Pedig még meg sem jelent.

Noha hivatalosan csak a holnapi naptól lesznek kaphatóak az AMD legújabb processzorai, ez nem tartotta vissza egyeseket attól, hogy már most elkezdjék a széria legerősebb darabjának tuningját. Ezúttal a Zen 3 architektúra legerősebb példányát húzták túl, ráadásul nem is kevéssel. A 16 magos / 32 szálas AMD Ryzen 9 5950X-et sikerült Darklordnak megkaparintania, aminek az alapórajele mindössze 3,4 GHz.

Az extrém tuningos fogta, és húzott még 2,5 GHz-et a Ryzen 9 5950X-en, azaz egész pontosan 5898,63 MHz-en járatta az AMD új üdvöskéjét.

A tuning során mind a 16 mag és mind a 32 szál aktív volt, sőt még a Dual Channel memóriák is hibátlanul üzemeltek. A hűtésnél persze már alaposan oda kellett figyelni, hiszen Darklord 1,656 V-ot adott a processzornak, amit csak nehezen lehet ép ésszel felérni. Ennek megfelelően szinte biztos, hogy a folyékony nitrogén gondoskodott a Ryzen 9 5950X hőmérsékletéről.

Még meg sem jelent, de már új rekordot döntöttek

A tesztkonfiguráció másik fontos építőeleme az alaplap, ami ez esetben egy csúcskategóriás ASUS ROG Crosshair VIII volt, ami az X570-es alapokra építkezik. Mellé társult a 2×8 GB 3600 MHz-es DDR4-es memória, amelyek Dual Channel módban üzemeltek. A videókártya szerepét pedig egy hétköznapi Geforce GT 710 töltötte be.

Mivel az új Zen 3-as processzorok már az Intelnél is jobb IPC-t tudnak felmutatni, így jelenleg a fentebbi Ryzen 9 5950X a világ leggyorsabb asztali processzora. Még akkor is, ha csak egy teszt erejéig bírta az 5,9 GHz-et. Persze a legmagasabb órajeltől még így is messze járunk, csak hogy egy példát említsek, korábban egészen 8,1 GHz-ig húztak egy AMD FX-et.

A CPU-Z hitelesítés mellé sajnos nem csatolt képeket a tuningmester, ennek megfelelően a hűtés egyelőre kérdőjeles maradt. De nem valószínű, hogy ekkora feszültséget le tudtak volna hűteni levegővel vagy akár vízzel, így azért túl nagy meglepetés nem várható, még az esetleges képek feltöltése után sem.

Érdekelnek az AMD új processzorai? Erre találsz bővebb információt:

Az AMD bemutatta a Ryzen 5000-es szériát élén a 16 magos Ryzen 9 5950X-szel

×