Nem kifejezetten gamer, és pont ezért működik a dolog. Leteszteltük a holland remekműnek beharangozott GXT 414 Zamak fejhallgatót.

A gamer fejhallgatók középkategóriájában őrült harc dúl a vásárlók kegyeiért. Minden évben rengeteg gyártó dobja piacra újdonságait, és rukkol elő különböző, gamereket célzó extrával. Egyaránt szebbnek, jobbnak, ütősebbnek és még gamerebbnek bélyegezve a piacra lépő termékeket.

Eddigi tesztjeink során azonban szembesültünk a ténnyel, hogy a középkategória harcmezején bizony szinte alig van különbség a specifikációk között.

A kábelezés, a fejhallgató frekvencia tartománya, az hangok és a mikrofon érzékenysége nem térnek el jelentősen egymástól. Ha valaki tehát tudja hozni a vásárlók által elvárt standard szintet, akkor van még csak a start mezőn. Ezt felismerve a Trust ráfeküdt a kevésbé elcsépelt extrákra, úgymint a kényelem, univerzális felhasználás és a masszív dizájn. Tesztünkből pedig kiderül, nagyon is jól tették, amikor ezt az utat választották.

 

Masszív külső, lágy és puha belsővel

Már amikor kivesszük a dobozból, érezhető hogy van benne anyag, nem fog eltörni ha hirtelen le kell kapnunk a fejünkről. Strapabíró kialakítását a fémes részek is megerősítik, de mindezek ellenére súlya mégis a kényelmes, 280 g alatti tartományban tudott maradni. Masszív a kábel, és a mikrofon csatlakozójával sem lesznek gondok. A nagy méretű fülpárnák is elsőre talán furcsán hatnak, ettől függetlenül tökéletesen illeszkednek, teljesen kizárva a külső zajokat.

A masszív külső azonban puha és kényelmes belsővel párosulva alkot időtálló megoldást a gamer fejhallgatók piacán. Ezt biztosan nem kell majd évekig lecserélni, egy törött műanyag elem, vagy rojtosodó párna miatt. Ár-érték arányban tehát már itt kiemelkedik a középkategóriás mezőny nagy részéből.

Remek hangzás, szinte bármilyen célra

A fejhallgatóhoz járó kábel hosszúsága és kialakítása, valamint az eltávolítható mikrofon miatt több platformon is élvezhetőek a GXT 414 előnyei. Akár telefon, PC vagy konzol mellé használjuk, akár utcai vagy munkahelyi zenehallgatásra szánjuk, minden területen jól teljesít.

Hangzás tekintetében nem kell félni, az 53mm-es hangszórók hozzák a kívánt színvonalat. Hivatalosan 20-tól egészen 20.000 Hz-es tartományig szólalnak meg a hangok, a középső frekvenciákat kifogástalan minőségben hozza, a basszusokat csak szép óvatosan, hogy még pont ne legyen zavaró. De hogy ne csak dicsérjünk, a szélsőségesen felső és alsó frekvenciáknál már pengeélen táncolt a GXT 414.

A GXT 414 esetén talán a hangzás kiegyenlített, azaz nem találkozunk túl nagy méllyel, de a magasok sem karcosok.  Ebben az esetben tehát azok is megtalálják számításaikat, akik kifejezetten gaming mellé keresik az ideális fejhallgatót, és azok is, akik univerzális darabot szeretnének. Aki viszont a „V” alakzatú, erőteljesebb mélyekkel és magasokkal megáldott hangzást keresi, az rossz helyen jár, persze utólag is bele lehet nyúlni az EQ-ba, ha nagyon szeretnénk.

 

Precíz, de körülményes mikrofon

Normál esetben nem szánnánk külön bekezdést egy gamer fejhallgató mikrofonjának, de ezúttal mégis sort kerítünk rá. Mivel a gaming egyik alapvető kelléke a csapattársakkal folytatott kommunikáció, így a vásárlásnál a hangzás mellett az is fontos szempont, hogy minket milyen jól hallanak majd a többiek. Jó hír, hogy a GXT 414 mikrofonja nem recseg, nem visszahangzik és nem torzít szinte semmit a hangoknál, még felvétel esetén sem.

Az egyetlen nehézség, hogy ezt az ideális állapotot jó pár alkalomba került elérni. Kezdetben ugyanis, ha csak a dobozból kivéve máris felkapnánk, túl érzékenyre konfigurálták a készítők. Minden behallatszik ugyanis a fejhallgatóban általunk hallott hangok közül, ezért mások minden egyes mondatot visszahallanak a mikrofonunkból, és még a játékhangokat is duplán hallják a túlérzékeny beállítás miatt.

Ennek érdekében sajnos nem megúszható, hogy bármilyen program mellé is használjuk, első alkalommal a program adta lehetőségekkel finomra kell hangoljuk a mikrofonunkat a kívánt hatás eléréséhez. Kicsit körülményesnek tűnhet, elsőre én is ezt gondoltam. De pár perc állítgatás után a végeredmény annyira remek, hogy ennyit még simán be lehet vállalni.

 

Neked bejön a Trust GXT 414? A Leet.hu webshopban megtalálod!

Összefoglalás

Kényelem mindenek felett – Trust GXT 414 Zamak fejhallgató, a megfizethető luxus


Szerzői értékelés

8

Legfőbb hívószavunk tehát a jó ár-érték arány mellett a kényelem lehet, ami több fronton is megnyilvánult a teszt során. Leszerelhető mikrofon, kedvünkre hosszabbítható kábel, jól takaró párnák és minden felület kellemes érzetet kelt a használat során. Nem a levegőbe beszélünk tehát, amikor több platform mellé is ajánljuk, igazi multifunkciós darab, ami ráadásul még bírja is a strapát.

Hibátlan hangzás

Masszív kialakítás

Prémium anyagfelületek

Strapabíró konstrukció

Leszerelhető mikrofon

Jó ár-érték arány

Lecsatlakoztatható mikrofon

A mikrofonba behallatszódik a hangszóró

Körülményes mikrofonbeállítás

Hosszabbító kábelen kívül semmilyen extrát nem kapunk

Olvasói értékelés

9

×