Tippek-trükkök haladó felhasználóknak.

Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy a Windows jelzett: kevés a hely. Legyen bármekkora a tárhelyünk, egy idő után biztosan bele fogunk ütközni, ha csak nem vagyunk kényszeres törölgetők. Ilyenkor nincs mit tenni, meg kell válnunk szeretett fájljainktól. Amíg sokan a tisztítást manuálisan végzik, felhívnánk a figyelmet két módszerre, ami jelentősen megkönnyítheti az életünket.

Egyszerű: Windows gépház

Amennyiben túl sok programot telepítettünk, amikre már nincs szükségünk, úgy a legegyszerűbb a Windows-ra bízni magunkat. A Windows 10 egész ügyesen összegzi a feltelepített programokat, játékokat, amit aztán egy csapásra le is törölhetünk a gépház segítségével.

Ehhez a gépház -> rendszer – > tárterület menüpontot kell megkeresnünk. Nyugalom, nem egy nagy ördöngösség.

Itt alapból azt a meghajtót/partíciót érjük el, ahová a Windows-t telepítettük, de nyugalom, a rendszer a többi meghajtót is látja. Ha nem a C:\-n akarunk rendet rakni, akkor csupán lejjebb kell görgetnünk és a „tárterület-használat megtekintése a többi meghajtón” című menüpont alatt kiválaszthatjuk a megfelelő meghajtót.

Ezek után felsorakozva láthatjuk, hogy egyes fájltípusok mennyi helyet foglalnak a meghajtón. Itt könnyedén szelektálhatunk, ha valami olyan programba ütközünk, amire nincs már szükségünk, egyszerűen törölhetjük azt.

Amennyiben nem programokkal vagy játékokkal tömtük tele a meghajtót, akkor viszont a Windows segéd nagyjából tehetetlen. Ilyenkor jön el a haladó módszer.

Haladó: WizTree

Nem tagadom, magam is nagy rajongója vagyok a WizTree-nek. Szerencsére még telepíteni sem kell, létezik ugyanis hordozható (portable) verzió belőle, ezeket innen lehet letölteni.

Ameddig a Windows rendkívül felhasználóbarát, addig a WizTree már kevésbé. Ettől függetlenül rendkívül praktikus. Első indításnál rákérdez, hogy melyik meghajtót is szeretnénk elemezni. Ezek után a könyvtár-szerkezeteket végigmazsolázva megmutatja, hogy mely könyvtárak foglalják a legtöbb helyet. Ezt követően pedig méret szerint csoportosítja a fájlokat/mappákat.

Ez nagyszerű segítség, amikor mondjuk az ideiglenes fájlok között kell turkálnunk, hogy rájöjjünk mitől is fogyott el a hely. Nálam például a Spotify gondolta úgy, hogy telerakja mindenféle finomsággal a C meghajtót, ezzel megkönnyítve az alkalmazás használatát. Törlés után némi finomhangolásra is szükség volt, de mostanra már nem írja tele a C-t a Spotify, ehhez mondjuk módosítani kellett az offline dalok és az ideiglenes fájlok letöltési helyét.

Remélem mindenki megtalálta számításait akár a könnyebb, akár a bonyolultabb módszer segítségével. Sok sikert kívánok a tisztítgatáshoz!

A Cyberpunk 2077 mercheket láttad már?

×