Van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, ha sikeres streamer akarsz lenni, ráadásul ezek többsége befektetés nélkül is megvalósítható.

Az utóbbi évtizedben alaposan átalakultak a videófogyasztási és internet használati szokásaink. A YouTubereket és Instagram influenszereket lassan elkezdtük akkora figyelemmel körülvenni, mint az úgynevezett sztárokat. Legyen itt szó énekesekről, színészekről, modellekről vagy tévés műsorvezetőkről. Az, hogy minek köszönhetően alakult ez így talán megérne még egy cikket, hosszas utánajárás nélkül, mint olyan sok mindent, ezt is ráfoghatjuk az internetre és az okostelefonokra.

A szélessávú internet és az okoseszközök elterjedésével gyakorlatilag életünk állandó részévé váltak az online médiumok. Nyomtatott napilapokat már szinte nem olvasunk, de a legtöbb magazin tartalma is elérhető már digitálisan. Ugyanez igaz a könyvekre is, amikhez sok esetben már külön e-book olvasót sem használunk. A televíziózás felől is eltolódott a hangsúly a különböző streaming szolgáltatók felé kezdve a Netflix-szel és folytatva az Amazon Prime-mal, az HBO Go-val és számos más online lehetőséggel.

Streaming services

Kép forrása: wp.com

Azzal, hogy a zsebünkbe került egy mini számítógép rengeteg lehetőség nyílt meg előttünk a hír- és információszerzésen kívül a szórakozásra is. Ezt a szerepet tölti be a YouTube is, ahol ráadásul egy felületen mindkettőhöz hozzájuthatunk. A YouTuberek, akiknek a videóit rendszeresen követed, milyen tartalmakat állítanak elő?

A legnépszerűbbek között vannak az unboxing channelek, a különböző kritikák és a hogyan csináljuk videók. Ezekből egyszerre jutunk a számunkra szükséges információhoz, miközben az adott személy beszólásain, vagy épp szerencsétlenkedésein jókat szórakozunk. Ha már itt jársz, jó eséllyel nem ismeretlen számodra a Twitch sem, ahol külföldi és hazai gamerek egyaránt képviseltetik magukat. Nézőként talán már te is aktív felhasználója vagy, esetleg már játékot is streameltél rajta, vagy csak látva mások sikereit most gondolkozol azon, hogy belevágj.

Bármelyik kategóriába is tartozol már biztosan megfordult a fejedben, hogy mit tudnak ők, amit mások nem? Mitől olyan sikeresek ezek az emberek? Az igazság az, hogy nyilván kell hozzá némi szerencse, de nagyrészt kőkemény tervezés és üzlet az egész. A jó hír az, hogy ha egyszer beindul a szekér, akkor akár szépen meg is lehet belőle élni, ez azonban folyamatos munkát igényel. Na, de mik azok a lépések, amikkel ezt elérheted?

1. Nevezd meg a céljaidat!

Célok nélkül elindulni a vak világba lehet ugyan, de nem érdemes, épp úgy, mint népszerűségre törni a Twitch-en. Az, hogy hírnevet akarsz szerezni magadnak még nem egy cél, legalábbis nem elég pontos ahhoz, hogy meg tudd nevezni az oda vezető lépéseket. Valakinek már az is elég sikerélmény, ha húszan nézik a streamjeit. Mire vágysz pontosan?

gamer streaming

Kép forrása: digitaltrends.com

  • Szabadságra, hogy ne kelljen kilenctől ötig egy kötött munkahelyen tengetned az időt?
  • Anyagi függetlenségre, amit ráadásul úgy érhetsz el, hogy közben azt csinálod, amit szeretsz?
  • A pénz nem is számít annyira, egyszerűen csak valami olyasmivel akarsz foglalkozni minden nap, amit élvezel?
  • Barátokat akarsz szerezni, akiknek hasonló az érdeklődési körük a tiédhez?
  • Elismert szakértővé akarsz válni egy témakörben? Profivá egy játékban?

