Az AOC monitorját úgy viszik hazánkban, mint a cukrot, de miért?

Régóta furdal már a kíváncsiság, hogy mégis mit tud ez az AOC 27G2U, hogy folyamatosan ott van az eladási listák élén. Persze az egyből látszik, hogy miért viszik, papíron mindent tud, amit pár éve még csak a több százezer forintos prémium monitorok, viszont az árcédula nem 6, hanem csupán 5 számjegyű.

Mit is tud?

Az AOC 27G2U (vagyis pontosabban az AOC 27G2G4) egy 27″-es, 144 Hz-es IPS kijelzőt vonultat fel, ami 1 ms-os válaszidőre képes, mindemellett még a Freesync és a G-Sync komptibilitás sem hiányzik belőle. Az árcédula pedig mint említettem roppant barátságos, mindössze 80-90 ezer forint között már be is szerezhető.

A kérdés csupán az, hogy hol a trükk? Ilyen spcifikációk, ennyi pénzért, csapda nélkül?

Nem mondom, hogy a 27G2U-nak nincsenek gyengepontjai, mert vannak. Ennyi pénzért nyilván be kell vállalnunk némi kompromisszumot.

Egyrészt a 27″-es kijelző mellé csupán 1920×1080-as, azaz FullHD natívfelbontást kapunk. Ez a gyengébb géppel rendelkezők és a mulitplayer fps szerelmesei számára jó hír, de azért az nem nagy titok, hogy ennek köszönhetően a tűéles képről le kell mondanunk. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy homályos lenne bármi is, de azért az 1440p-s felbontás mellett azért némileg jobb lenne a helyzet.

Ezért az összegért viszont egy alacsony válaszidővel rendelkező, 144 Hz-es IPS kijelzős monitort kapunk, aminek a dizájnja is betalált. Az alapvetően fekete színt némi vörössel bolondították meg, a káva pedig a mai trendeknek megfelelően extrém vékonyra sikeredett. Nem mondanám felvágósnak, az RGB ledsor kimaradt hátulról, ennek ellenére még a 86 éves nagymamám is két kilóméterről kiszúrná, hogy nem egy mezei átlagmonitorral van dolgunk.

Ráadásként kapunk 4 darab USB 3.0 csatlakozót, egy audio bemenetet, sőt még két hangszórót is beletuszkoltak a monitor aljába. Ezek arra tökéletesek, hogy megnézzünk rajta pár YouTube videót, de senki ne akarjon zenét hallgatni rajta. Ugyanitt megjegyeznénk, hogy a monitor függőleges irányba is dönthető, aminek segítségével sokkal könnyebben dughatjuk be a csatlakozókat.

A monitor túlsó oldalán találjuk a bemeneti csatasort, ami két HDMI 1.4-et, egy 1.2-es DisplayPortot és még egy VGA portot is kapunk, így a régebbi, analóg kimenetű videókártyákkal is használható a megjelenítő. Enni nem kér, bizonyos helyzetekben pedig jól jöhet még.

A legfőbb ellenség

Ha pedig a monitor oldalánál vagyunk, ejtsünk pár szót a jobb alul található gombokról, amikkel testreszabhatjuk a monitor beállításait. Na ez az, amit szívből gyűlöltem. Komolyan, egyszerűen azt hinné az ember, hogy a 10 éves alsókategóriás monitorok gombjait nem lehet alulmúlni, pedig de. Na persze nem ez az ember tragédiája, el lehet vele lenni, de azt garantálom, hogy senki nem ezért fogja szeretni a 27G2U-t.

Mielőtt még elérnénk a képminőséghez, ejtenék pár szót a kábelmenedzsmentről és az állítható magasságról. Ezen extrák ugyanis meglehetősen ritkák a 100 ezer forint alatti kategóriában. A kábeleket ennek köszönhetően borzasztó egyszerűen el tudjuk rejteni. Azt pedig sosem gondoltam volna, hogy ekkora megváltás az állítható magasság. A saját szintén középkategóriás Aceremet is hasonló áron vettem, ott viszont ezek kimaradtak és ez most fáj csak igazán.

Szabadon forgathatjuk

Maga az állítható magasság elképesztő fontos, hiszen így egy szintben lehet a fejünk a monitorral. Ennek köszönhetően több óra használat után sem kényelmetlen a monitor bámulása, ez pedig a helyes testtartáshoz is hozzájárul, egyszóval egészségügyi szempontból sem mindegy, hogy állítható-e a monitorunk.

Minőség

A színek gyönyörűek, viszont ehhez azért bele kell ásnunk magunkat a beállításokba, alapból ugyanis kicsit kékes színárnyalatokkal operál.

