A videojátékok műfaja különösen alkalmas a science fiction történetek életre keltésére. Ezt a tulajdonságukat már évtizedek óta használják ki a készítők és a korai klasszikusok mellett lélegzetelállító sci-fik születtek az utóbbi években is.

A jövő és a technikai fejlődés szinte azóta foglalkoztatja az embereket, hogy elkezdtünk gondolkodni. Nem kell azonban az ókori filozófusokig visszamenni, ha színes jövőképekre vagyunk kíváncsiak, az irodalom, a filmművészet és a videojáték-ipar is rengeteg jó példával szolgálhat. Attól függően, hogy izgalmas történetvezetésre és jól felépített világra vagy véres űrlény-háborúra vágyunk épp, biztosan találunk kedvünkre valót.

10. Mass Effect

Mass Effect

Kép forrása: gamechannel.hu

A Bioware 2007-es játéka minden sci-fire éhes gamer igényeit kész kiszolgálni. A jól kidolgozott karaktereket tehetséges szinkronszínészek szólaltatják meg és óriási világ áll a rendelkezésünkre, hogy felfedezzük. A több bolygót és idegen fajt felvonultató univerzum fordulatos történettel egészül ki, aminek köszönhetően a játékosok úgy érezhetik, hogy valóban a sztori részei. Ehhez párosulnak még a menő fegyverek és összecsapások, amiknek köszönhetően a Mass Effect-trilógia máig erős rajongói bázissal rendelkezik.

9. Bioshock

A Bioshock újabb örök klasszikus 2007-ből a 2K Games forgalmazásában. A 2K Boston és 2K Australia által fejlesztett videojáték lehetőséget nyújt, hogy első kézből tapasztaljuk meg egy félresikeült kísérlet utóhatásait. A víz alatti Rapture városa valódi utópiának indult, végül az emberi kapzsiság tette tönkre. A történet részleteiről audiofájlok formájában gyűjthetünk egyre több információt, ahogy egyre beljebb hatolunk a város szívébe. Közben persze kíméletlenül aprítva az ellent.

Bioshock

Kép forrása: alfabetajuega.com

A Bioshock first person shooter játék ellenére a lövöldözésen túl is érdekes sztorival szolgál, ami közben saját magunk megismerésére is lehetőség nyílik, ha erre elég nyitottak vagyunk rá. Ha nem is érdekelnek a magasabb röptű gondolatok, a víz alatti helyszín és az izgalmas történetvezetés miatt akkor is érdemes játszani vele.

8. Mega Man

Mega Man generations

Kép forrása: usgamer.com

A Capcom által a ‘80-as években indított Mega Man-széria a NES-korszak játékosait a távoli jövőbe repítve alapozta meg népszerűségét, ami még ma is áll. A klasszikus konzolra készült játék nem tartozik a legkönnyebbek közé, korának mégis egyik legjobbjaként tartják számon. Ebben színes grafikája, jól megkomponált zenéje és optimista felfogása is közrejátszik. A Mega Manben minden robotok által indított probléma jól orvosolható robotok segítségével, ami a nyolcvanas évek gondolkodásmódját tükrözi.

7. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

A Konami forgalmazásában, Hideo Kojima által készített játék 2001-ben került piacra Play Station 2-re, majd Xbox-ra és PC-re is. Elsőre nem biztos, hogy eszünkbe jutna a sci-fikhez sorolni, a kiber nindzsák, szuperszámítógépek és klónok világában játszódó történet azonban jobban nem is illene másik kategóriába.

Metal Gear Solid

Kép forrása: gamespot.com

A Sons of Liberty összesen több, mint hétmillió példányban kelt el világszerte és játékosok, valamint kritikusok tömegei dicsérték. A legtöbb elismerést a játékmód, a grafikai megoldások és a készítők részletekre való odafigyelése kapta. Mára kicsit elavultnak mondható, de még mindig egy jó sci-fi játékról beszélhetünk a képében.

6. Halo: Kombat Evolved

A Halo kiérdemelte helyét a legjobb videojátékok pantheonjában és nem is véletlenül. Nemcsak forradalmasította a first person shooter játékokat, de megtette az első lépéseket a multiplayerek irányába is. A technikai újítások mellett a készítők nagy figyelmet fordítottak a történet kidolgozására.

Halo Combat Evolved

Kép forrása: mspoweruser.com

A Halo-széria tagjai közérthető és emberi módon magyaráznak meg bonyolult fizikai fogalmakat és hozzák el a katonai sci-fiket a nagy tömegekhez egy szűk réteg helyett.