Ha az alap céljaid megvannak, érdemes kisebb részekre bontani őket. Ahhoz például, hogy meg tudj élni a hobbidból először is szenvedélyre és kitartásra van szükség. Nem fog menni egyik napról a másikra. Attól függően, hogy milyen játékkal játszol, nem árt egy jó számítógép sem. Ezek után elkezdhetsz foglalkozni olyan dolgokkal, mint a követőid számának növelése.

Ehhez elsősorban egy jó profil szükséges. Mit árul el rólad a neved, a kiválasztott fotó, meg vannak-e adva az elérhetőségeid, akár az Instagram és YouTube csatornád neve? Milyen közönséget akarsz megfogni? Egy jó témával emberek ezreit érheted el, fontos azonban, hogy ne csak a statisztikák alapján válassz. Lehet, hogy sokan érdeklődnek mondjuk a retro játékok iránt, de ha téged ezek nem fognak meg, idővel bele fogsz unni.

2. Tervezz!

Mielőtt bármibe belekezdenél, kezdj el tervezni. Mit kommunikáljon rólad a csatornád? Milyen nyelven akarod készíteni a videóidat? A magyar bázis szűkebb, de nagyobb elköteleződést mutathat feléd, mint az angol. Ha csak magyarul streamelsz azonban fel kell készülnöd rá, hogy a követőid lassú ütemben és kisebb számmal fognak növekedni.

Akarsz-e logót, milyen legyen az intród és milyen gyakran tudsz videót megosztani? Ez utóbbi nagyon fontos eleme a dolognak, az emberek ugyanis egy adott napon, egy adott időszakban fognak rád számítani. Ha mindig más időpontban vagy elérhető, vagy nem osztasz meg tartalmat rendszeresen, a követőid passzívvá válnak és szép lassan el is tűnnek majd. Ahhoz, hogy ez ne következzen be, készíts egy stratégiát!

Snapchat streamer

Kép forrása: streamneed.com

Ebben szerepeljen az, hogy miért csinálod ezt az egészet, mi a végső célod vele. Ehhez visszatérhetsz később is, amikor fogyóban van a motivációd. Milyen közösségi oldalakra akarsz koncentrálni? Hol található meg leginkább a közönséged a Twitch mellett? Hogyan mutatkozol be az új követőidnek? Hogyan adnád el magad három mondatban azoknak, akik még sosem láttak? Mikre vagy képes most és miket szeretnél még elérni, mit kell megtanulnod ahhoz, hogy jobb legyél? A csatornád általános hangvételét is kidolgozhatod itt. Laza, csevegős hangnemben akarsz beszélni a követőidhez, szakértőként akarsz megnyilvánulni, esetleg tréfamesterként?

3. Kell egy jó időbeosztás

Ez nemcsak a videóid előre megtervezését jelenti, bár annak is fel kell kerülnie a naptáradba. A felmérések azt mutatják, hogy heti két megjelenéssel már jól lehet közösséget építeni. Az, hogy ezeket melyik napon és a nap melyik időszakában osztod meg azonban már a közönségedtől függ. Ha középiskolásoknak vagy egyetemistáknak akarsz tartalmat készíteni, a kora délutáni időpontok már jók lehetnek, míg a harmincas korosztályt mondjuk munkaidő után éred el jobban.

A jó időbeosztásnak azonban az is része, hogy nem pazarlod a szabadidődet. Ébredés után például sokan nyúlunk rögtön a telefonunkért, nemcsak azért, hogy kikapcsoljuk az ébresztőt. Mivel a közösségi média vált az egyik legfontosabb hírforrásunkká, ezt nyitjuk meg először és fél órákat is eltöltünk a nézegetésével mielőtt kikelnénk az ágyból. Ide térünk vissza a tömegközlekedési eszközökön és unalmas várakozási időkben is. Ezt is fel lehet azonban használni célszerűen.

Twitch phone

Kép forrása: onlinegambling.com

Ossz meg egy bejegyzést, vagy egy story-t a követőiddel, amiben emlékezteted őket, mikor jön a következő videód, vagy kikéred a véleményüket valamivel kapcsolatban! Ha új tartalom van a csatornádon, azt is népszerűsítheted itt. Másvalaki cikkét vagy videóját is megoszthatod, ha passzol az oldalad témájához, így az ő követői is megtalálhatnak, akár együtt is működhettek.

