A fantasy műfaja évtizedek óta hódít a játékpiacon. Most az elmúlt húsz évből gyűjtöttük össze neked a legjobbakat, amiket érdemes kipróbálni!

A fantasy műfaja az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Olyan könyvszériákkal, mint A gyűrűk ura vagy a Trónok harca sikerült meghódítania a könyvpiacot, a videojátékok körében pedig már évtizedek óta nagy sikere van. Filmes téren is történtek már rá kísérletek, hogy népszerűsítsék ezt a kategóriát, de amit egy könyv több száz oldalon, vagy egy játék a vele töltött, hosszas órák során át tud adni, az a filmeknek egyelőre még nem, vagy csak ritkán megy. A sorozatok jó alternatívát szolgáltatnak az élőszereplős történetek kedvelőinek, viszont egy blockbuster költségvetésének csak a töredékével dolgoznak. Ez a speciális effektekre fordított összegeket is korlátozza, ráadásul a fantasy még mindig erősen rétegműfajnak számít. Szerencsére azonban nemcsak a játékosok, de a játékkészítők is imádják feszegetni a bennük rejlő lehetőségek határait, így évről évre újabb nagyszerű játékok kerülnek piacra. Lássuk az utóbbi húsz év termését a Ranker felhasználóinak véleménye alapján!

10. Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer

A játékot a Neverwinter Nights 2 kiegészítőjeként tervezte az Obsidian Entertainment és dobta piacra az Atari 2007-ben PC-re. Az RPG elődje cselekményszálát viszi tovább onnan folytatva az eseményeket, ahol az abbahagyta. A főszerepben a Szilánkhordozót láthatjuk újra, akit egy különös átok súlyt. Túléléséhez szellemeket és olykor élő lelkeket kell fogyasztania, az átok végső kimenetelét pedig az általunk a játékban bejárt út is befolyásolja. A kiegészítőben a játékosnak ráadásul új harctechnikák és varázslatok használatára is lehetősége van. Míg a sztori pozitív visszhangot váltott ki a közönségből, addig a játék technikai oldala hagy némi kívánnivalót maga után, így csak a tizedik helyet érte el.

Neverwinter Nights 2

Kép forrása: Youtube

9. Warcraft III: Reign of Chaos

Ha nem tudsz mit kezdeni a szabadidőddel és bírod a klasszikus fantasy játékokat, a Warcraft-szériával már biztosan találkoztál. A Blizzard valós idejű stratégiai játéka a ’90-es évek végén és a kétezres évek elején hódított PC-n. Az értékelések alapján a Reign of Chaos pedig különösen jól sikerült. Az események évekkel a második játék után játszódnak és az emberek, orkok valamint a sötét elfek kényszerű szövetségét állítják középpontjukba, hogy megakadályozzák a bukott paladin, Arthas győzelmét és a Világfa pusztulását. Mivel egy több, mint tizenöt éves játékról beszélünk, mai társaihoz képest találhatunk kivetnivalót a látványban, de ha szereted a stratégiai játékokat és ettől el tudsz tekinteni, megéri kipróbálni.

Warcraft 3

Kép forrása: shopify.com

8. The Witcher 2: Assassins of Kings

Ríviai Geralt a CD Project Red játékaiban tett szert világhírnévre, a Witcher 3: Wild Hunt pedig máig megállja a helyét az RPG-k között. Ide majd később még visszatérünk, a nyolcadik helyen végzett ugyanis az Assasins of Kings. Az Andrzej Sapkowski regénysorozatán alapuló játék második része PC mellett már Xbox 360-on is játszható. A sztori 2007-ben megjelent elődje történetszálait folytatja a szörnyvadász vajákkal, Geralttal a főszerepben. Csak még izgalmasabbá és élvezhetőbbé teszi a játékélményt, hogy a fejlesztők a forrásanyaghoz hasonlóan visszanyúltak a lengyel történelem és a szláv folklór legendáihoz és mitológiai lényeihez. A játék kritikai és gazdasági sikereket is elért. Több, mint 1,7 millió példányban kelt el és megteremtette a lehetőségét annak, hogy 2015-ben elkészüljön a harmadik rész is.

Witcher 2

Kép forrása: wccftech.com

7. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Hasonlóan az 1986-os Legend of Zeldához a Breath of the Wild játékosai is egy open world játékban fedezhetik fel Hyrule királyságának minden titkát. A főszereplő ezúttal is Link, aki több száz éves szendergéséből ébred, hogy legyőzze Calamity Ganont, a játék fő antagonistáját és megakadályozza Hyrule pusztulását. 2017-ben vált elérhetővé előbb Nintendo Switch-en, majd a Wii U-n is, ezzel az egyik legfiatalabb játék a listán.

