A klasszikus videojátékoknak mindig meglesz a maguk varázsa. A technika fejlődésével azonban egyre nagyobb az igény a realisztikus játékokra is. Most összegyűjtöttük a kedvenceinket, amik már-már olyanok, mintha egy interaktív filmet néznénk.

Óriási utat jártak már be a videojátékok a Pong első, 1958-as megjelenése, majd játéktermi hódítása óta a ‘70-es években. A technika mai szintjén, habár gyerekként még lehet, hogy mi is játszottunk velük, alig elképzelhető, hogy a kezdeti konzolok bizony 8, 16, 32 majd 64 bitesek voltak. A rájuk készült játékokat is ezek alapján a számok alapján különböztették meg, így a maguk korában a Super Mario 64 vagy a The Legend of Zelda: Ocarina of Time csúcsminőségűnek számítottak.

Legend of Zelda: Ocarina of Time

Kép forrása: gamechannel.hu

Ma ezek a játékok már a legkisebb teljesítményű konzolokon is elfutnak, sőt, a problémát épp az jelenti, hogy a konzolok már túl erősek hozzájuk. Szükségük is van azonban a kapacitásuk teljes kihasználására, ha lépést akarnak tartani a játékfejlesztő cégek újdonságaival. A The Witcher III: Wild Huntot sokan hozzák pozitív példának, hiszen hiába jelent meg 2015-ben, még ma is megállja a helyét. A CD Projekt Red játéka így az első generációs PS4 játékok közé tartozik, összehasonlítva pedig akár egy Assassin’s Creed: Odyssey-vel az évek bizony látszanak is rajta.

Az első lépést mindenesetre már évekkel ezelőtt megtették a cégek a realisztikus játékok irányába, amik már a tavalyi felhozatallal szép kínálatot nyújtottak a játékosoknak. Most olyanokat válogattunk össze neked, amikről, ha lemaradtál volna, még nincs késő bepótolni. Azokról sem feledkeztünk meg viszont, amik csak ezután fognak megjelenni, így a következő két évben is lesz mit várni.

Red Dead Redemption 2.

A Rockstar Games 2018. október 26-án megjelent játéka egyelőre Play Station 4-en és Xbox One-on érhető el. A hírek szerint a készítők már dolgoznak a PC-s megjelenésén is, habár a pontos premier dátuma még nem derült ki. A jelek ugyanakkor arra utalnak, hogy akár már idén játszható lesz PC-n is a Red Dead Redemption 2.

 

A western témájú akció-kaland videojáték a 2010-es első rész előzményeit mutatja be. Azoknak tehát, akik játszottak a Red Dead Redemptionnel már ismerős lehet belőle néhány karakter. A játék főként Arthur Morgan, egy törvényenkívüli bandita kalandjait követi nyomon, akinek általunk irányított tettei komoly befolyással lehetnek a történet végkifejletére. A döntéseink folyamatosan szabályozzák Arthur morális iránytűjét, amit nyomon is követhetünk. Így csak rajtunk múlik, hogy akasztófára való gyilkost, vagy egy erkölcsi szürke zónában mozgó, de alapvetően jólelkű törvényenkívülit csinálunk-e belőle.

A tetteink továbbá a játék nehézségi szintjére is hatással vannak. A rablás sokszor nem opcionális, de eldönthetjük, hogy megölünk-e közben valakit, esetleg futni hagyunk-e egy szemtanút. Utóbbi később is problémákhoz vezethet, a szemtanúk ugyanis jóval a bűntény után is felfedhetik a kilétünket a törvény őrei előtt. Szintén nehezíti a játékot, ha egy olyan zónájába kerülünk a vadnyugatnak, ahol köröznek minket. Márpedig ebből egyre több lesz, ha Arthur iránytűjét hagyjuk a mélybe zuhanni.

Red Dead Redemption

Kép forrása: polygon.com

Nem ő az egyetlen érdekes karakter azonban, a történet ugyanis egy másik bandatag sztoriját is nyomon követi. John Marston a Red Dead Redemption első részéből lehet ismerős, ahol ő kapta a főszerepet. Mielőtt elérkeznénk 1911-ig, ahol az első rész kezdődik azonban tartogat még meglepetéseket a Red Dead Redemption 2.

