Egy olcsó, de erős gamer gépre vágysz? Segítünk!

Én magam részéről egyáltalán nem zárkózom el a használt cuccoktól, egyetemista éveim során a gépem 70%-a használt hardverből állt és nagyon elégedett voltam, az ár/érték aránya pedig kiváló volt. Videókártyát viszont garancia nélkül soha nem vennék, szimplán azért, mert én valahogy mindig megszívom a videókártyákkal. Eddig háromszor jártam úgy, hogy hirtelen meghalt a kártya, pedig még tuningolni sem szoktam őket a processzorral ellentétben.

Mi a tökéletes recept?

Aki jelenleg a legkevesebb rizikóval akar a lehető legolcsóbb gépet venni, annak a brand gépeket bátran ajánlom. A hardveraprón rengeteg eladó gépet találhatunk. Rendkívül olcsón megvásárolhatóak, a vas pedig, amit az összegért kapunk, bőven erős még a mai napig.

Óriási a kínálat / Kép: [email protected]

Brand PC? Mit kell ezekről tudni?

Általában olyan irodai gépek voltak, amelyek újonnan futottak 3-5 évet és ez idő alatt sikeresen nullába írta a cég az értékét, emiatt pedig a gépparkból ki lettek selejtezve, amit a dolgozók között adtak tovább, potom áron. A gépekkel általában nem szokott probléma lenni, de ezek nem a tipikus “fancy” gépházak, ellentétben általában jól szerelhetőek, és remélhetőleg a működésükkel sem lesz gond a jövőben.

Árban mennyi?

Ez az igényektől függ. Általánosságban kijelenthetjük, hogy nagyjából 50 ezer forint környékén szert tehetünk egy 4. szériás i5-re, ami még a mai napig is simán helyt áll a játékokban. Kicsit olcsóbban van i5-3470, 3570, 2400, 2500 is, ezeket olyan 35-45 környékén lehet behúzni. Elmondható, hogy a 4. generáció megéri ezt a pár ezres felárat, már csak a modernebb körítés miatt is.

Ezt a példányt jelenleg is hirdetik például / Kép: Hardverapro.hu

Kell még mást is vennem?

A 100 ezerből elköltöttünk nagyjából 45-55-öt a gép alapjára, ami tartalmazza a házat és ezzel együtt mindent, ami a gép működéséhez szükséges. Ettől persze még nem lesz játékra alkalmas a PC, ahhoz egy ütős videókártyára is szükségünk van, ami egy munkára használatos PC-ben ritkán van. Előfordulhat az is, hogy csak 4 GB memóriával szerelik a gépet, ebben az esetben RAM-ot is kell újítanunk, de ez párezres tétel.

Fontos leszögeznünk, hogy ezek a processzorok alkalmasak már játékra, de azért túl nagyra nem szabad vágyni, ugyanis az erősebb videókártyákat már egyszerűen nem tudják kihajtani. Így, aki mondjuk az RTX 3080-at szeretné a maximumon pörgetni, az másfelé nézelődjön, viszont aki beéri egy középkategóriás kártyával is, az jó helyen kapizsgál. Noha az Nvidia nem fedte még fel az új középkategóriát, így a jelenlegi kínálatból tudunk választani.

Egy tipikus brand gép belseje

Amennyiben kevéssel is beérjük, úgy egy GTX 1050 Ti-t, GTX 1650-et vagy egy RX 570-et érdemes megnézni, ha viszont többre vágynánk, úgy a GTX 1060, GTX 1070 vagy az RX 580/590 vonalat érdemes pedzegetni. Ez utóbbiak is egész jó áron vásárolhatóak meg, de persze némi rizikót is kell vállalni, ha nem újonnan a boltból veszi az ember.

Tápegység

A tápegységre is oda kell figyelni, mert rengeteg variánssal találkozhatunk. A minőségtől nem kell félni, a brand gépeket jó minőségű tápokkal szerelik, viszont azzal nem számolnak, hogy utólag egy videókártyával is megfejelik a gépet és sokszor nem tesznek plusz tápcsatlakót, ami a nagyobb étvágyú kártyák esetén nélkülözhetetlen. Érdemes megnézni/megkérdezni a vásárlás előtt, hogy hány wattos a táp, illetve milyen típusú. Ha egy GTX 1050 Ti-jal is megelégszünk, akkor viszont ez annyira nem lényeges, ugyanis kapható olyan verzió belőlük, amihez nem szükséges külön tápellátás, a kártya ugyanis megold mindent a PCI-E sínen keresztül.

Egy régi gépház, párszáz forintos LED szalaggal díszítve, mégis milyen jól fest, nem? / Kép: Tom’s Hardware

Egy RX 570-hez viszont már elkél egy 450, de inkább 500 W-os táp és egy plusz csatlakozó. Ebben az esetben könnyen lehet, hogy másik tápot is be kell szereznünk, ami olyan 10 ezer forinttól indul, ha újat szeretnénk persze.

Ebben nincs rizikó?

Hogyne lenne! Viszont a lehető legkevesebb. Lehet, hogy kell egy HDD-t cserélnünk, vagy ventilátort, ha adott esetben hangos lenne. Az igazán nagyobb szívás egyedül akkor van, ha másik alaplapra van szükségünk, ugyanis javarészt BTX-es egyedi megoldásokkal szerelik ezeket a gépeket, amit nem olyan könnyű a boltban beszerezni, de használtan ezt is meg lehet oldani természetesen, de ez inkább a későbbiekben lehet probléma.

Ha összegzünk, akkor jól látszik, hogy amíg egy új gép megépítése valahol 150 ezer forintnál kezdődik, addig a fentebbi verzió esetén már akár 50 ezer forintból kihozhatunk egy gépet, amivel játszani is lehet. Nyilván úgy teljesebb az élmény, ha mondjuk egy 50 ezres brand PC mellé van még 40 ezresünk a videókártyára és 10 ezer forint mondjuk az SSD-re. Így már egy olyan gépet is össze tudunk rakni, amin gond nélkül fut a Cyberpunk 2077.

https://www.facebook.com/groups/techinfohun/

×