A videojátékok az utóbbi években nemcsak számos filmet, de regényt is ihlettek. Nem ritka azonban, hogy előbb kerül a boltok polcaira az írott alapanyag és csak később a játék. Ezeket a regényeket pedig érdemes elolvasni!

Andrzej Sapkowski – Witcher

A CD Projekt Red népszerű videojátéka, a Wild Hunt című harmadik résszel vált valóban világhírűvé. Ríviai Geralt utolsó kalandjai PC-n, PS4-en és Xbox One-on 2015 óta hódítanak. A lengyel játékfejlesztő cég azonban nem a semmiből alkotta meg ilyen jól a Witcher világát. Az alapot Andrzej Sapkowski regénysorozata adta, ami Magyarországon Vaják címen fut.

Ebből készített részben Magyarországon forgatva sorozatot a Netflix is. Mielőtt azonban azt kezdenénk feszegetni, jó választás volt-e Geralt szerepére a Supermanként is ismert Henry Cavill, vessünk egy pillantást a sztorira!

Henry Cavill Witcher

Kép forrása: Unilad

A játékok a 2007-ben megjelent első résztől kezdve mind a könyvek után játszódnak. A készítők példátlan hangsúlyt fordítottak ugyan arra, hogy a karaktereket a forráshoz hűen emeljék át a virtuális térbe, Sapkowski regényéből azonban bőven lehetett volna meríteni. Az első két rész azonnal az események sűrűjébe csöppenti az olvasót és antológiaszerűen, rövid novellákon keresztül mutatja be a szereplőket. A leíró fejezeteket izgalmas, akciódús részek követik.

A kapcsot a különböző időben és helyszíneken játszódó események között egy központi séma által sikerült megteremtenie az írónak, így nem érezzük teljesen elveszve magunkat. A valódi cselekmény azonban csak a harmadik könyv környékén indul be. Innentől kezdve rendszeresek a hatalmi viták és cselszövések, amikért a játékban főként a varázslók felelnek. A nyolc részes szériából azonban nemcsak Cirit és a Witcher világát ismerhetjük meg részletesebben, hanem a sokat emlegetett nilfaardi háborút is.

Witcher Wild Hunt

Kép forrása: Giphy

Ha érdekel a Witcher mitológiája, vagy csak egy jó fantasy-t szeretnél olvasni, Sapkowski Vajákjával nem nyúlsz mellé.

Boris és Arkady Strugatsky – S.T.A.L.K.E.R.

Az HBO legújabb sikersorozatára, a Chernobyl-ra való tekintettel érdemes néhány szót ejtenünk a Stalkerről is. Az azonos című regénysorozat alapján készült játékok első része 2007-ben látott napvilágot Shadow of Chernobyl címen. Ezt követte egy évvel később a Call of Pripyat, melyek könnyen játszódhatnának egy atomkatasztrófa sújtotta helyszínen is.

Stalker video game

Kép forrása: vox.com

Csakhogy a Strugatsky testvérek első regénye 1972-ben jelent meg, jóval a csernobili események előtt. Ennek ellenére a területeket zónákban mérik, ahová szigorúan tilos a belépés. A tiltás oka ugyanakkor nem egy felrobbant atomreaktor, hanem a zónákat korábban uraló űrlények. Az elhagyatott területeket rejtélyes és természetfeletti dolgok uralják, amelyek rendkívül veszélyessé teszik őket. Csak a Stalkerek merészkednek be ide, hogy értékes és ritka tárgyakkal távozhassanak.

A regény Redrick „Red” Schuhart sztoriját követi nyomon, aki tapasztalt stalkerként már otthonosan mozog ebben a hátborzongató világban. A játékok részben a Roadside Picnic című első részből, részben pedig a könyv alapján készült filmből merítették az ihletet. Ha egy hátborzongató disztópiára vágynál, a S.T.A.L.K.E.R. lesz a te könyved.

Stalker video game

Kép forrása: reddit

Hideyuki Kikuchi – Vampire Hunter D

Ha a grafikus regényeket részesíted előnyben, Hideyuki Kikuchi mangája lehet a neked való olvasmány. A Vampire Hunter D első része 1983-ban jelent meg Yoshitaka Amano illusztrációival. Az atomháború utáni Földön, melyet valaha a nemesek (vámpírok) uraltak, most az egykor megfélemlített emberek kezdik visszavenni az irányítást, ami vámpírvadászok megszületéséhez vezet.

