Avagy mi mindenre képes egy olcsó Core i5?

Örömmel jelentem, hozzánk is elért az RTX 3080, méghozzá az ASUS Magyarországnak hála. Ezúton is köszönjük! A kártya teljesítményét már kívülről fújja mindenki a külföldi teszteknek köszönhetően, ezért úgy gondoltuk, csavarunk egyet a képleten: mi nem egy széthajtott i9 mellett néztük meg az új felsőkategóriás RTX teljesítményét, hanem egy vérbeli középkategóriás gépben, hogy hogy is muzsikál.

Manapság már a középkategóriás processzorok is kellő krafttal rendelkeznek, így sokan esküsznek rá, hogy a single player játékokban szinte minimális a különbség. Ezen felül az is csikarta a fantáziánkat, hogy milyen videókártyát érdemes még egy teljesen hétköznapi Intel i5 mellé társítani, így aki esetleg mostanában épít gépet vagy erősebbre akar váltani, az is láthatja, hogy mik a CPU korlátai.

Az ASUS RTX 3080 TUF Gaming OC

Általában az ASUS megkéri a felárat a termékeiért, ez esetben 318 500 forintos árcéduláról beszélünk az RTX 3080 TUF Gaming OC esetén, a „sima” nem OC-s RTX 3080 TUF viszont már 307 500 forinttól megvásárolható az ajánlott fogyasztói árak szerint legalábbis. A vaskosabb hűtőkkel rendelkező STRIX verzió pedig 353 500 forinttól indul az ASUS közleménye szerint.

Az RTX 3080 TUF Gaming OC esetén az alapórajel változatlanul 1440 MHz, viszont a boost órajelen 65 MHz-et sikerült reszelni, aminek köszönhetően az eredeti 1710 MHz helyett 1785 MHz-en ketyeg a kicsike. A valóságban viszont ideális körülmények között gyakran 2000 MHz felé is ment a GPU, ezt viszont a legfrissebb 456.55-ös driverrel lecsökkentették, így hiába futott a Performance BIOS, be kellett érnünk az 1900+ MHz-es órajelekkel. Ez persze nem véletlen, az első driverrel ugyanis többször kifagytak a tesztek.

A Red Dead Redemption 2 például el sem indult, ami viszont még érdekesebb, hogy a Call of Duty: Modern Warfare a legújabb driverrel sem akart elindulni. A kezdővideónál folyamatosan fagyott a gép, úgy, hogy még a feladatkezelőt sem lehetett behozni, csak a teljes újraindítás segített. Na, ezt egy közel 320 ezer  forintos kártyától azért zokon veszi az ember. Amire rájöttem, hogy -55 MHz-es alapórajel mellett nem áll fenn ez a probléma, nem kevés idő telt el, de végül sikerült lefuttatni a tesztet.

Az ASUS verzió esetén nem kell aggódni az Nvidia új tápcsatlakozója miatt, itt két hagyományos 8 pines PCIe tápcsatlakozóra lesz szükségünk, csakúgy, mint a korábbi csúcskártyák esetén. Maga a kártya hűtése egyébként lehengerlő. Őszintén szólva sokkal rosszabbra számítottam, lévén a TUF az olcsóbb szegmenst fedi le, az igazán nagyágyút pedig mindig a ROG STRIX változat vonultatja fel. A hőfokok abszolút rendben voltak, a kártya nem ment 80 fok felé, általában inkább 65-70 fok környékén volt és a ventilátorok is csendben tették a dolgukat. Egy kicsit agresszívabb ventilátorprofillal akár 5-10 fokot is javíthatunk a kártya hűtésén.

A jó hír, hogy az ASUS nem spórolt a GPU tokozás túloldalán található kondenzátorokon. Ennek megfelelően nem kell a hibás működéstől tartani. Rossz hír, hogy ezúttal az ASUS nem vitte túlzásba az RGB fényáradatot, így aki valami igazán brutális látványra számított, azt el kell szomorítsuk. Ott van persze a ROG Strix verzió, csak azért 40 ezer forintos felárat kérnek.

