Érdekes utat vázolt a napokban megrendezésre kerülő PlayStation Showcase. Ha valamit, akkor azt megtanultuk, hogy az exkluzív címek sem lesznek a régiek.

Gyerekkorom óta imádom a PlayStation gépeket. Eddig minden egyes modell megvolt, s egyszer sem kellett csalódjak a Sony fejlesztéseiben. Ám mivel sosem voltam az a tipikus „tech srác”, a teljesítménnyel nemigen foglalkoztam. A játékok szerelmese voltam, ilyen téren pedig számomra mindig is a PS járt elöl.

Tisztában vagyok azzal, hogy az autóversenyzős kategóriában sokak inkább a Forza irányába húznak, vagy hogy az FPS játékok egyik leglegendásabb eleme a Halo sorozat. Viszont ezek sosem tudtak lenyűgözni, én inkább a Ratchet&Clank, Jak and Dexter, vagy éppen az Uncharted játékok rajongója voltam. Vagy ott van például a Demon’s Souls, ami az első „Souls-like” játék volt a piacon és a Sony saját fejlesztőcsapatának terméke. Nem összekeverendő a Dark Souls szériával, azt ugyanis a FromSoftware és a Bandai Namco készítette.

S ha már megemlítettem a Dark Souls-t, érdemes pár szót szólni a tegnapi (szeptember 16.) PlayStation Showcase-ről.

Az új Demon’s Souls akció közben – Sony

Végre hajlandó volt a Sony mondani egy árat a következő generációs gépekre. A rajongók hónapok óta várták a japán cég bemutatóját, s így, hogy novemberben már megvásárolhatók lesznek a készülékek, hajlandók voltak mondani egy irányárat. Két PS5 verzió is elérhető lesz, az egyikben lesz Blu-Ray UltraHD lejátszó, a másik kizárólag digitális játékokkal fog tudni működni. Ha tehát van otthon pár PS4 cím fizikális formában, sajnos az olcsóbb kiadás nem fogja tudni futtatni őket.

Az árak és kiegészítők bejelentése mellett természetesen egy halom ínyencséget is kaptunk. Mindig arról beszélünk, hogy a Sony-nak vannak a legjobb exkluzívjai, s ezek miatt érdemes a PlayStation konzolokat választani. Most is sikerült egy meglehetősen impozáns felhozatallal szolgálni, ám valami nem igazán jött össze. Az exkluzív címek listája nemhogy bővült, hanem csökkent.

Mire gondol a költő?

Úgy érzem, fontos, hogy kifejtsem az előző gondolatomat. Miért érzem úgy, hogy egyre kevesebb az exkluzív? Nos, igazából azért, mert ez egy tény. Erre pedig a legjobb példa pontosan a tegnapi Showcase volt.

Félreértés ne essék, még mindig úgy gondolom, hogy fantasztikus helyzetben van a PlayStation és temérdek olyan címmel találkozunk majd, amelyek tényleg PS exkluzívok lesznek, ám tegnap új értelmet nyert minden.

Most már nem arról beszélünk, hogy teljes mértékben exkluzív egy játék, hanem arról, hogy konzol exkluzívként kerül piacra.

A Demon’s Souls bemutatójának végén látható információ – Sony

Imádom az apró betűs részeket. Hatalmas húzónévként jelentették be nyáron a Demon’s Souls Remake-et, mint PlayStation 5 exkluzív címet. A játék rajongójaként egyből elkezdtem hipverventillálni és remegve kerestem a pénztárcámat, hogy megnézzem, elég lesz-e csak a májam pénzzé tenni, vagy kelleni fog-e a vesém is. Aztán tegnap sikerült ezt a mérhetetlen hype-ot legyilkolnia a Sony-nak azzal az információval, hogy ez a konzol exkluzivitás igazából mégsem annyira exkluzív, mint azt elsőre gondoltuk.

A nagy bejelentés szerint csupán csak egy limitált ideig lesz konzol exkluzív a Demon’s Souls, ráadásul a PS5-ös megjelenéssel párhuzamosan PC-n is elérhető lesz majd a játék. Vagyis mindez minden, csak nem egy konzol exkluzív bejelentés.

 

A Sony elkezdett rájönni, hogy túlságosan nagy piac a PC-s játékosbázis ahhoz, hogy ne próbáljanak onnan is bevételhez jutni. Így került nemrég portolásra a Horizon Zero Dawn, vagy éppen a Death Stranding is. Tény, Xboxon nem érhetők el az említett játékok, viszont a Microsoft így is köszöni szépen, ugyanis Windows-on hamarosan a legtöbb Sony-hoz tartozó exkluzív megjelenik majd.

Aki tehát erős PC-vel rendelkezik, lehet, hogy bele se kell szálljon a konzolháborúba, ugyanis könnyen lehet, hogy mindent tálcán fog kapni. Azt már jól tudjuk, hogy az Xbox Game Pass-nek köszönhetően minden Xbox játék játszható lesz PC-n is, s ha ebbe valamilyen szinten a Sony is be akar szállni, lényegében a két oldal az asztali gépek világában találkozhat majd. Az exkluzív szót pedig mostantól hatalmas fenntartásokkal kezeljük!

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×