Annak ellenére, hogy egy nagyon régi rendszerről van szó, komoly kockázata van a Windows XP forráskód-szivárgásának.

Ahogy arról a tegnap beszámoltunk, váratlanul kiszivárgott az internetre a Windows XP forráskódja. A 19 évvel ezelőtt megjelent rendszer hosszú ideig volt a felhasználók kedvence, sőt sokan még ma is használják. Mivel egy régi rendszerről van szó, a hackerek valószínűleg így is bármit megtehettek, ám a forráskód megjelenésével még nagyobb veszélyben vannak a felhasználók. Tényleg ideje váltani azoknak, akik még Windows XP-t használnak.

A Windows 2000, Windows CE, MS DOS, Windows Embedded és a Windows NT is elérhető a 43 GB-os pakkban.

Kép: Thurrott.com

A pakk első körben a 4chan fórumán szivárgott ki és hirtelen nagy népszerűségnek örvendett, főleg a hackerek körében, akik érdekesnek találták a forráskódokat. Nyilvánvaló, hogy a forráskódok több olyan infót rejtenek, mely fontos a Microsoft számára, így mára reagáltak az esetre. A thurrott.com újságírója megkereste a céget, mely igen szűkszavú választ adott:

„Vizsgáljuk az ügyet” – fogalmazott a Microsoft.

Windows XP

A forráskódból gyakorlatilag bárki kihámozhatja, hogy a Microsoft hogyan építette fel a rendszerét, sőt meg nem jelent funkciókra is bukkantak már. Sajnos előfordulhat, hogy a régi Windows XP olyan kódokat tartalmaz, melyet a jelenlegi Windows 10 esetében is használnak, így komoly biztonsági kockázata van az ilyen szivárgásoknak. A hackerek olyan információkhoz juthatnak hozzá, amivel kihasználhatják a jelenlegi rendszer hibáit.

Persze nem ez az első eset, hogy valamilyen rendszer forráskódja kiszivárog. Például az eredeti Xbox konzol forráskódja is megjelent már a neten.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×