A hűtés terén egyértelműen a Gigabyte-féle RTX 2080 Windforce teljesített a legrosszabbul. Itt csupán egy 2 slotos hűtőt kaptunk, amíg a GTX 1060 és az RTX 3080 esetén 2,5, illetve 2,75 slotos hűtőkről beszélünk. Az RTX 2080 ennek megfelelően gyakran ment 80 fok fölé és a ventilátorok is nagyobb zajt csaptak. Nem mellesleg idle állapotban is kellemetlen kerregő hangot adtak, annak ellenére, hogy csupán egy 1 éves kártyáról beszélünk. A Gainward GTX 1060 volt mind közül a legcsendesebb és leghűvösebb, 70 fok fölé sem túl gyakran nézett, a ventilátorok viszont lehettek volna halkabbak.

Tesztkonfiguráció

  • Alaplap: ASRock B360M Pro4
  • Processzor: Intel i5-8400@3,7 GHz
  • Processzorhűtő: Alpenföhn Matterhorn Pure
  • Memória: 2×8 GB Cruical DDR4 2666Mhz
  • Videókártya 1: Gainward GTX 1060 Phoenix GS 6GB
  • Videókártya 2: Gigabyte RTX 2080 Windforce 8 GB
  • Videókártya 3: ASUS RTX 3080 TUF Gaming OC 10 GB
  • SSD:  XPG Gammix S5 M.2 NVMe
  • Tápegység: FSP Aurum Gold 650W
  • Operációs rendszer: Windows 10 Enterprise 1909

A konfigurációban egyedül a processzor órajelébe piszkáltunk bele, itt fixre állítottuk a maximum boostot, aminek köszönhetően az i5-8400 folyamatosan 3,7 GHz-en üzemelt. Továbbá az energiagazdálkodási lehetőségek menüpontban a gépet teljesítmény-centrikus módba állítottuk, a jobb teljesítmény érdekében.

Esetünkben ugyebár egy i5-8400 tölti be a processzor szerepét, ennek teljesítménye játékok alatt az i5-9400, illetve az AMD Ryzen 5 3600 szintjén mozog.

Tesztelési metódus

A teszt során az átlag fps-en túl a minimum fps-t is monitoroztuk az MSI Afterburner segítségével, ez alól kivételt képez a GTA V és a Far Cry New Dawn, ahol az alkalmazások saját benchmarkját használtuk. A Doom Eternalban pedig OCAT-tal végeztük a méréseket.

Szintetikus teszt

A GTX 1060 6GB eredménye

Az RTX 2080 eredménye

Az RTX 3080 eredménye

4295 pont vagy 12 515 pont, nem mindegy, ugye? A 3D Mark Time Spy tesztje egyből rámutat a generációs különbségekre, na meg a nyers erőre, ami ugyebár a driverek függvényében van kihasználva az alkalmazások által. Az RTX 2080 mellett egy kissé kihegyezett konfigurációt kapunk, tekintve hogy itt már kétszeres előnye van a videókártyának a processzorhoz képest. Az RTX 3080 + i5 8400 kombónál mindent elárul a 16 772 – 5133-as grafikai, illetve CPU pontszámok súlya. Legalább egy 5 GHz-re húzott i5 K lenne szerencsés, van tehát tartalék még a platformban.

Játéktesztek – FullHD

Mivel alapvetően felsőkategóriás kártyákról van szó – a GTX 1060 kivételével -, így magas részletességen teszteltünk minden játékot. A Rockstar játékok esetén lett még volna lehetőség az „advanced graphics settings”-zel játszani, de nem éltünk a lehetőséggel.

Azt már a külföldi tesztekből is sejthettük, hogy az RTX 3080 nem FullHD felbontás mellett fogja kimutatni a foga fehérjét, de ez a 19,6%-nyi különbség egy kicsit elszomorító. Persze tudjuk, hogy az alacsonyabb felbontáson jobban közrejátszik a processzor teljesítménye, ennek eredményeképp a különbség is kisebb, mint magasabb felbontásokon. GTX 1060-ról váltva egyszerűen elképesztő a különbség, de mondjuk egy RTX 2080 után már nem olyan nagy szám az RTX 3080. Ez annak is köszönhető, hogy megtaláltuk az i5 8400 felső határát, ami valahol az RTX 2080/2080 Super körülre tehető.

