A gyártási nehézségek fokozódnak.

Nincs egyszerű helyzetben az Nvidia. Ameddig az Ampere bemutatón szó szerint taroltak, addig egy nem várt probléma lépett fel, mégpedig egyszerűen nem tudják kielégíteni a vásárlói igényeket. Az ügy azért is ilyen bonyolult, mivel nem lehet pontosan tudni, hogy mi okozza az ellátási nehézségeket. A Prohardver véleménycikke alapján könnyen lehet, hogy a nagy sűrűségű tranzisztoroknak köszönhető a gyér kihozatal, ami a 8 nm-es gyártástechnológia határait súrolja. Épp ezért könnyen lehet, hogy a 7 nm-es gyártósorokon nem lenne ekkora gond a kihozatali aránnyal.

Mindeközben bizakodásra adhat okot, hogy az RTX 3070-ből már jóval nagyobb szállítmány várható, a gyengébben sikerült RTX 3080/3090 chipek ugyanis ez esetben is csatasorba állíthatóak. Nyilván nem ezek lesznek a tuningmesterek kedvencei, ettől függetlenül normál körülmények között nem kellene, hogy probléma legyen velük.

A kártyák csatasorban. Az RTX 3070 már hagyományos, egyoldalú hűtést kapott.

Ennek ellenére a legújabb pletykák szerint az Nvidia mégis úgy döntött, hogy egyszerűen lefújták az RTX 3080 20 GB és az RTX 3070 16 GB startját. A megduplázott memóriamennyiséggel rendelkező kártyák elsődlegesen az AMD új RX 6000-ese ellen vonultak volna hadba, a vörösek ugyanis több memóriával szerelték kártyáikat, aminek fényében az Nvidia rossz fényben tűnhetett volna fel. A pletykák szerint ezért készültek a drágább, ám nagyobb méretű RTX 3070 és RTX 3080-asokkal.

Az Nvidia korábbi titkos tervei szerint ugyanazon a napon dobták volna piacra az új kártyákat, mint az AMD az RX 6000-es szériáját, a Videocardz két belső informátora szerint viszont most mindez meghiúsulni látszik. Mindez pedig a zöld gyártó készlethiányának tudható be, ugyanis még mindig óriási hiánycikk az összes új RTX. A boltokban szinte egyáltalán nem lehet kapni őket, ami meg érkezik, azt is kétszeres áron kínálják eladásra. Hazánkban a nyerészkedők könnyedén megkereshetnek 150 – 200 ezer forintot is egyetlen RTX 3080-on, tekintve hogy az eredetileg 300 ezer forint környékére pozicionált kártyát már 450 ezer forinttól indulóan kínálják eladásra.

El sem tudjuk képzelni, hogy milyen rossz is lehet a kihozatali arány, ha az új termékek bevezetését is el kellett halasztani. Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang korábban elárulta, hogy idén végig csak korlátozottan lesznek majd kaphatóak az új RTX-ek és csak 2021-ben várható lényeges javulás a raktárkészletek tekintetében. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a legtöbben tényleg nem jutnak majd hozzá az új generációhoz. Itt jön képbe majd az AMD az új RX 6000-es szériájával, amiből ha lesz elegendő készlet, akkor letarolhatják a piacot az Nvidia szeme láttára, az ugyanis evidens, hogy mekkora is az igény az új, erősebb generációk iránt.

Nemsokára itt a Cyberpunk 2077, Te már felkészültél?

×