A PS5-ön bevezetésre kerülő új funkció elvileg a zaklató és toxikus játékosok kiszűrésében segít. Vannak, akik már aggódnak miatta.

A napokban hallani lehetett arról, hogy a PS5 egyik nagy újítása az lesz, hogy rögzíti az elhangzott beszélgetéseket játék közben. Ez a PS4 legutóbbi frissítéséből derült ki: a felhasználók arról kaptak értesítést, hogy a beszélgetéseket rögzíthetik, moderálás céljából.

A hangfelvétel célja, hogy megvédjék a játékosokat a zaklató és toxikus játékosoktól.

Kép: Twitter

Természetesen a felhasználók többsége azonnal aggasztónak találta a frissítést, hiszen arról van szó, hogy a rendszer a játék alatt rögzített beszélgetéseket elküldi egy központi szerverre, ahol a moderátorok meghallgatják azt. Mondanunk sem kell, miért aggasztó ez. A Sony azonban azzal érvel, hogy a rendszer célja nem az, hogy kémkedjenek a játékosok után, hanem az, hogy megvédjék őket.

Mi döntünk

A Sony állítása szerint a rendszer PS5-ön kerül majd bevezetésre, és nem arról van szó, hogy mindent rögzítenek. Mi magunk dönthetünk arról, hogy mikor induljon a felvétel és mikor álljon le. Mi magunk küldhetjük el a moderátoroknak. Egyelőre nincs szó arról, hogy a Sony saját belátása szerint rögzít bármit is.

Ez lehetőséget teremt arra, hogyha egy online játék során minket vagy bárkit sérelem ér, azt bizonyítani tudjuk egy hangfelvétellel. A hangfelvétel jóval pontosabb report-lehetőséget kínál, mint eddig bármi. Ha valaki szóban toxikus vagy zaklató magatartást tanúsít, sokkal hatékonyabban kitiltható.

Miért jelent meg akkor PS4-en?

A válasz nagyon egyszerű. Mivel a PS4 és PS5 játékosok a cross-platform lehetőségeknek hála játszhatnak együtt, előfordulhat, hogy olyan hangját vesszük fel, aki PS4-en játszik. Erről kaptak már most figyelmeztetést a PS4 tulajdonosok.

Kép: Business Insider

Akárhogy is, ez csupán egy lehetőség lesz azok számára, akik az online térben normális közegben szeretnének játszani. Különösen jó lehet ez a funkció a szülők számára, akik ezzel akár biztosíthatják azt is, hogy a kiskorú gyermek ne legyen kitéve zaklatásnak.

Azok pedig, akik szeretnek szóban toxikusak, hangosak vagy esetleg sértők lenni játék közben, az új funkció miatt talán kétszer is meggondolják, hogy mit mondanak.

Persze hogy a funkció pontosan milyen hatékony lesz, az még a jövő zenéje. Szerinted jó öltet?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×