Maga a kép lehengerlő, főleg a TN panel után.

Szerencsére könnyen testreszabható, bár ebben a gombok nincsenek túl nagy segítségünkre.

A gyönyörű színeken túl a betekintési szögek is hozzák az IPS technológia kiváltságait, azaz nemcsak szemből élvezhetjük színtorzulás nélkül a képet, hanem oldalról, felülről, alulról, tényleg bárhonnan. Épp ezért filmnézésre sokkal jobb, mint egy VA vagy TN panel.

Ha pedig már az IPS technológia áldásos hatásairól beszélünk, meg kell említenünk, hogy az az 1 ms, azért mégsem teljesen 1 ms a valóságban. Ez sajnos a technológiából adódik, de egy TN panel mellett mégis „gyorsabbként” hat. Ezt akkor lehet igazán észrevenni, amikor egymás mellett van a két monitor és körkörös mozgást végzünk egy fps játékban. Ez a gyakorlatban annyiban mutatkozik meg, hogy a TN panel mellett minimálisan jobb teljesítményt érhetünk el. Leteszteltem a Valorant gyakorlópályáján, 3-3 alkalommal mindkét monitort. Az AOC monitor esetén egységnyi idő alatt átlagosan 19 ellenfelet sikerült elpusztítani, ameddig a TN panellel szerelt Acer KG251Q mellett ez a szám 20-ra rúgott. Tényleg minimális a különbség, de azért érezhető, de ennyi kompromisszum még talán belefér.

Figyelem, ez a káva mérete!

Maga a monitor anyaghasználata minőségire sikeredett, szerencsére mindenhol matt anyagot használtak, így nem kell attól tartani, hogy karcos/maszatos lesz a zongoralakk. Nem mondanám prémiumnak, mert fémet azért még nyomokban sem tartalmaz, viszont hozza a kötelezőt.

Összegzés

Három hétig vendégeskedett nálunk az AOC 27G2U, de már az első napokban beleszerettem. Egyrészt nem gondoltam volna, hogy ennyivel jobb egy 27″-os kijelző, a 24″ mellette már-már nevetségesen kicsinek tűnik, pedig ezelőtt egyáltalán nem volt hiányérzetem a méret után. Maga a monitor dizájnja is remekül el lett találva, épp ezért rövid idő alatt az asztal díszévé válik. Az elképesztő mennyiségű extra már tényleg csak mindenre rátesz egy lapáttal.

A gyönyörű képen túl, viszont azért az IPS technológia árnyoldalával is együtt kell élnünk. Így a valós válaszidő az 1 ms helyett lehet, hogy 3-4 vagy időnként 5-6 ms-re rúg, épp ezért a a profi esportolóknak jobb választás a TN, de ők úgyis a 240, vagy manapság már 360 Hz-es darabokat keresik. Cserébe viszont nem kell tartanunk a fakó színektől sem a rossz betekintési szögektől.

Az AOC 27G2U egy remek monitor, aminek vannak természetesen gyenge pontjai, de az árcédulára pillantva ezeket könnyedén meg tudjuk bocsátani neki. Az biztos, hogy ez jelenleg az egyik legjobb választás a piacon. Az elképesztő népszerűségét nem a véletlennek köszönheti.

 

 

 

 

 

Az AOC 27G2U monitor már a Leet.hu webshopban is kapható! 

 

Összefoglalás

A legnépszerűbb 144 Hz-es IPS monitort teszteltük – AOC 27G2U teszt


Szerzői értékelés

9

Az AOC 27G2U egy remek monitor, remek áron. Az biztos, hogy nincs szégyenkezni valója semmilyen tekintetben. A menő dizájnon túl elképesztő mennyiségű extrát pakolt bele a gyártó és bizton állíthatjuk, hogy túlmutat az árcéduláján, épp bátran ajánljuk mindenkinek, akinek egy jól konfigurálható, felextrázott monitorra van szüksége, ami a játékokon túl filmnézésre is remekül használható.

144 Hz

remek árcédula

gyönyörű színek (némi kalibrálást követően)

IPS technológia

jó válaszidő

szexi dizájn

jó anyaghasználat

állítható magasság

elforgatható a képernyő

csatlakozó kánaán

G-Sync kompatibilitás

Freesync kompatibilitás

nem túl jó gyári színbeállítás

botrányos gombsor

a TN panelekhez képest némileg elmarad a válaszidőben

FullHD felbontás (helyenként elkélne az 1440p)

 

Olvasói értékelés

5.5

×