5. Metroid Prime

A Nintendo játéka 2002-ben jelent meg Game Cube-ra és a sötétebb sci-fik közé tartozik. Középpontjában az űr-fejvadász, Samus Aran karaktere áll, akinek a történetét rendszerint saját szemén keresztül követhetjük nyomon. A Metroid Prime a first person elemeket külső nézőpontokkal is kiegészíti, ezzel adva nagyobb teret a világ megismerésére.

Metroid Prime

Kép forrása: PC Gamer

Miközben Samus-szel együtt járjuk végig a galaxis egy idegen bolygóját, hogy értékes ereklyékre bukkanjunk, izgalmas kalandokba is keveredhetünk. Ahelyett, hogy puszta erővel végigverekedhetnénk magunkat a játékon, a Metroid megköveteli, hogy felfedezzük a legeldugottabb részleteket is. Egyes területek például csak bizonyos tárgyak és felszerelések megszerzése után válnak elérhetővé, amikhez előbb más ellenfelekkel kell megküzdeni.

4. Deus Ex

Deus Ex

Kép forrása: wikimg.net

Összeesküvés elméletek, cyberpunk lövöldözés és egy Skynetet idéző mesterséges intelligencia-rendszer. A Deus Ex szövevényes sztorival és izgalmas történetvezetéssel várja a játékosokat már 2000 óta. A legtöbb sci-fivel ellentétben nem a távoli jövőbe, csak a 21. századba helyezi cselekményeit egy olyan disztópikus világba, ahol két ellentétes hatalom küzd egymással az irányítás megszerzéséért. A játékosnak végül a szükséges ismeretek megszerzése után pedig nem kevesebbről, mint a világ sorsáról kell meghoznia a döntését.

3. Starcraft

Míg a Warcraft uralja a fantasy világát, addig a Starcraft méltó módon került fel a dobogós sci-fi játékok közé. A Blizzard stratégiai játéka lehetőséget ad rá, hogy az űrkorszakba lépett emberek mellett idegen lények oldaláról is megismerjük az univerzumért vívott háborút. Akár Kerrigannel, akár a Zergekkel vagyunk, rá kell jönnünk, hogy a győzelemhez a puszta számoknál többre lesz szükségünk. Jó stratégia nélkül nagy létszámú csapatokkal is könnyen a vesztes oldalra kerülhetünk.

StarCraft

Kép forrása: gamechannel.hu

A játék Koreában a legnépszerűbb és az esport-világ valódi üdvöskéje. A legjobb játékosokat igazi szupersztárként kezelik és óriási rajongás övezi őket. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat játék közben azonban nem kell feltétlenül profi szintre törnünk.

2. Fallout 3

Fallout 3

Kép forrása: gamestar.com

A posztapokalipszis időszaka közkedvelt témája a sci-fiknek, nem csoda, hogy a Fallout 3-ban is központi szerepet kap. A játék készítői arról elmélkedtek, mi történne egy nukleáris háború után, a választ bedig a Fallout-szériában boncolgathatjuk velük mi is. Közülük is kiemelkedik a harmadik rész, ami nyílt világával és részletesen kidolgozott karaktereivel új mélységekbe kalauzolja a játékosokat. Ez volt továbbá az a játék is, ami népszerűvé tette a retro sci-fi szemléletet a videojáték-iparban. Ha még nem játszottál vele, legalább egyszer neked is ki kell próbálnod!

1. Half-Life 2

A Valva Corporation 2004-es játéka néhány évvel az első rész után játszódik. Középpontjában Gordon Freeman áll, aki hosszú álomból ébredve egy idegenek által megszállt Földön találja magát. A főhős ezután néhány bajtárssal kiegészülve, változatos fegyverarzenál használatával indul az emberiség felszabadítására.

Half-Life 2

Kép forrása: ipon.hu

A Half-Life 2 megjelenése után minden értékelhető tulajdonságáért hatalmas elismerésben részesült. A játékosok az animáció, a grafika, a hang és az AI mellett a történet narratíváját is dicsérték és minden idők egyik legjobb játékaként tartják számon. Többszörösen is az Év játékának választották, 2012-ben pedig megkapta az Évtized játéka címet is.

A te kedvenced felkerült a listára? Hogyan változtatnád a ranglistát, ha saját favoritjaid kellene sorba rendezned rajta?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×