Várható a játékok egyfajta elnőiesedése, vagy csak jó irányba mozdíthatja a videojáték-ipart a női fejlesztők és gamerek egyre növekvő száma?

A videojátékokat alapvetően férfiasnak tartja a közvélemény. Ez az álláspont jórészt nemcsak a játékok stílusán és témáján alapszik, amik előszeretettel helyezik középpontjukba a háborús helyzeteket (is). Nagyban közrejátszik ennek a kialakulásában a társadalom férfiakról és nőkről kialakult véleménye. Ezek szerint már születésünk előtt szimplán attól eldől, hogy a reál vagy humán tárgyak iránt érdeklődünk-e később, hogy X, vagy Y kromoszómával rendelkezünk.

Általánosan elfogadott tényként kezelik ugyanis sokan, hogy a fiúk jobbak a matematikához és számítógépekhez kapcsolódó dolgokban. Szeretnek szerelni és problémákat megoldani, míg a lányoknak ott van a nyelvtan és a történelem. Ahogy a technika ördöge azonban egyre jobban hétköznapjaink részévé vált, úgy borult fel ennek a felfogásnak is az alapja. Női tudósok és feltalálók évszázadok óta léteznek, a számítógépnek és az internetnek köszönhetően pedig egyre többet is hallunk róluk.

Jade Raymond

Kép forrása: wired.com

A videojáték és informatikai iparban sem furcsa már, ha női névvel találkozunk és a játékosok között is nő a “gyengébbik nem” aránya. Milyen hatással van ez azonban magára az iparágra? Várható valamilyen pozitív, esetleg negatív változás tőle?

A helyzet az, hogy a nők nagyjából harminc éve már, hogy aktívan részt vesznek a videojáték-iparban mind fejlesztői, mind felhasználói oldalon. A változás tehát már jó ideje megkezdődött. Ennek azért nem mindenki örül. Ahogy sok más szakmában, úgy a nőknek itt is sokszor meg kell küzdeni ugyanazért az elismerésért és tiszteletért, ami férfi kollégáiknak alapból kijár. Ez női vezetés alatt álló fejlesztő cégek és csak női játékosokból alakult csapatok, szervezetek létrejöttéhez vezet. A helyzet jelenlegi állása alapján azt határozottan kijelenthetjük, hogy a nők aktív résztvevői a videojáték-iparnak.

Girl-playing-a-video-game

Kép forrása: firstpost.com

Ez nem jelenti azonban azt, hogy mindenki tárt karokkal fogadná őket. Az egy dolog, hogy a negatív sztereotípiákkal nap, mint nap szembe kell nézniük, de a médiában manapság unalomig ismételt agresszió is mindennapos az irányukba. Ennek egyik oka, hogy a társadalom és annak a játékosokra is szűkített rétege maszkulin elfoglaltságként tekint a videojátékokra. Ahogy minden, idővel ez is változik majd. Jelenleg azonban azon a szinten állunk, ahol ebben a férfias sportágban kialakult hierarchia csúnyán felborul, ha egy nő kerül az élére.

Ahány ember persze, annyiféle felfogás létezik ezen a téren is, ráhúzni tehát a vizes lepedőt a videojátékosokra, miszerint kirekesztőek a nőkkel szemben, nem lehet. Éppúgy, ahogy nem minden építőmunkás fütyül utána egy csinos nőnek az utcán, nem minden férfi játékos veszi rossz néven, ha kikap női ellenfelétől. Minden attól a szociális közegtől függ, amiben felnövünk és amivel körülvesszük magunkat. Ha a baráti körünkben férfi és női játékosok is vannak vegyesen, valószínűleg mi is elfogadóbbak leszünk velük. Ahogy pedig a női játékosok száma egyre nő, ez előbb utóbb elkerülhetetlenné válik majd.

