Néha előfordul, hogy a Steam több RAM-ot használ, mint szeretnénk, ám úgy tűnik, van megoldás azok számára, akik híján vannak a RAM-mennyiségnek.

Ha te is kevés RAM-ot tudsz beosztani a gépeden, néha érdemes elgondolkozni azon, hogy hogyan lehet csökkenteni egy-egy alkalmazás RAM-igényét. Nyilván az első megoldás a RAM-zabáló Chrome bezárása. Néha viszont előfordul, hogy a Steam alkalmazás is több RAM-ot eszik, mint kéne, ám ez csökkenthető.

400 MB-ról így lehet 60-ra csökkenteni a Steam Ram-használatát.

Mi az a Steam Client WebHelper?

A Steam, mint sok más modern alkalmazás, beépített webböngészővel rendelkezik. Ennek a neve a „Steam Client WebHelper” (steamwebhelper.exe). A Steam indításakor általában több WebHelper folyamat indul el a háttérben. Ezek jelenítik meg a Steam Store-t, a Közösséget, sőt a játékkönyvtárat is.

De mi lenne, ha megszabadulnánk a Steam WebHelper-folyamataitól? Nos, van rá lehetőség.

A Steam indítása WebHelper nélkül

Először is, ha épp fut neked a Steam, akkor mindenképp zárd be! Majd lépj be abba a mappába, ahol a steam.exe fájl található. A 64 bites Windows alapértelmezése szerint ez a C: \ Program Files (x86) \ Steam mappában van. Ha a Steamet egy másik helyre telepítetted, akkor nyilván oda lépj be!

Ha a Steamet a webböngésző összetevői nélkül akarjuk elindítani, ahhoz a no-browser command-line opciót kell alkalmaznunk. Ehhez egyébként érdemes még a Steam alkalmazást kicsi nézetbe tenni, (nézet > kis nézet). Aztán megnyomjuk a Windows + R gombokat a Futtatás párbeszédablak megnyitásához. Ide bemásoljuk az alábbi szöveget, majd OK.

„C:\Program Files (x86)\Steam\steam.exe” -no-browser +open steam://open/minigameslist”

A Steam így a webböngésző részek nélkül indul. Ha megnézed a Feladatkezelőt, akkor valószínűleg látni fogod, hogy az alkalmazás 60 MB vagy ennél kevesebb RAM-ot használ.

A normál Steam felület megtekintéséhez kattints a Nézet> Nagy kép mód lehetőségre, ám ekkor egy üzenet jelenik meg, ami arról tájékoztat, hogy a Steam böngésző le van tiltva.

Mi működik ilyenkor és mi nem?

2020 októberétől a Steam kis nézete nagyon jól működik, ha a böngésző le van tiltva. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell kompromisszumot kötnünk. Megnézhetjük így a játékkönyvtárát, játékokat telepíthetünk és el is elindíthatjuk azokat. Hozzáférhetünk a Steam összes normál beállításához. Akár offline módban is használhatjuk a Steamet.

Néhány funkció azonban hiányzik. Néhány játékot nem lehet eltávolítani a letiltott böngészővel. Ezenkívül nem lehet megtekintheti az elért eredményeket, nem férhetünk hozzá bizonyos közösségi funkciókhoz, nem böngészhetünk az áruházban és nem vásárolhatunk játékokat. A Steam áruházhoz és a közösségi oldalakhoz továbbra is hozzáférhetünk, ha egy normál webböngészővel bejelentkezünk a Steam webhelyére. Ez tehát csak a letöltött alkalmazásra vonatkozik.

A Steam böngésző visszaállítása

Az egész visszaállításához indítsd el a Steamet egy normál parancsikonnal. A Steam rendesen elindul webböngészővel, ha nem a no-browser paranccsal indítod el. Természetesen ahhoz, hogy ez ne kelljen minden egyes alkalommal a paranccsal indítani, az alábbi kódot be lehet illeszteni a Steam parancsikonjába is.

„C:\Program Files (x86)\Steam\steam.exe” -no-browser +open steam://open/minigameslist

Tudjuk, hogy néhány száz MB RAM nem jelent nagy gondot egy modern PC számára, viszont aki mindig RAM-hiánnyal küszködik, annak jól jöhet ez a kis tipp.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×