van világítás is, ami kikapcsolható, de azért feldobja az egeret egy cseppet. A kábel és a talpak is a csúcskategóriát képviselik, sőt még a matt műanyag ház sem gyűjti az ujjlenyomatot.

Ugyanakkor a 20 millió klikkel nem tűnik ki a tartósságával és mindezek tetejébe az árcédula is egész magas. 65 euróért (+10 eur szállítás) lehet hozzájutni, azaz 24 ezer forintos árról beszélünk, amivel már az olyan nagy ágyúkkal versenyeznek, mint a Razer a Zowie vagy a SteelSeries, ugyanakkor több tekintetben túlmutatnak ezen nagy gyártókon is. Ha valakit nem az izgat, hogy minél felvágósabb, menőbb dizájnnal rendelkező egeret vegyen, annak remek választás lehet a Naos-M, akinek meg számít a márka, az választhat az előbb említett gyártók közül, aztán mindenki eldöntheti majd, hogy milyen kompromisszumot is hajlandó kötni.

 

 

 

 

 

A tesztkonfiguráció

Perifériák

 

 

Összefoglalás

Titokzatos, mégis felvágós kisegér – HK Naos-M teszt


Szerzői értékelés

8

Összességében a Naos-M egy remek egér. Top szenzorral szerelték, ami játékokban is nagyszerű teljesítményt nyújt, ugyanakkor a dizájn is kicsit visszafogott, kicsit pedig felvágós, attól függ, hogy mi milyennek akarjuk látni (és ennek alapján konfiguráljuk az RGB színpompát). A formáját nagyon eltalálták a HK Gaminges srácok, a dobozban található extrák pedig újabb örömforrásként szolgálhatnak. A görgőt viszont nem mindenki fogja kedvelni, ahogy a dizájnt sem, ugyanis ameddig az Xtrfy-nál vagy a Cooler Masternél jobban rámentek a burkolat adta lehetőségek kihasználására, addig itt kevésbé. Persze már megint a külalakról beszélünk, amikor maga az egér teljesen rendben van, egyedül a 20 millió klikkre hitelesített Omron kapcsolók tartóssága miatt aggódhatunk, akár csak a gamer egerek 90%-a esetén.

kiváló forma

tetszetős, bár kicsit minimalista dizájn

top szenzor

RGB világítás

szoftver

remek kábel

tömör teflon talpak

rengeteg extra a dobozban

20 millió klikkre hitelesített Omron kapcsolók

kicsit borsos az ára

Olvasói értékelés

9

×