Az egyik legtehetségesebb vadász maga a félig vámpír D, aki felemás lényének köszönhetően egyik világban sincs teljesen otthon. Az emberek nem fogadják el, mert félnek tőle, a vámpírok körébe pedig nem illik, habár csak a legerősebb tulajdonságaikat örökölte. Ennek köszönhetően Kikuchi sötét, horrorisztikus története, mely összesen huszonhat eredeti felvonást és több feldolgozást is megért, bővelkedik mágikus elemekben.

Vampire Hunter d

Kép forrása: syfy.com

A nemesség képességei kicsit hajaznak a Castlevania Drakulájáéra, aki mágikus hatalmát nagyfokú tudományos ismeretekkel egészíti ki. Ha még nem láttad a Netflix belőle készült animéjét és érdekel egy nem nyálas vámpírsztori, akkor arra is érdemes rászánni az időt. Két évad készült el eddig belőle, egyenként négy-öt epizóddal, gyönyörű látvánnyal és izgalmas sztorival.

Vladimir Bartol – Alamut

Az Assassin’s Creed regényekről már biztosan hallottál, de az kevésbé ismert tény, hogy a Ubisoft népszerű játéka valóban egy könyvön alapul. Jade Raymond producer árulta el egy interjúban, hogy az első Assassin’s Creedhez Vladimir Bartol Alamut című könyve szolgáltatta az ötletet. A korai 11. században játszódó történet középpontjában Alamut erődje áll, ami a mai Teherán területén található.

Masyaf fortress

Kép forrása: nocookie.net

Akkoriban Hassan-i Sabbah és bérgyilkosai uralták az erődítményt és környékét. Bartol tehát valós eseményekhez nyúlt vissza 1938-ban megjelent regénye írásakor. Ezeket illesztette be végül kicsit átformálva nagy sikerű játékába a Ubisoft is. Még az Assassinok mottója, a „Nothing is true, everything is permitted” is könyves átdolgozás. Az Alamutban egész pontosan így hangzik: „Nothing is an absolute reality, all is permitted”.

A videojáték sci-fi elemeit leszámítva már 2007 óta lovagolja meg a nagyobb történelmi korszakokat. Főhőseivel végigjárhattuk már a keresztes háborúk korát, a reneszánsz Olaszországot, kipróbálhattuk, milyen kalóznak lenni, de Egyiptomba és Görögországba is ellátogathattunk.  A kezdetek óta alaposan átalakult és sokat formálódott a sztori, de érdemes fejben tartani, hogy bizony valós alapokon áll!

Altair Assassin's Creed

Kép forrása: wallpaper.wiki

Carolyn Keene – Nancy Drew

A Her Interactive, a Majesco Entertainment és a THQ jóvoltából tekintélyes mennyiségű detektív játék látott napvilágot Nancy Drew történeteiből. A karakter 1930-ban tűnt fel először és a Carolyn Keene álnév alatt alkotó írók 2003-ban adták csak ki utolsó kötetüket. Több feldolgozás és spin-off is készült azonban az ügyes kis detektív főszereplésével.

Azoknak, akik nem vetnek meg egy klasszikus krimit, de már minden Agatha Christie regényt kívülről betéve ismernek, a Nancy Drew széria jó alternatíva lehet. Ifjúsági regény lévén nem kell olyan véresen komoly történetvezetésre számítani, mint a detektívregények nagyjainál, de ez mit sem von le az izgalom mértékéből.

Nancy Drew Curse of Blackmoor Manor

Kép forrása: Youtube

A belőle készült játékok egy része is Nancy könyves kalandjait dolgozza fel, így az oldalán nyomozva deríthetjük ki az igazságot. Egy másik részük csak az alapokat vette a leghosszabb ideig futó regénysorozatból és teljesen új kalandokkal kecsegtet javarészt PC-re és Mac-re.

Neked van olyan játékod, amit könyvek inspiráltak, esetleg egy író merített belőle inspirációt regényéhez?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×