A Ryzen tulajoknak mindenképp érdemes tenni egy próbát.

Az utóbbi időben nemhogy sikerült felzárkóznia az AMD-nek, hanem bizony több tekintetben már le is körözték az Intelt. Ezúttal egy új programtól zengenek a hírek, aminek köszönhetően a Zen 2-es processzorok magasabb teljesítményre képesek. A jó hír, hogy egy ingyenes programról van szó, amit egy rajongó készített. Sokaknak már ismerős lehet 1usmus neve, ő volt ugyanis, aki korábban megalkotta a Ryzen DRAM Calculatort, amivel a memóriatuningot könnyítette meg, ezzel is teljesítménytöbbletet elérve. Most pedig a ClockTuner nevezetű OC programjától hangos az AMD közösség, nem véletlenül.

A ClockTuner lényege, hogy automatikusan elkezdi tesztelni a processzorunk órajeleit bizonyos frekvenciákon, mindeközben vizsgálja, hogy az egyes magok milyen hőfokokat produkálnak. Ettől függően pedig beállítja a legoptimálisabb értékre. Ezzel egyúttal alulfeszelhetjük a processzort, ami mind a hőfokok, mind pedig a fogyasztás szempontjából hasznos lehet.

A program segítségével akár 10%-os teljesítménytöbbletre tehetünk szert.

A programot pedig végre bárki letöltheti ingyen. Korábban már láthattuk, hogy milyen teljesítményre is képes a ClockTuner,

 

Linus-ék viszont felhívták a figyelmet arra, hogy érdemes a használata előtt a BIOS-ban beállítani a “CPU Load Line Calibrationt” a megfelelő értékre. Ez az ASUS alaplapoknál 4, míg a többi gyártónál 3. Mindemellett természetesen nem árt, ha a legfrissebb BIOS-szal rendelkezünk, a legjobb hatás kedvéért. Ezt követően egy .Net Framework 4.8-as keretrendszert kell letöltenünk, majd a Ryzen Mastert, ha ezzel megvagyunk, akkor indulhat is a móka a ClockTunerrel.

Fontos leszögezni, hogy minden processzor más és más, azaz egyes típusok jobban tuningolhatóak, míg mások kevésbé. Egyelőre várjuk a letöltési linket, ami feltehetőleg az elkövetkezendő hetekben fog élesedni.

A programot erre találjátok.

×