A Twitch egyre komolyabban veszi a jogvédett tartalmak jelenlétét a platformon, ami akár az alkotói munkában is hátrány lehet.

Érdekes alakul a Twitch helyzete az utóbbi időben, legalábbis ami a jogdíjas tartalmakat illeti. Korábban már lehetett arról hallani, hogy a Twitch komolyan bünteti majd azokat a tartalomgyártókat, akiknek közvetítésében vagy klipjeiben jogdíjas zene jelenik meg. Korábban a Twitch arra kérte a streamereket, hogy töröljék ezeket a klipeket a csatornáról, ha nem akarnak eltiltást kapni. Most Rod Breslau a Twitteren arról számolt be, hogy számos Twitch partner kapott felszólítást.

Rengeteg streamer kapott DMCA eltávolításra vonatkozó figyelmeztetést.

A DMCA, az Digital Millennium Copyright Act rövidítése, ami egy 1998-ban beiktatott amerikai törvény. Célja a digitális szerzői jogok megsértése elleni fellépés. A DMCA a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos problémák digitális vonzataival foglalkozik és kifejezetten kiemeli az interneten történő szerzői jogsértést.

A Twitch nemrég arról tájékoztatta a tartalomgyártókat, hogy a szerzői jogokat sértő tartalmakat eltávolították a csatornáról. Mindezt úgy, hogy a streamereknek lehetőségük sem volt fellebbezni, vagy maguknak törölni a tartalmakat. A Twitch mindenkit arra kér, hogy tanulmányozza át a szerzői jogi szabályzatot és eszerint nézze át a csatornáját.

„A Twitch streamerek most megtapasztalhatják a lemezkiadók hozzáállását, amely a Youtubereket évek óta érinti. A Twitchnek viszont még valahogy annál is rosszabbul sikerült ezt vezényelnie, mint a YouTube-nak” – írta Rod Breslau.

Érdekes tény, hogy annak ellenére, hogy a nagy kiadók nagyon szeretnék, hogy minél többen játsszák le a dalaikat, óriási energiát fektetnek abba, hogy visszafogják azt a Youtube vagy a Twitch esetében. Természetesen ennek hátterében a pénz áll, ám valószínűleg jobb módszert is ki lehetne találni, mint a tartalomgyártók folyamatos tiltása.

Azoknak, akik leginkább játékokkal játszanak, valószínűleg nem lesz nehéz no copyright zenére váltani, ha mindenáron jó hangulatot akarnak teremteni a stream során. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy rengeteg kreatív tartalomgyártó van, akinek a zene jelenti a fő tematikát.

Vannak, akik ismert slágerekre fantasztikusan gitároznak, zongoráznak, dobolnak, énekelnek, tehetségükkel pedig nézők ezreit érik el a Twitchen. Számukra a zene jelenti a fő profilt, a szabályzat pedig szinte ellehetetleníti őket.

Vajon hová vezet majd mindez? Miért nincs egy módszer arra, hogy a streamerek jogosan használják a zenéket?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×