Egyáltalán nincs jó helyzetben a VALORANT, legalábbis megítélés terén. A skinek árazásai és a csomagok kezelése nem tesz jót a játéknak.

Majd’ egy évvel ezelőtt hallottunk először a Riot Games lövöldéjéről, a VALORANT-ról. A kiadó a League of Legends tizedik születésnapja alkalmából tartott egy hatalmas eseményt, aminek keretein belül úgy döntöttek, megrázzák a videojáték-ipart.

A sokat kritizált Riot Games úgy döntött, egyszer s mindenkorra megunták, hogy a nevükben szereplő többesszám miatt nevet rajtuk a közösség, így hát „bejelentéscunamival” árasztották el az érdeklődőket. Lerántották a leplet legújabb kártyajátékukról, a Legends of Runeterráról és elhintették a Project A, egy új FPS játék érkezésének hírét. Ezek mellett tudjuk, hogy készül egy új verekedős játék, a League of Legends mobilos és konzol változata, na meg pár új tematikus társasjáték. Az akció-RPG-k kedvelőit is ki tervezik szolgálni, egyedül talán MMO-t nem jelentettek be. Külsős cégekkel az új Riot Forge kiadójukon keresztül történetközpontú LoL-játékokon dolgoznak, s készül egy új Netflix sorozat, az Arcane is.

Először a Legends of Runeterrát próbálhatta ki a közösség, majd nagy meglepetésre 2020 első harmadában a Project A is kapott egy tesztidőszakot. A béta bejelentésével a névre is fény derült, VALORANT-nak keresztelték a fejlesztők az új lövöldét.

Június másodikán már az éles játék érkezett meg, a Riot Games úgy döntött, elégedettek azzal, amit a béta során tapasztaltak. Némi finomhangolás, egy új ügynök és egy teljesen új Battle Pass csomag került a játékosok elé hirtelen. Az alapjáték a League of Legends-ből jól ismert Free-to-Play modellt viseli, a fejlesztők a mikrotranzakcióktól várják a bevételt, ami majd fedezi a játék további fejlesztéseit. A helyzet viszont az, hogy úgy tűnik, kezd meginogni a rendszer.

Hajmeresztő kínálat

Nemrégiben sikerült magukra haragítani a közösséget a fejlesztőknek azzal, hogy az egyik legújabb csomagot „túlárazva” dobták piacra. Az EGO by OneTap csomag néhány kijelölt fegyverre érkezett és egy 7100 VP-s árcédulát kapott. A laikusoknak ez valószínűleg nem mond semmit, viszont a játékosoknak ebben az esetben már feltűnt valami. A kínált tartalmak nem voltak egyenértékűek azokkal a skinekkel, amiket korábban, pontosan ennyi pontért árult a Riot.

A témában több Reddit poszt is született, egytől egyig negatív hangvételű véleményt formálva. A közösség kíváncsi volt, hogy vajon mi indokolta ezt a megkérdőjelezhető árazást. Sokan egészen addig mentek, hogy kijelentették, mostanában érezhető egy minőségi romlás a tartalmakat illetően. Őszintén szólva ezzel az utóbbival nem értek egyet, úgy gondolom, hogy a fejlesztők és a kreatív csapat igyekeznek a lehető legszélesebb körben kiszolgálni a játékosokat speciális tartalmakkal. Így azoknak, akiknek a mindenséget jelentette a sárkányos téma, valószínűleg nem adott annyit a cseresznyefa virág tematika. A minőségbeli romlás tehát meglehetősen szubjektív probléma, emiatt nem lehet ténylegesen sarokba szorítani a Riotot.

A játékosok a különböző fórumokon már bojkottálni tervezik a kiadót, a hangadók arra kérik a játékosokat, hogy ne költsenek a „túlárazott” elemekre, ezzel is üzenve a fejlesztőknek. A baj mindezzel csak az, hogy az emberüknek fogalmuk sincs, hogy mi miatt áraznak így a Riot Games-nél. A közfelháborodást még nem reagálta le hivatalosan a kiadó.

Vissza nem térő csomagok?

Lehet azon vitatkozni, hogy egy-egy csomag mennyire drága, vagy olcsó, viszont lehetséges, hogy a jövőben nem ez lesz a legnagyobb probléma. A Riot Games ugyanis a napokban azt nyilatkozta, hogy „nincsen tervben” a már kifutott kozmetikai csomagok újralistázása. Vagyis a már kifutott bundle-ök nagy valószínűséggel soha, vagy jó soká lesznek ismét megvásárolhatók.

Is the Fantasy Bundle skin pack gone forever?
byu/Troll_berry_pie inVALORANT

Ez párhuzamba állítva az előző gondolatmenettel már másabb köntösbe öltözteti a témát. Ha tehát ténylegesen drága csomagokkal operál a kiadó, sajnos nem nagyon van esélyünk vacillálni azon, hogy megvásároljuk-e vagy sem, ugyanis többször nem lesz már időnk ezt megtenni. A csomagok limitált ideig érhetők csak el, s így, hogy lehetséges, hogy vissza se térnek a boltba, csak még hívogatóbbak lesznek. Nem biztos, hogy azért, mert olyan minőségi skinekkel van tele, hanem azért, mert ha a gyűjteményünkben landolnak, a felhasználónk értéke fog nőni. A fekete, de minimum szürke piac pedig imádja az ilyesmit. Hónapokkal később biztosan komoly összegeket fognak elkérni azokért a VALORANT accountokért, amiken az első egy-két hullám csomagjai lesznek megtalálhatók.

Ugyan a különböző csomagba tartozó skinek a rotálódó kínálatban felbukkanhatnak majd, semmi sem fogja garantálni, hogy mindegyik elemet viszont látjuk majd.

https://www.facebook.com/groups/valoranthun/

×