Úgy tűnik, hogy az NVIDIA nem csak fejlődik, de szeretne betörni a CPU piacra is. Most az Arm nevű gyártót vásárolták fel.

Nem kétséges, hogy az Nvidia gőzerővel azon dolgozik, hogy az élre törjön, nem csak a videókártyák piacán. Még augusztus elején írtunk arról, hogy miután videókártya fronton több éve piacvezetőként teljesítenek, úgy tűnik, újabb területen tennék próbára magukat. Beszállnak a CPU-k gyártásába.

Az Nvidia felvásárolta a japán SoftBank vállalat Arm nevű CPU-gyártó részlegét, 40 milliárd dollárért.

A mikroprocesszorokat gyártó cég egyébként egyre növekvő ellenfele az x86-os processzorgyártó Intelnek és AMD-nek. Az Nvidia most is alkalmazza az ARM architektúrát a saját gyártmányai mellett például a Nintendo Switch-ben is. Az Arm tehát alapvetően az NVIDIA-hoz hasonló technológiát fejleszt, de főleg olyan területekkel foglalkozik, melyekkel a korábban GPU-ra összpontosító Nvidia nem gyakran.

Az NVIDIA vezérigazgatója, Jensen Huang megjegyezte, hogy az üzlet olyan partnerség létrehozását eredményezi, amely túllép a számítógépek és az internet képességeinek határain.

„Az AI (mesterséges intelligencia) napjaink egy legerősebb technológiája, ami új  hullámot indít el. Az elkövetkező években az AI-t futtató gépek billiói új internetet hoznak létre. Kombinációnk segítségével olyan céget hozhatunk létre, mely tökéletesen helyzetben lesz az AI korában” – mondta Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója.

Ez azt jelenti, hogy a megállapodással az Nvidia a technológiai piac szinte minden területén jelen van. Lehetséges, hogy a közeljövőben az Nvidia-alapú GPU-k és más termékek érkeznek majd okostelefonokba, tabletekbe, laptopokba és egyéb eszközökbe. Az Nvidia tervei szerint kibővíti az Arm cambridge-i kutatóintézetét, támogatva az egészségügy, az társadalomtudományok, a robotika, az önvezető autók és más területek fejlődését.

A Softbank egyébként 2016-ban vásárolta fel az Arm-ot 31 milliárd dollárért. A most 40 milliárdos üzlet jól mutatja, hogy a cég mennyit fejlődött az elmúlt években.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×