A mondás, miszerint csináld azt, ami a hobbid és többé egyetlen napot sem fogsz dolgozni szépen hangzik, de nem olyan könnyű elérni. Szerencsére a videojátékokban sok lehetőség van és még profinak sem kell hozzá lenni, hogy megélj belőlük!

Sok játékos fejében megfordulhatott már az a gondolat, milyen jó lenne megélni abból, amit szeretnek, vagyis a videojátékozásból. Ha most arra gondolsz, hogy persze, de ahhoz, hogy profivá váljak, hamarabb kellett volna felkelnem, megnyugtatunk. Nem kell napi nyolc órában a géped előtt ülnöd és világbajnokságokat sem kell nyerned ahhoz, hogy megélj a hobbidból. Akkor sincs gond, ha nem áll hozzád közel a közösségi média és a Twitch világa. Annak jártunk utána, milyen lehetőségei vannak egy játékosnak, ha a videojátékozásból akar megélni és a YouTube, meg a streamelés csak kettő a sokból!

 

Twitch

Játékosok milliói képviseltetik magukat a Twitch-en. Egy részük aktív tartalomgyártó, akik rendszeresen élő videókkal szórakoztatják követőiket. Nagyobb részük azonban csak a szórakozás és információszerzés kedvéért van jelen a platformon. Ha azon járnak a gondolataid, hogyan tudnál megélni videojátékozásból, valószínűleg már neked sem ismeretlen ez az oldal.

gamer streaming

Kép forrása: digitaltrends.com

Twitch-en, mint legtöbbször a közösségi médiában úgy lehet pénzt csinálni, ha követőket szerzünk. Nem ez az egyetlen módja azonban. Élő gameplay videók készítésével viszonylag nehéz piacra készülünk betörni. Ha magyarul streamelünk, a közönségünk még kisebb lesz, tehát fel kell készülni rá, hogy a követők száma lassú ütemben nő majd. Ez az első hónapokban igen lehangoló lehet, a kitartás azonban idővel meghozza a gyümölcsét. Nemrég mi is írtunk róla, hogyan legyél sikeres Twitch-en, ami adhat egy kezdő lökést ahhoz, hogy jó irányba indulj.

Nem kell rögtön a több százezres követői tábort kitűznöd célként. Indulásnak már akár ötszáz feliratkozó is elég lehet ahhoz, hogy Twitch partnerré válj, a megtekintéseid pedig így bevételt generáljanak. Ne számíts rögtön vagyonokra, de gondolj arra, hogy innen már csak felfelé vezet az út!

 

Gyűjthetsz adományokat

Nemcsak egy nemes cél érdekében, hanem saját magadnak is gyűjthetsz adományokat. Sok YouTuber és streamer használja ezt a módszert arra, hogy bevételt szerezzen. Egy adománygyűjtő oldal segítségével, vagy akár a Twitch rendszerén keresztül is kérheted a követőidet, hogy támogassanak. Itt ők szabhatják meg, mennyit ér nekik az általad nyújtott szolgáltatás, vagyis a videóid készítése és ennek fejében küldhetnek neked adományokat.

Alkotóművészek és streamerek is egyaránt használják a Patreon szolgáltatását. Külföldön az Etsy-nek is nagy a népszerűsége, ahol főként kész termékeket vásárolhatnak meg tőlük a követőik. Itt is számít azonban a feliratkozók száma, minél több néződ van ugyanis annál nagyobb az esély arra, hogy támogatóid is akadnak majd közöttük.

