Kihúzták az idei világbajnokság csoportkörének csoportjait. A Play-In Stage mérkőzéseivel kezdünk, aztán jöhet a főfogás, a Worlds Groups!

Hamarosan kezdetét veszi a 2020-as League of Legends világbajnokság. Idén Sanghaj ad otthont a világeseménynek, meglehetősen rendhagyó módon. A csapatok már kint készülnek Kínában, a COVID-19 miatt ugyanis kötelező karanténba kellett mindenkinek vonulnia. Egy elkülönített hotelben szállásolták el a versenyzőket, ahol mindenki gond nélkül készülhet a versenyre. Nem is kaphattak volna jobb környezetet ennél, ugyanis Kínában ott a szuper szerver, ahol tényleg csak a legjobbak játszanak.

A világesemény mindig megelőzi egy formális rendezvény, a „Group Draw”, ahol kihúzzák a Play-In és a fő esemény csoportjait. A Play-In Stage a világbajnokság előszobája. Ugyan már a Worlds-höz tartozik, de az innen továbbjutók csupán csak a főtábla csoportjaiba jutnak be. Ha feltöltődtek a csoportok, kezdődhet az éles játék.

A csoportokból csupán csak a legjobb két gárda jut tovább a negyeddöntőbe, ahonnan szépen lépcsőzetesen a döntőig mászhatnak a legjobbak.

A mai nap (szeptember 15.) megtörtént a hivatalos húzás, kialakultak a Play-In és Worlds csoportkörök. Sziporkázó meccsekre lehet számítani.

Play-In

Kezdjük először az „alsó ággal”. Azért fontos az idézőjel, mert ez már a világbajnokság és a kalapok nem igazán szoktak számítani. Tavaly például Play-In Stage-ből érkezett meg a főtáblára az a Damwong Gaming, akiket ma, mint LCK bajnokokat húztak ki a szervezők. Most olyan csapatok készülnek a tornára az első hullámban, mint az európai MAD Lions, vagy éppen az LCS-ből kandidált Team Liquid. Kína is kiveszi a részét a Play-In Stage fordulóiból, az LPL-ből érkező LGD játékát is megtekinthetjük már a „bejátszás” során.

Telis tele van jó nevekkel ez a szektor, a kiemelt három csapat mellett érdemes lesz figyelni a Supermassive és a Unicorns of Love mérkőzéseire is. Szívesen kiemelném még a PSG Talon csapatát is, ám ott vízum problémák miatt két játékosnak be kellett ugrania, ami valószínűleg meg fog látszani a csapat játékán. Bár bízom abban, hogy egy sokszínű, kompetitív Play-In Stage-et láthatunk majd.

Worlds csoportkör

A hype viszont itt kezdődik. Az idei év legjobbjai a főtáblán játszanak először, négy csoportra lebontva. Itt is különböző kalapok szerint szűrtek a szervezők. Az internetes meme szerint mindenki a Rogue-ot szerette volna tudni a TSM csoportjában, a G2-t pedig egy stabil csoportban akarták többen megmérettetni. Nos, nem így történt.

A csoport:

  • G2 Esports
  • Sunning
  • Machi
  • +1 Play-In

Ha nem bízza el magát a G2 Esports, akkor akár könnyűszerrel kijuthatnak a torna negyeddöntőjébe. A Sunning abszolút verhető csapat képét mutatja, a Machi pedig egyértelműen a leggyengébb eresztése a főtáblának. Melléjük nem érkezhet „világverő” csapat a Play-Inből, csupán a Team Liquid, akik mondjuk még borsot törhet a két potenciális továbbjutó, a Sunning és a G2 orra alá.

B csoport:

  • Damwon Gaming
  • JD Gaming
  • Rogue
  • +1 Play-In

Itt Play-In szempontból minden főtáblás jól járt, se európai, se kínai gárda nem kerülhet a csoportba. Az európai, s legfőképp a Rogue rajongók viszont elkezdhetik fogni a fejüket, ugyanis a 2020-as Worlds két topcsapata is melléjük került a sorsolásnak köszönhetően. A Damwon Gaming torony magasan az egyik legnagyobb esélye a világbajnokságnak, a JD Gaming pedig egy öt meccses döntőben maradt alul a Top Esports ellen, így mondhatjuk, hogy ugyan olyan erőt képviselnek mint a bajnokok.

C csoport:

  • TSM
  • Fnatic
  • Gen.G
  • +1 Play-In

A TSM vezette csoportba várta mindenki a Rogue-ot, végül egy körrel előbb húzták ki Kínában az európai csapat nevét. Érkezett viszont egy másik LEC csapat az LCS bajnoka mellé, a két éve világbajnoki döntőt játszó Fnatic. Rekkleséknek volt már jobb évük, mind tavasszal, mind pedig nyáron ezüstérmesek lettek a régióikban, ám mindkét alkalommal csúnya 3-0-ás vereséget szenvedtek a G2 ellen. A két rivális régió mellé egy LCK csapatot húztak, a T1-t kiejtő Gen.G-t. Ugyan nagy esélyesei a koreaiak a továbbjutásnak, egyáltalán nem tűntek hibátlannak a Gauntlet során. Az állóvizet még egy LGD zavarhatja meg a Play-In Stage után.

D csoport:

  • Top Esports
  • DRX
  • FlyQuest
  • +1 Play-In

Egyértelműen ez az egyik legérdekesebb csoport a B után. Két olyan top gárda is helyet kapott, akiket könnyedén el tudtunk volna képzelni a döntőben is. A TES egyértelmű esélyese a tornának, a DRX pedig könnyedén felveheti velük a versenyt, ha kijön nekik a lépés. Itt az LCS fanoknak ugyan azt kell mondjuk, mint az előbb a Rogue szurkolóknak, a FlyQuestnek papíron nem sok esélye van a továbbjutásra.

A Play-In Stage mérkőzései szeptember 25-én kezdődnek.

https://www.facebook.com/groups/lolhungary/

 

×