FullHD mellett egyszerűen nincs túl sok értelme egy RTX 3080 szintű kártyára beruházni, ha ennyiféle játékkal játszik az ember. Ellenben voltak olyan címek, ahol közel kétszer olyan teljesítményt produkált az RTX 3080, mint az RTX 2080. Red Dead Redemption 2-ben például már jókora előnnyel rendelkezik az új RTX, de a Far Cry New Dawn és a Call of Duty: Warzone esetén is jóval nagyobb léptékű a különbség.

Játéktesztek – 4k

 

A GTX 1060-ot nem vettük bele a 4K tesztbe, szimplán azért, mert egyszerűen képtelen tartani a lépést a nagyobb testvéreivel. A Red Dead Redemption 2 például még az RTX 2080-on is kifogott, itt diavetítésbe ment át a történet. Meglepő módon a GTA V is elég döcögősen ment 4K alatt, ellenben a Warzone és a Doom Eternal esetén már a 144 fps közelébe is elértünk az RTX 3080-nal. Amennyiben hajlandóak vagyunk pár beállítást alacsonyabbra venni, úgy simán össze lehet hozni a 144 fps-t is akár.

Összességében itt már 70,7%-os előnye volt az RTX 3080-nak az RTX 2080-hoz képest. Jól látszik, hogy a processzor itt már nem volt akkora limitáló tényező, az RTX 3080-nak sikerült is szépen elhúznia, már-már láttuk is magunk előtt az Nvidia által kétszeresnek mondott teljesítményt.

Végszó

Az jól látszik, hogy az RTX 3080-at nem pont egy középkategóriás i5 mellé tervezték. Ez a kártyák FullHD és 4K közötti teljesítményén látszik. Az RTX 3080 Call of Duty Warzone tesztje esetén például alig volt különbség a kapott fps számok között. 4K mellett viszont már egyszerűen kell az RTX 3080, ha magas részletességgel akarjuk élvezni a játékokat, szaggatás nélkül.

Az viszont tisztán látszik, hogy mindkét videókártyában hagyott még az i5-8400. A multiplayer címek esetén egyszerűen magasabb fps-ekre számítanánk, még egy RTX 2080 esetén is, épp ezért valahol az RTX 2080 vagy inkább az RTX 2070 a maximum, amit egy 40-50 ezer forintos középkategóriás processzor mellé érdemes beszerezni. Ha szeretnénk kihasználni az RTX 3080 adta teljesítményeket, akkor is minimum egy Core i7/i9 vagy egy magasabb órajelű Ryzen 7-re lesz szükségünk.

Ettől függetlenül nem teljesen ördögtől való ötlet az Intel Core i5 mellé egy RTX 3080-at betenni, amennyiben 4K-n szeretnénk játszani. Egy ideig el lehet vele lenni, aztán amikor eljön az idő és összejön a pénz a váltásra, úgy már FullHD-n is jobban ki tud majd teljesedni az Nvidia új üdvöskéje.

 

 

 

 

 

Köszönjük a tesztkártyát az ASUS Magyarországnak!

Összefoglalás

Teszt: Mire elég az RTX 3080 egy középkategóriás gamer PC-ben?

ASUS RTX 3080 TUF Gaming OC


Szerzői értékelés

8

Brutális hűtőbordák, csendes ventilátorok, jó hőfokok. Szerencsére az ASUS a minőségibb kondenzátorokkal szerelte a kártyát, így a random fagyásoktól sem kell tartanunk, viszont még így is vannak anomáliák, ami egy közel 320 ezer forintos termék esetén különösen kellemetlenek. Az ár-érték arány lehetne jobb, az RGB világítás sem nyűgözött le. Ettől függetlenül meg tudjuk érteni, ha valaki az ASUS TUF verzióját választja, bár érdemesebb az OC mentes kivitel mellett dönteni, hiszen az új driver óta úgysem üzemel 2000 MHz felett a kártya...

jó hűtés

halk

2×8 pines tápcsatlakozó

brutális teljesítmény

drága

brutálisan nagy

a teljesítménye ellenére túl szolid a külseje

COD:MW-ben fagyott alapórajelen

Olvasói értékelés

0

×