 

Youtube és Youtube Gaming

Az senkinek sem meglepő, hogy a YouTube az egyik legnagyobb videómegosztó platform. A legtöbb gamer, aki Twitch-en jelen van, az itt is megtalálható, a videók típusa miatt pedig itt gyakran könnyebb népszerűségre szert tenni. Ha félsz, hogy élőben kevésbé leszel ügyes, vagy mondasz valami butaságot a kamera előtt, a YouTube barátságosabb megoldás lehet. Itt is lehet ugyan streamelni, de többségben vannak az előre felvett és megszerkesztett tartalmak. A saját videóiddal is jó előre tudsz tervezni, nincs meg benne a Twitch azonnalisága, de hozzá hasonlóan fizet a nagy számú megtekintésekért.

youtube gaming

Kép forrása: gamerevolution.com

Ha kész a csatornád, esetleg már van is pár ezer követőd, felkereshetsz hazai játékforgalmazókat az együttműködés reményében. Nem biztos, hogy fizetni fognak a kínált videóért, de tesztelésre kölcsön adhatnak egy játékot, ami nekik reklám, neked pedig ingyen tartalom, amit megoszthatsz a követőiddel. Ha ezen a szinten már túl vagy, hirdethetsz is. Ezzel azonban vigyázz, komoly jogi előírásai vannak, amikre neked is oda kell figyelni!

 

Tesztelj!

Nem érzed jól magad a kamera előtt? Nem baj, játéktesztelőként is kereshetsz pénzt a hobbiddal. Fontos leszögezni, hogy ez elméletben sokkal jobban hangzik, mint a valóságban. A játéktesztelők nem a kész játékokat próbálják ki. Az ő feladatuk az, hogy kiszúrják a hibákat és javaslatokat tegyenek a megoldásukra még megjelenés előtt. Ha egy-egy új videojáték esetében már te is érezted azt a csalódottságot, amit egy bugos gameplay okozott, el kell, hogy keserítsünk. A játéktesztelők szinte csak ilyenekkel találkoznak.

 

Írj útmutatót vagy tesztet!

A játéktesztelői munka csúf igazsága után nézzünk egy másik alternatívát a kamera nélküli megélhetésre! Ha szorult beléd egy kis írói véna és az átlagosnál jobban értesz egy, vagy több játékhoz is, írhatsz hozzájuk útmutatót. E-book formájában már szinte mindenki adhat ki saját könyvet, de indíthatsz a témában egy önálló weblapot is. Minden rajongói portál egy lelkes amatőr kezdeményezéséből nőtte ki magát, így akár a tiéd lehet a következő nagy durranás.

Egy felkapott oldal esetében már nemcsak a tartalmat, hanem magát az oldal felületét is lehet értékesíteni. A szolgáltatók attól függően, hogy prémium, vagy ingyenes felhasználója vagy a felületüknek, a reklámokhoz is biztosítanak helyet. Ezeknek az ára méretüktől és típusuktól függően változhat.

videogame testing

Kép forrása: businessinsider.com

Fontos, hogy mindig tájékozódj, milyen írások születtek már abban a témakörben, ami téged érdekel és próbálj meg valami újat nyújtani. A saját oldal indítása ugyanakkor szintén hosszútávon hozza meg a gyümölcsét. Rendszeres megjelenés, jól felépített profil és közösségi média kommunikáció szükséges hozzá. Ha ezekhez neked nincs kedved, egy kisebb portfólió összeállítása után próbálkozhatsz kedvenc online vagy nyomtatott magazinjaidnál is.

Egy játéktesztet elkészíteni hosszú órákba telik, így a gaming témájú oldalak gyakran kiadják ezt a feladatot külsősöknek. A fizetésed ebben az esetben attól függően alakul majd, hogy mennyi időt töltesz a játék tesztelésével és, hogy ezután milyen hosszú kritikát, vagy ajánlót írsz róla.

Nem kell tehát profinak lenni ahhoz, hogy meg tudj élni a videojátékozásból. Ha ebbe az irányba szeretnél indulni azonban fontos szem előtt tartani, hogy nem fog egyik napról a másikra menni. Ha kitartó vagy és folyamatosan fejlődsz azonban idővel a hobbid valóban a megélhetéseddé válhat.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×