Megnéztük az egyik legolcsóbb mechanikus magyar kiosztású billentyűzetet.

Ezúttal ismét egy olcsó gamer perifériát néztünk meg közelebbről. A White Shark műhelyéből került elő a LEGIONNAIRE GK-1926, ami egy csapásra barátságosabbá varázsolja a setupunkat, köszönhetően az RGB világításának. Gyakorlatilag ez az egyik legolcsóbb mechanikus és magyar kiosztású billentyűzet a piacon. Persze nem kapunk meg minden funkciót, amivel egy billentyűzetet teletömhetnek, de az árcédula sem 4-essel vagy 5-össel kezdődik, a Legionnaire-t már 16 ezer forint alatt megkapjuk, de mit tud ennyiért?

Doboz

Mára már szinte luxusszámba megy, ha valami extrát is mellékelnek az eszköz mellé. Nos, itt sem bővelkedünk megannyi extrában, egyetlen matricát és egy leírást mellékelt a gyártó. Lapozzunk.

Anyaghasználat

A gyártó javára írhatjuk, hogy a billentyűzet felső részének anyagminőségére nem lehet panasz. A gombok matt borítást kaptak, amik így ránézésre elég strapabírónak tűnnek. Persze akkor derülne ki, hogy milyen tartósak, ha több évig nyúznánk, de mi sajnos ennyire nem értünk rá.

A műanyag gombok alatt pedig mindenhol fémmel találkozunk. Elsőre kicsit húztam a szemöldököm, de amúgy nagyon kellemes az anyaghasználata, persze nem mondom, hogy ettől prémium lesz a termék, viszont kiemelkedik a szürke tömegből.

Egyetlen dolog zavart, mégpedig a jobb oldali Ctrl sarka, valahogy pont annyira minimálisan hegyes, hogy pont zavart gépelés közben. Legalábbis addig, ameddig a kezem alá nem csaptam a csuklótámaszt, utána már nem tapasztaltam a jelenséget.

Kábel

Ameddig az egereknél a minél könnyebb kábeleket kedveljük, addig a billentyűzeteknél nem igazán számít, hogy mivel csatlakozunk a géphez. A tartósság a lényeg. A White Shark egy braided, szőtt, közepesen merev kábelt csomagolt, aminek a végéről a zajszűrőt sem hagyták ki. Ellenben a kábel nem cserélhető, de a kategóriában ez nem is elvárható.

Külső

Korábban említettem, hogy RGB világítás figyel a Legionnaire repertoárjában, viszont aki egyúttal testreszabhatóságot is remélt, azt el kell keserítenem, sajnos a színek nem váltakoznak. Nem egy rosszul belőtt színkombinációt kapunk egyébként, sőt még az effektek is egész jól festenek, élővé, lélegzővé teszi a billentyűzetet, viszont a saját beállításainkról le kell mondani. Épp ezért inkább érdemes zárójelbe tenni az RGB-t. Egy újabb pofon: nem lehet kikapcsolni sem a világítást. Szerencsére van egy olyan mód, ami kikapcsolja, amíg nem nyúlunk hozzá a billentyűkhöz, így filmezésnél legalább nem zavar a színáradat.

Maga a billentyűzet viszont jól mutat az asztalon. Kellemes színvilágot kapunk, ami elég felvágósra sikeredett, így aki valami szolid darabot keres, annak valószínűleg nem a Legionnaire lesz az ideális társa. Azt viszont bátran állíthatjuk, hogy néz ki olyan jól az asztalon, mint a drágább testvérei.

Mivel egy plug&play eszközről beszélünk, így minden beállítást a billentyűkombinációk segítségével tudunk előcsalogatni. Vannak itt multimédiás gombok az F1-től az F12-ig bezárólag, viszont nem készült szoftver a billentyűzethez. Épp ezért a makrózhatóság is kimaradt a White Shark tudásfájáról.

Teljesítmény, használat

Aki elsősorban játékra keres billentyűzetet, az jó helyen jár. A búra alatt Outemu Blue kapcsolók teljesítenek szolgálatot, amelyeket 50 millió leütésre hitelesítettek. Ez megegyezik egyébként a Cherry MX kapcsolókéval, viszont azért itt jobban szór a minőség. Ezek a switch-ek tipikusan az olcsóbb billentyűzetekbe kerülnek, őszintén szólva nem lepődnék meg, ha hamarabb tönkre menne, hiszen egy olcsóbb konstrukcióról beszélünk. A mindennapokban viszont nem igazán érződik ez a hatalmas árkülönbség.

A kék kapcsolók nem túl halkak, viszont nagyon jól érződik a nyomáspont, sőt hallható is. Na ez utóbbit már a környezetünk kevésbé szokta díjazni. Fejhallgatóval viszont egyáltalán nem zavaró a hangja. Egész pontosan 60 cN (Centinewton) erővel kell lenyomnunk a gombokat, hogy érzékelje a rendszer a jelet, ez mondjuk egy Cherry MX Blue esetén 55 cN-ra rúg, amíg mondjuk egy Cherry MX Silver esetén csak 45 cN-nig kell „megerőltetni” magunkat. Érezhető a különbség, de ki kell próbálni, mert mindenki mást szeret.

A játék és a gépelés csuklótámasz nélkül kicsit kényelmetlen volt, de persze ez azért is lehet, mert már megszoktam, hogy mindig ott a kényelmes párna a csuklóm alatt. Amint visszatettem a Cooler Master jó kis Wrist Padjét, egyből kényelmesebb lett minden. Aki több időt tölt a gép előtt, annak mindenképp ajánlom a használatát.

Na, de megéri-e 16 ezer forintot? Gondolom senkit nem lep meg a válasz.

 

 

 

 

 

A White Shark Legionnaire már elérhető a Leet.hu webshopjában, ráadásul most 15%-kal olcsóbban.

Kuponkód: leetshark

 

Összefoglalás

Olcsó, de jó mechanius billentyűzet, ráadásul magyar – White Shark LEGIONNAIRE teszt


Szerzői értékelés

7

Alapvetően kellemesen csalódtunk a White Shark Legionnaire-ban. Az elegáns külsőnek köszönhetően egyedi hangulatot varázsol az asztalunkra, viszont a testreszabhatóság már más kérdés, ott bizony nem remekel a kicsike. Az árához képest viszont teljesen rendben van, sőt! A magyar kiosztás pedig csak hab a tortán, sajnos manapság elég ritkaságszámba mennek a magyar kiosztású billentyűzetek. 16 ezer forintért abszolút vállalható és a játékokban is jól teljesít, viszont a kék kapcsolók továbbra sem halkak, ahogyan azt már megszokhattuk.

mechanikus kapcsolók

minőségi anyaghasználat

remek árcédula

„RGB” világítás

magyar kiosztás

jól érezhető nyomáspont

nincs szoftver

nem lehet teljesen kikapcsolni a világítást

a színeket nem lehet testreszabni

a makrók is kimaradtak

hangos

 

 

Olvasói értékelés

4.5

×