Eltűnnek a streamerek, majd visszatérnek a Fortnite-hoz. Miben hibázik és mit csinál jól az Epic Games? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Hétvégén ünnepelte harmadik születésnapját a Fortnite Battle Royale. Nem sok online játék húzza ilyen sokáig, pláne nem ilyen minőségben. A Fortnite a harmadik szezontól kezdve listavezető battle royale játéknak számít, s a népszerűsége azóta csak folyamatosan nőtt. Mára már szerintem mondhatjuk, hogy kinőtte magát a lövölde és összességében inkább egy közösségi élménynek minősül. A játékban temérdek bónusz szórakoztató elem van, ráadásul, ha nem akarunk játékosokkal összecsapni, akkor még PvE mókát is találhatunk a menetek során. Na meg ott van a Party Royale LTM, amiben csupán a szórakozásnak van helye. Koncertezhetünk, építhetjük a kapcsolatainkat, ám éles lőszer egyszer sem durran el.

Indokolt volt a hatalmas változás, bár ez nem mindenki számára volt elegendő. A Chapter 2 megjelenésével a fejlesztők is érezték, hogy valami újdonságra lesz szükség. A battle royale játékmenetet feldobták Bossokkal, széfekkel, NPC karakterekkel és egy lazább Achivement rendszerrel, na meg horgászattal. Mindennek valószínűleg az volt az oka, hogy a játékosok szépen lassan kezdtek ráunni az általános battle royale menetre. Ezt pedig abszolút meg tudjuk érteni.

A battle royale játékokban az a cél, hogy mi legyünk azok, akik utoljára életeben maradunk. Ehhez többnyire 99 embert kell magunk mögé szorítanunk. Az első igazán nagy durranás a kategóriában nem volt más, mint a PUBG, ami hosszú hónapokig a legkeresettebb játék volt. Majd nagy meglepetésre a Fortnite is egyre felkapottabbá vált, s ingyenességének köszönhetően idővel beelőzte a PUBG Corp. játékát. Azóta jöttek még játékok, amik fellazították ezt a versenyt, ám a Fortnite egyszer sem tudott alulmaradni. Mind a mai napig a streaming platformok egyik legnézettebb kategóriája az Epic Games lövöldéje.

A vezető streamerek viszont cirkulálnak, ugyanis a játék mai képe már egyáltalán nem hasonlít a „régi Fortnite-éra”. Na meg nem lehet azt sem kifelejteni a formulából, hogy három évnyi battle royale igencsak ingerszegény lehet ma már. Sajnos egyik battle royale játék sem kezeli jól a győzelmeket, az első pár után a bónusz tapasztalati pont már nem elég.

Ninja is visszatért

A Fortnite legismertebb alakja, Ninja is abbahagyta egy időre a játékot. Áttért a Riot Games új kompetitív FPS-ére, a Valorantra. Nemrég élőzés közben meg is indokolta a váltást. 

Tyler Blevins nemrég tért vissza Twitch-re a Mixeres kitérője után, s sokan arra vártak, hogy ismét Fortnite-ot nézhetnek a csatornán. Nos, ez pedig egészen mostanáig nem történt meg, ugyanis a játékos nemes egyszerűséggel ódzkodott az Epic lövöldéjétől.

Nézőinek arról számolt be, hogy az elmúlt egy-két szezonról igazából semmi jót nem tudott volna mondani, így nem látta értelmét annak, hogy játsszon. Függetlenül attól, hogy egy versenyszéria fut a neve alatt, nem akart már a Fortnite-tal foglalkozni, mert egysíkúnak, unalmasnak érezte. Aztán SypherPK invitálására ismét nekiült a játéknak most, hogy a Marvel is benne van a képben, s úgy tűnik, visszanyerte régi lendületét a streamer.

„Újból szóló meccseket játszom. Mikor láttatok engem utoljára egyedül játszani?”

Nagy szerepe van az Epic Games tartalomstratégiájának abban, hogy a Fortnite még él és virul. Számomra például a Marvel tematika hozta vissza azt az érzést, amit a második, vagy a harmadik szezon során éreztem anno. Ninja esetében pedig a kihagyás segített új erőre kapni. (Mert, hogy nem lett érdekesebb, vagy másabb a játék az elmúlt hónapokhoz képest, az biztos.)

Véleményem szerint az sem tesz jót a Fortnite-nak, hogy a kompetitív érát csupán reklám miatt tartja fenn az Epic. Érezhetően nem foglalkoznak eleget a szcéna fejlesztésével, a profik folyamatosan reklamálnak. A fejlesztéseket a normál módok kapják, míg az aréna és egyéb kompetitív módozatok megsínylik mindezt.

Ha tehát valaki azt érzi, hogy mostanra a Fortnite kifújt és „unalmas”, akkor igazából nem a játékot, hanem a battle royale kategóriát éri a kritika. Az Epic Games tényleg mindent megtesz, hogy életben maradjon, de úgy fest a legnagyobbaknak is szükségük van már a hosszabb szünetekre, hogy ismét lendületesen álljanak a Fortnite-hoz.

https://www.facebook.com/groups/fortnitehunkozosseg/

×