Link - Legend of Zelda

Kép forrása: redbull.com

6. The Elder Scrolls IV: Oblivion

A The Elder Scrolls IV: Oblivion egy nyitott világban játszódó RPG a Bethesdától, egyben az Elder Scrolls fantasy széria negyedik felvonása. 2006-ban jelent meg PC-re, Xbox 360-ra, egy évvel később pedig PS3-ra is. Az Oblivion Cyrodiil kitalált világában játszódik, ahol az általunk irányított karakterrel haladva előre a sztoriban kell megakadályoznunk egy fanatikus szekta hatalomra kerülését. A Mythic Dawnak nevezett csoport átjárókat akar ugyanis nyitni egy másik világba, hogy démonokat szabadítson Cyrodiilra. Open world játékhoz híven persze addig halogathatjuk a főszálat, ameddig kedvünk tartja és helyette mélyen elmerülhetünk a mellékküldetések szövevényes világában.

Elder Scrolls Oblivion

Kép forrása: lifewire.com

5. Dragon Age: Origins

Az Origins a Dragon Age széria első tagja. 2009-ben került a boltok polcaira előbb PC-re, PS3-ra és később Mac-re is.  A történet Ferelden kitalált királyságában játszódik, egy felkelés idején, ahol választhatunk, hogy harcosok, varázslók vagy zsiványok leszünk elf, emberi vagy törp felmenőkkel. A játék alapvetően E/3-ban játszódik, ami felülnézetbe váltható, karakterünk pedig a Grey Wardens tagja egy nemes feladattal. Elpusztítani a Darkspawnnak nevezett démonhorda vezetőjét. A BioWare fejlesztői szerint az ihletet A gyűrűk ura és a Trónok harca adta a számukra. Ha már te is évek óta várod, hogy George R. R. Martin befejezze végre könyvsorozatát, a tévészéria végével pedig nem voltál kibékülve, ezzel elütheted a várakozási időt.

Dragon age

Kép forrása: mobygames.com

4. Dark Souls

A Demon’s Souls utódjaként 2011-ben dobta piacra a játékot Japánban a FromSoftware, világszerte pedig a Namco Bandai Games. Címéhez hűen a történet is elég sötét, a játékosok ugyanis egy elátkozott élőholt főhős bőrébe bújva fedezhetik fel Lordran különös világát. Megjelenésekor hatalmas népszerűségnek örvendett, sőt, a valaha készült legjobb videojátékként is emlegették.

Dark Souls

Kép forrása: microsoft.com

3. The Elder Scrolls III: Morrowind

A játék ugyan négy évvel idősebb a hatodik helyen végzett Elder Scrolls IV: Oblivionnál, mégis sikerült dobogós helyezést elérnie. Az Oblivionhoz hasonlóan ez is open world játék, címét pedig a történet helyszínéül szolgáló Morrowind provinciáról kapta, ami a sötét elfek területén helyezkedik el. A középpontban egy istenség, Dagoth Ur áll, akinek a célja, hogy felszabadítsa Morrowindot a császári uralom alól. Fantasy játék lévén elegyedik benne egy kis közép-keleti, kelet-ázsiai és középkori nyugati stílus is, ami az épületeket és a kultúrát illeti és a Dungeons & Dragons-ból is merített némi ihletet.

Elder Scrolls Morrowind

Kép forrása: kinguin.net

2. The Witcher 3: Wild Hunt

Elődjéről, az Assassins of Kings-ről a lista elején már esett némi szó, a CD Project Red újabb játéka azonban egészen a második helyig küzdötte fel magát. A fejlesztést 2011-ben kezdte a csapat, a Wild Hunt azonban 2015-ig nem vált elérhetővé és rögtön bezsebelt több díjat is. Az Év játéka kiadás két kiegészítővel, amik a Hearts of Stone és a Blood and Wine címet viselik, valamint minden letölthető extrával 2016-ban került a piacra és még mindig nagy népszerűségnek örvend. Olyannyira, hogy a Netflix sorozatot is készített az alapjául szolgáló könyvszériából The Witcher címmel, Henry Cavill főszereplésével, ami várhatóan még idén megjelenik majd.

Geralt és Yennefer Witcher 3

Kép forrása: artstation.com

1. The Elder Scrolls V: Skyrim

Az értékelések alapján a Bethesda 2011-es játéka szerezte meg az első helyet, de a tanulság az, hogy Elder Scrolls játékkal igazából nem nagyon lehet melléfogni, ha egy jó kis fantasy-ra fáj a fogunk. A Skyrim ugyanis már a harmadik ilyen játék a listán. Eseményei kétszáz évvel az Oblivion után játszódnak, helyileg pedig egy újabb területet fedezhetünk fel, Skyrimet. Az open world kialakítás lehetővé teszi, hogy addig húzzuk a főcselekményt, ameddig csak szeretnénk és mellék küldetések segítségével fedezzük fel egészében az elénk táruló világot. A fejlesztők a Creation Engine-t használták a játékhoz, amit újjáépítettek kimondottan a Skyrimhez, ami rögtön elnyerte a kritikusok és a játékosok tetszését is. Összesen több, mint harmincmillió példányban kelt el, ezzel az egyik legnagyobb példányszámban eladott játék a videojáték történelemben.

Elder Scrolls Skyrim

Kép forrása: nintendo-europe.com

Reméljük tetszett az összeállításunk. Írd meg kommentben, ha kiegészítenéd még valamivel!

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×