Az ír adatvédelmi hatóság miatt a Facebook teljesen kivonulhat az európai piacról.

Az utóbbi időben elkezdtek gyűlni a felhők a Facebook égisze felett, nem mellesleg a cég adatvédelmi problémáitól hangos az internet már egy jó ideje. Az sem tett jót persze a Facebook imidzsének, amikor kiderült, hogy milliók jelszavait tárolták egy egyszerű txt fájlban a belső hálózatukon, amit aztán bármilyen belsős munkatárs lemásolhatott magának. Mégis sikerült nagyobb botrány nélkül megúszni az esetet. Ezúttal viszont maga a Facebook kezdett el fenyegetőzni az európai adatvédelmi törvények miatt.

„Ha az ír adatvédelmi hatóság megtiltja a Facebooknak, hogy az európai felhasználók adatait továbbítsa az Egyesült Államokba, úgy a vállalat kénytelen lesz felhagyni az európai piacon végzett tevékenységével” – közölte a Facebook

Mindez pedig az Európai Unió Bizottságának megállapodásához köthető, az EUB ugyanis júliusban érvénytelenítette a Privacy Shieldet, ami az Európa és Egyesült Államok adattovábbítását tette lehetővé. Ez azért problémás a cég szempontjából, mert a Facebook a begyűjtött felhasználói adatokat az USA-ban dolgozza fel. Az adatelemzés pedig az egyik fő tevékenysége a vállalatnak, hiszen a célzott reklámokat ezen adatok felhasználásával tudják folyamatosan pontosítani.

A Facebook természetesen megtámadta az ír adatvédelmi hatóság adatexportálási tiltását. Azért pont Írországban adták be a beadványt, mert történetesen épp itt található a Facebook európai adatközpontja, a Privacy Shield megszűnéséhez köthető intézkedéseket pedig az ír hatóságoknak kell majd véghez vinniük.

A Facebook részvények árfolyama

Noha a Facebook üzenete tömör és velős, nem kell azonnal pánikolni, ugyanis ha az észérvek mentén gondolkodik Zuckerbergék tábora, úgy szinte kizárt, hogy meglépjék ezt a lépést. Már csak azért is óriási baklövés lenne kivonulni Európából, mert a Facebook bevételeinek 25%-a innen érkezik, ráadásul a részvények árfolyamára is hatással lenne és így sem forognak túl jó áron mostanában a vállalat értékpapírjai.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem dolgozzák fel az adatokat Európában, hiszen a Facebooknak bőven lenne tőkéje ahhoz, hogy létrehozzanak egy európai feldolgozóközpontot. Ez esetben viszont az EU sokkal könnyebben tudná kontroll alatt tartani a céget, amit Zuckerbergék láthatóan élből elvetnek.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×