Bajba került Hollandiában az EA Sports. A kanadai cég pert bukott a holland hatóságokkal szemben, bírságot kell fizetniük a FIFA miatt.

Mindenki tudja, aki az elmúlt években játszott a FIFA-val, hogy a mikrotranzakciók melegágyáról beszélünk. Az EA Sports amióta megteremtette az Ultimate Teamben, gyakorlatilag lubickol a pénzben. Viszont az, ahogyan teszik ezt, sokaknál lecsapja azt a bizonyos biztosítékot.

A Netherlands Gaming Authority (Holland Videojáték Hatóság) 2018-ban készített tanulmányt a játékokba ültetett loot boxokról, vagyis a mikrotranzakcióról. Az írás szerint a megvizsgált 10 játékból 4 sértette a holland szerencsejáték törvényeket. Akkoriban még nem dobálóztak nevekkel, viszont a hatóság megígérte, hogy jogi útra terelik az esetet, ha nem történik változás.

Mint kiderült, azóta minden érintett cég hajlandó volt változtatni az eszközein, az Electronic Arts-ot kivéve. Ennek köszönhetően pedig hetente 1 millió eurót, összesen 10 millió eurós (kb. 3,7 milliárd forint) bírságot kaphatnak a nyakukba. Ebből 5 milliót egyenesen az EA-re varrnak rá, míg további ötöt egy olyan divízióra, amely különböző régiók fizetéseivel foglalkozik. Ez a divízió nem más, mint az EA Swiss Sárl.

A büntetést hetente kell fizetni, mindaddig, míg az EA le nem állítja a lootboxok, vagyis a packok forgalmazását Hollandiában.

A hivatalos közleményben külön kitértek arra is a hollandok, hogy pontosan hol sértik a szerencsejáték törvényeket. A hibát a FIFA pakkok rendszerénél kell keresni.

Magát a bírságot még 2019-ben szabták ki a holland hatóságok, ám az EA fellebbezett, ezért is tartott eddig a huzavona. Ezt viszont nem fogadta el a bíróság, így most már jogerősnek számít a döntés. Az EA-nek fizetnie kell.

https://www.facebook.com/groups/323785864438538

×