A bíró szerint az Epic Games tisztességtelenül járt el, amikor megkerülte az Apple fizetési rendszerét. Nem áll jól az Epic szénája.

Mint az jól tudjátok, nem is olyan rég a Fortnite, sőt az Epic Games maga teljesen lekerült az Apple szolgáltatásaiból. Történt ugyanis, hogy az Epic Games megkerülte a Fortnite-on belül a fizetési rendszert, amivel az Apple bevételtől esett el. Válaszul az Apple eltávolította a játékot az App Store-ból. Perek indultak.

Először az Epic Games perelte be az Apple-t, majd az Apple szintén pert indított, hiszen szerintük az Epic szerződésszegést követett el, amikor megkerülte a fizetési rendszert. Szerintük az Epic célja egyértelműen az volt, hogy a jutalék ne kerüljön az Apple-hez, ami ellentmond a megállapodásnak.

Úgy tűnik, hogy a per során még a bíró is Apple oldalán áll.

Kép: Medium

Ahogy arról a CNN nemrég beszámolt, a perben hétfőn tartottak egy meghallgatást. Itt a szövetségi bíró,  Yvonne Gonzalez Rogers kijelentette, hogy az Epic a Fortnite-ban tisztességtelen módon intézte az értékesítést. Elutasította az Epic azon érvét is, hogy a Fortnite eltávolítása az App Store-ból kárt okozott neki, hiszen az iOS játékosoknak rengeteg más lehetőségük is van Fortnite-ot játszani.

„Évtizedek óta fennálltak a fallal körbevett kertek (walled gardens*). A Nintendónak, a Sonynak, Microsoftnak is volt fallal körbevett kertje. Az Apple tevékenysége nem sokban különbözik” – mondta a bíró.

*Walled gardens – Olyan gazdasági rendszer, melyben a tartalomszolgáltató a fogyasztóhoz kizárólag azon a szolgáltatón keresztül, azzal megegyezve tudott eljutni.

A bíró szerint tehát szinte minden cég rendelkezik olyan rendszerrel, mint az Apple, ebben semmi különös nincs. Minden cég saját szolgáltatásán keresztül részesül a játékeladásból. Olyan mintha az Epic azt kérné, hogy ezzel az üzleti modellel szálljanak szembe.

Az Epic szerint viszont az Apple arra kényszeríti a vállalatokat, hogy fogadják el azt a rendszert, aminek csakis az Apple lehet a nyertese. Ha pedig valaki ezt nem fogadja el, azt eltiporják. Gonzalez bíró javaslatára az ügyet esküdtszék előtt tárgyalják majd, 2021 nyarán. Ez azt jelenti, hogy az Epic és az Apple közti vita még jó hosszú ideig elhúzódik majd.

Addig pedig nem igazán lehet számítani arra, hogy a Fortnite visszakerül az App Store kínálatába.

Közben az Epic mozgalmat indított, aminek a célja, hogy az Apple változtasson üzletpolitikáján.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×