Spider-Man

Az Insomniac és a Sony Interactive Entertainment tavalyi játéka egy jól ismert Marvel hőst hozott el a rajongóknak kevésbé ismert sztorikkal. Pókember a 2018. szeptember 7-én megjelent Spider-Manben Doctor Octopus és a Kingpin mellett olyan gonosztevőkkel küzd meg, mint Tombstone, vagy Mr. Negative. Ők ráadásul csak a kiemelkedőbbek. Vulture mellett feltűnik még a játékban Electro, Rhino, Scorpion, Shocker, Screwball és a jövőre érkező Fekete Özvegy főgonosza, Taskmaster is.

Spider-Man PS4

Kép forrása: playstation.com

A játék ezen kívül három DLC-vel bővíthető. Ezek a The Heist, a Turf Wars és a Silver Lining, amik együtt a The City That Never Sleeps címet viselik. Mindegyik új karakterekkel egészíti ki ráadásul a sztorit, olyanokkal, akiket eddig főként a képregényrajongók ismerhettek csak. A Heistben Fekete Macska tűnik fel, a Turf Wars-ban Hammerheaddel kell megküzdenünk, míg a Silver Lining egy kemény zsoldos csoport mellett Silver Sable-t hozza el a képernyőkre.

Detroit: Become Human

A felvonultatott 2018-as címek közül a legidősebb, vagyis májusi a Quantic Dream és a Sony Interactive Entertainment játéka, a Detroit: Become Human. A fejlesztők valójában már jóval régebb óta dolgoztak azonban rajta, ez pedig meg is látszik a látványon és a történeten is. A sztori középpontjában három karakter áll, pontosabban három android. Connor, Kara és Markus, akik közül Karával ismerkedhettünk meg legkorábban egy 2012-es demó formájában.

 

Ez jól demonstrálja, mekkora fejlődésen esett át a játék a kezdetektől a megjelenéséig. Az eredeti változat még Play Station 3-ra jelent volna meg, határozottan jót tett azonban neki, hogy kivárták a PS4 fénykorát a bemutatkozással. A nem olyan túl távoli jövőben játszódó Detroit egy olyan világot mutat be, ahol visszakúszott hétköznapjainkba a rabszolgaság, csakhogy az ingyen munkát már androidok végzik. Ezzel elméletben nem is lenne probléma, hiszen ugyanolyan mechanikus eszközök, mint egy robotporszívó. Az őket fejlesztő CyberLife azonban nem érte be kevesebbel, mint a tökéletes, emberszerű gépeik pedig lassan valódi emberi tulajdonságokra tettek szert.

Markus - Detroit Become Human

Kép forrása: playstation.com

Ez játékosként több szempontból is érdekessé teszi a történetet. Robotként vagy élőlényként tekintünk rájuk? Bele tudjuk-e élni magunkat a helyzetükbe? A Red Dead Redemptionhöz hasonlóan itt is minden a döntéseinktől függ. Egy-egy cselekményszálnak rengeteg lefolyási módja és öt-tíz végkimenetele is lehet, amik folyamatosan formálják és alakítják a játék végét. Ehhez jön még az elképesztően realisztikus látványvilág és kapunk is egy olyan történetet, amibe több száz órát beleölhetünk a Play Stationünk előtt ülve.

Battlefield V

Az Electronic Arts játéka már minimum beállításokon is egész jól elfut, ha azonban RTX-képes kártyákkal rendelkezünk számítógépünkben, az egyik legszebb látványvilágban lehet részünk. A második világháború idején játszódó történet helyszínei rendkívül részletgazdagok és valósághűek. A játékélményt fokozza, hogy a készítők nemcsak a karakter személyreszabására, de a mechanikai apróságokra is nagy figyelmet fordítottak. Ennek köszönhetően a fegyverek működése és hatása nagyban megegyezik a valósággal.

Battlefield V

Kép forrása: microsoft.com

A fentiekkel ellentétben a Battlefield V multiplayer módban is játszható. Itt egy olyan kooperatív technikát is lehetővé tesz, amit korábban a Battlefield 3-ban láthattunk Combined Arms néven. Single playerként is élvezhetjük azonban, itt egy csokornyi második világháború ihlette hadi történetet járhatunk végig választott karakterünkkel.

Neked melyik a kedvenc játékod, aminek szuper a grafikája?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×