Az embargó a múlté, végre megérkeztek a független tesztek.

Már több mint 2 hete, hogy az Nvidia bemutatta a 2. generációs RTX-eket, amik közül az RTX 3080 az egyik legjobban várt kártya. A gyártó szerint az új RTX 3080 kétszer olyan erős, mint az elődje, ráadásul ugyanolyan áron kínálják, mint az RTX 2080-at a megjelenésekor. Ezek alapján már borítékolhatnánk is a best buy kártyának kijáró díját, de lehetséges, hogy ezúttal is csupán a marketing gépezet dolgozott, így előbb érdemes megnézni a kártyák valós teljesítményét is.

A múlt és a jövő egy képen /Kép: Techspot

Korábban láthattunk már egy előzetes tesztet, ahol átlagosan 80%-kal verte el az RTX 3080 elődjét, de ez egyrészt az Nvidia egyik fő partnerétől érkezett, másrészt ekkor még nem a végleges driverekkel teszteltek. Az első független tesztek viszont végre napvilágot láttak (összes teszt), ezek közül a Techpowerup tesztjét emelnénk ki, akik a szintetikus teszteken felül 23 játék alatt is megvizsgálták az új kártya teljesítményét.

Specifikációk

Ha csak a puszta adatokat vizsgáljuk, már akkor is látható, hogy az RTX 3080 jókora fölénnyel rendelkezik az elődjéhez, de még az RTX 2080 Ti-hoz is képest. A CUDA magok száma csaknem megduplázódott, az alapórajel is jócskán nőtt az RTX 2080 TI-hoz képest, egyedül a memória tekintetében nem történt akkora változás, mint gondoltuk. Ez részben áldás is, hiszen ez egyúttal azt is jelenti, hogy ezúttal nem fognak hirtelen megindulni a játékok memóriaigényei, mint  annak idején a Pascal kártyák estén.

Fogyasztás

Játék alatt

Az biztos, hogy az Nvidia nem véletlenül rakta rá a kártyára ezt a hatalmas, új hűtődizájnt. Az új kártya ugyanis játék alatt még az RX Vega 64-et is lepipálja fogyasztásban, ami nem túl dicső teljesítmény.

Benchmark alatt

Amikor pedig a jó öreg Furmark került sorra, az Nvidia kártyája tovább ment, egészen 370 wattos fogyasztást produkált, amivel szintén verte a mezőnyt. Ezek alapján valóban érdemes lehet majd tápegységet cserélni, hiszen aki idáig 400-500 wattos minőségi tápot használt, az már egyszerűen nem lesz elég a legrosszabb esetekben. Persze érdemes hozzátenni, hogy ezzel együtt jelenleg ez a legerősebb kártya is a mezőnyben, de nézzük is, mekkora az a bizonyos különbség.

Játéktesztek

A teszteken jól látszik, hogy az új RTX nem lazsált, viszont az is egyértelmű, hogy ez a kártya nem FullHD-n tudja a legtöbbet felmutatni, így érdemes a teljesítményt 4K alatt vizsgálni, ott ugyanis jobban kijönnek a különbségek. Mindezek ellenére a FullHD felbontás mellett 186,7 fps volt az átlageredménye a 23 játék alatt, az RTX 2080 emellett 135,8 fps-t hozott össze, az RTX 2080  Ti viszont már 160 fps-t tudott behúzni.

Egy kicsit jobb a helyzet 4K alatt, ott ugyanis az RTX 3080 teljesítménye szinte alig esett, 154,6 átlag fps-t sikerült elérni a játékok során. Ellenben az RTX 2080 csupán 101,5 fps-t, az RTX 2080 Ti pedig 124,1 fps-t ért el ugyanitt.

Teljesítmény

A szintetikus benchmarkok és játékok összesítése után egyből rájöhetünk, hogy az Nvidia bizony sarkított azzal a kétszeres RTX 2080 teljesítménnyel. Tehát ha valaki arra számolt, hogy mindenhol jól otthagyja az RTX 2080-at az új zászlóshajó, akkor az valószínűleg csalódni fog. Bizonyos esetekben viszont tényleg számíthatunk kétszeres teljesítményre.

FullHD mellett is kimagasló az RTX 3080 teljesítménye, de a foga fehérjét 4K alatt mutatja ki. Ez utóbbi felbontás alatt már kétszer akkora teljesítményt tud felmutatni, mint az RTX 2070, ami szintén remek teljesítmény, az RTX 2080-nál viszont egyszerűen nem erősebb annyival, mint az Nvidia állította. Ettől függetlenül az most a jelenleg legerősebb kártya, ami igencsak jó ár/teljesítmény mutatókkal rendelkezik.

A legjobb hír, hogy végre nem álom a stabil 60 fps elérése 4K alatt, így aki magasabb felbontású monitorral rendelkezik és RTX 2080-nal, vagy ennél gyengébb kártyával rendelkezik, annak mindenképp érdemes elgondolkoznia az új RTX 3080-on. Az RTX 2080 Ti tulajok viszont egész nyugodtan maradhatnak, persze csak ha nem vágynak még nagyobb teljesítményre. Ha valaki szeretne váltani, annak most érdemes lépnie, amíg még nem mentek le olyan vészesen a használt kártya árak.

Az biztos, hogy ezúttal az Nvidia nem nyúlt mellé, az RTX 3080 sikere már borítékolható, viszont aki kétszeres RTX 2080 teljesítményre számított minden körülmény között, az böngéssze át a grafikonokat és mérlegeljen.

Borítókép: Tweaktown

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×