Girls gaming

Kép forrása: quanticfoundry.com

A videojáték-ipar erősen abba az irányba halad, hogy néhány év múlva a nemek aránya a fejlesztői és felhasználói oldalon is kiegyenlődjön. Egy 2019-es felmérés alapján a női játékosok már most az amerikai piac 40%-át teszik ki. A statisztikák alapján azonban, míg a férfiakat a versengés és a pusztítási hajlam kiélése mozgatja, a nőket egészen más dolgok érdeklik. Sokan játszanak a jó történet, a közösség és a jó dizájn kedvéért. A Quanticfoundry 2016-os adataiból azonban az is kiderült, hogy nagyobb arányban is játszanak végig egy-egy játékot, mint a férfiak.

Ez hosszú távon a videojátékok felépítésére és fókuszára is kifejtheti majd a hatását. Míg a nők nagyjából az 1970-es években váltak az informatika fontos részévé, a videojátékok területére csak 1990-ben léptek be. Ekkoriban már születtek játékok kimondottan lányoknak, nem kellett azonban sokat vizsgálódni, hogy lássuk a különbséget ezek és a fiúknak készült darabok között. Minden rózsaszín volt, ragyogó és szemtelenül könnyű. Aki kihívásra vágyott, az vagy teljes mértékben leszokott ezekről, vagy átpártolt a fiús játékok oldalára. Ugyanakkor itt sem biztos, hogy megtalálta végül a számításait, a kétezres évek elejéig ugyanis a legtöbb női karakter gyenge volt és megmentésre szorult. Odáig fajult a helyzet, hogy voltak, akik érdeklődésük hiánya miatt technofóbnak bélyegezték a nőket.

Barbie-NES

Kép forrása: Youtube

Az RPG és fantasy játékok térhódításával azonban újra megnőtt a nők részvétele az iparágban. Ezek izgalmas történeteikkel és jól felépített világaikkal épp a fent említett érdeklődési köröket kezdték el érinteni. A videojáték ipar tehát anélkül állt neki kiszolgálni a női közönséget, hogy kimondottan lányos játékokat készített volna. Mára a cégek egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a történetmesélésre is, ami mindkét nem tetszését elnyerni látszik.

Azt a társadalmi sztereotípiák javára kell ugyanakkor írni, hogy az agyunk valóban nem ugyanúgy működik. Attól függően, hogy férfinak, vagy nőnek születünk-e és, hogy később milyen szexuális irányultság alakul ki nálunk, máshogy gondolkozunk és ismerünk fel dolgokat. Ennek evolúciós okai vannak. A férfiak általában azért agresszívabbak, mert testi erejük miatt az övék volt a vadászat, a családfenntartás és a védelmező szerepe. A nők ugyanakkor jobbak a színek és formák, az apró részletek észrevételében, ami a mérgező növények kiszűrésénél volt fontos. Régóta nem vagyunk azonban már vadászó-gyűjtögető nép, ami az agyfunkcióink lassú átalakulásához is vezet. Ennek megfelelően a férfiak is ugyanolyan jók tudnak lenni egy logikai játékban, ahol a minták és részletek felismerésére van szükség. De a nők is jól megállják a helyüket egy stratégiai vagy katonai játékban.

masseffect3-redfemshep

Kép forrása: Comparative Geeks

Az eddigi adatok alapján, tehát, ha a változás továbbra is így és ebben a mértékben folytatódik, az nem fogja a játékok elnőiesedését okozni. Arra azonban számíthatunk, hogy megnő a sztori alapú játékok népszerűsége és a történetmesélés fontossága más videojátékok esetében is. Az erős női karakterek, akiknek már nemcsak külsejük vagy a játék előrelendítése miatt van szerepük már elkezdtek megjelenni. Éveken belül akár teljesen át is vehetik megmentésre szoruló társaik helyét. Egy nap pedig eljöhet a pillanat, amikor már a női karakterek sem páncélbikinit viselnek a képernyőkön.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×