4. Építs közösséget!

Jó közösség nélkül nincs népszerűség sem a való életben, sem online. A Twitch szerencsére azonnaliságából kifolyólag az egyik legjobb platform a közösségépítésre, hiszen a követőid írhatnak neked a videód alatt és te válaszolhatsz nekik. A kommunikáció nagyon fontos!

Streamelés közben persze nem biztos, hogy lesz időd válaszolni mindenkinek, aki hozzászól a látottakhoz, ha befejezted azonban érdemes rászánni még néhány percet. Ez a többi közösségi média oldaladon is érvényes. Nem hagyhatod figyelmen kívül a követőidet, ha hozzászólnak valamelyik posztodhoz, vagy privát üzenetet írnak! Nem kötelező persze mindenre válaszolni, de jó, ha látják, hogy elérhető vagy és reagálsz a mondanivalójukra.

A legaktívabb tagokat akár be is követheted és időnként nyomhatsz egy tetsziket a bejegyzéseikre. Ez azt sugallja feléjük és a többi követőd felé is, hogy odafigyelsz rájuk és érdekel, hogy mi történik velük, mi a véleményük.

5. Működj együtt valakivel!

Ahogy azt fentebb említettem, nemcsak a saját videóidat és bejegyzéseidet érdemes megosztanod, de másokét is. Ha hasonló a közönségetek, együtt is működhettek, így mindketten új követőkre tehettek szert. Amellett, hogy nyilván vannak olyan játékok, amiket csak többen lehet játszani, a többszemélyes videók szórakoztatóbbak is lehetnek. Gondolj bele, nemcsak magadban, vagy a nézőiddel kommunikálhatsz, hanem egymásra is kontrázhattok.

Twitch Chat

Kép forrása: addons.mozzilla.net

Ez számotokra és a követőitek számára is élvezetesebbé teheti a streamet, és nem utolsó sorban persze forgalmat terelhettek egymás csatornájára is.

6. Ne felejts el kikapcsolni!

Jól hangzik, amikor azt mondjuk, lehet a hobbink a munkánk is, egy baj van vele azonban. Ez nem napi nyolc órás elfoglaltság és nem mehetsz szabira! Pontosabban mehetsz, csak jóval előre kell gondolkodnod hozzá, hiszen nem hagyhatod tartalom nélkül a követőidet.

A legjobban akkor tudod kiegyensúlyozni a munkát és a szabadidődet, ha kialakítasz egy jó időbeosztást. Mivel nincs munkaidőd, könnyen beleeshetsz a halogatás csapdájába, hiszen nem áll fölötted senki, akinek be kellene számolnod az eredményeidről, csak te magad. Ez a kezdeti fázisban azért jelent gondot, mert nem fogsz tudni kialakítani egy állandó rendszert, ami szerint videózol. Később, ha partneri együttműködéseket is sikerül szerezned azonban már a határidőkkel is számolnod kell majd. Ebben az esetben a munka könnyen a szabadidő rovására mehet.

Attól függően, hogy kik a célközönséged, mikor és mennyi szabadidőd van és mennyit tudsz foglalkozni a streameléssel általában, tervezz be “munkaórákat”. Ezzel a módszerrel a legkönnyebb megakadályozni azt, hogy még este tízkor is valamilyen projekten dolgozz. Hacsak a barátaid és a családod nem ugyanezt az életmódot folytatják, ugyanis az esti órákban jut rád szabadidejük. Ezzel érdemes számolni és a munkaórák mellett munkanapokat is kijelölni a héten. Ennek akkor van jelentősége, ha a nézőid jellemzően este hat után, vagyis a munkanap végén érkeznek meg a Twitch-re. Így őket is ki tudod szolgálni és a hét többi napján kikapcsolódni is marad időd.

Manapság egyre többen vágynak másra, mint a napi nyolc órás kötött munka. Streamernek lenni pedig egyet jelenthet a szabadsággal, sokan nem tudják azonban, hogyan kezdjenek hozzá. Még több embert tántorítanak el a kezdeti kudarcok, amik a fenti tippek követésével akár kivédhetőek is lehetnek.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×