Lehetséges, hogy telefonod lehallgat téged, amikor nem is használod? Úgy tűnik, igen, bár 2020-ban ez talán már nem is olyan meglepő.

Tudjuk, hogy a téma nem új keletű, de az internetes adatlopás, és a személyes adatok védelme egyre komolyabb vitatéma. Lehetséges, hogy folyamatosan lehallgatnak minket?

Mint azt tudod, a Facebook, Gmail és társai ingyenesen használhatók, sok oldal ellenben a hirdetésekből él. Azzal, hogy látod/rákattintasz a webhely pénzt keres. A hirdetések személyre szabva jelennek meg, attól függően, hogy mire kerestél korábban, milyen tartalmakat böngésztél stb. Ami után érdeklődsz, azt előbb-utóbb látod hirdetés formájában. Mondhatjuk azt is, hogy bár ingyenesek ezek az oldalak, valójában az adatainkkal fizetünk. Nézd csak meg saját profilod, hogy milyen oldalakat lájkoltál, miket osztottál meg, milyen események iránt érdeklődsz! Ebből már szép kis hirdetési csomagot alkothat a Google.

A rendszer lát téged

A rendszer figyelemmel kíséri az egyéni felhasználók egyéni érdeklődési körét, de természetesen van néhány beállítási lehetőség, ahol ezt szabályozni tudod. Ez a személyes adatok védelme érdekében alakult így, ugyanis nem mindenki szereti, ha az internet sokat tud róla. Attól azonban, hogy ezt beállítod, még nem jelenti azt, hogy eltűntél a rendszer számára. Gondolom ez evidens.

Kép forrása: Facebook. Kattints a képre!

Az eddig is világos volt, hogy a Google személyre szabott hirdetéseket generál. Az utóbbi években viszont néhány felhasználó arra lett figyelmes, hogy mintha a szóban elhangzó beszélgetések során is ezt a módszert használná a telefon. Vagyis: a beépített mikrofon lehallgatja a beszélgetést. Ezt leginkább régebbi Android verzióknál figyelték meg, az Andriod 7.0 Nougat és az alatti verzióknál. Elég valószínűtlennek tűnik ugyan, de a bizonyítékok azt mutatják, hogy egyes alkalmazások ilyen módon generáltak személyre szabott hirdetéseket.

A BBC egyik riportere Zoe Kleinman arról számolt be, hogy egyszer személyesen beszélgetett édesanyjával, aki elmesélte, hogy egy kedves barátja autóbalesetben meghalt Thaiföldön. Miután rákeresett a barát nevére, a Google máris javaslatokat dobott fel a balesetről szóló cikkek eléréséhez. A telefont nem is használta a beszélgetések alatt, így elkezdett gyanakodni, hogy esetleg a telefon lehallgatta őket. Mint kiderült, nem ő az egyetlen, aki hasonlót tapasztalt. Több Reddit felhasználó osztotta meg történetét:

„Egy barátommal beszéltem arról, hogy mire lenne szüksége a boltból, másnap azzal kapcsolatban láttam hirdetéseket. Megkérdeztem egy barátomat, hogy lehet a legjobban párátlanítani az autóablakot. Másnap megnyitom a Youtube-ot, és az első videójavaslat arról szólt, hogyan kell párátlanítani az ablakot – hawk8177.

„Egy haverommal arról beszélgettem, hogy nyílt egy új Nespresso bolt a városban, és hogy milyen szép lett. Nem szeretem a kávét annyira, és soha nem is próbáltam a Nespressot. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor valakivel erről beszéltem, és biztosan nem kerestem rá. Másnap a Chrome összes hirdetése a Nespesso-ról szólt. Kicsit úgy érzem, hogy magánbeszélgetéseket hallgatnak ki célzott hirdetésekre” –  karlrocks23.

Ilyen és ehhez hasonló történeteket jó sokat olvasni a különböző oldalakon, de a lényeg ugyanaz: akarjuk-e hogy a cégek ilyen sokat tudjanak rólunk? Christian Cawley, a makeuseof szerkesztője hasonlóra lett figyelmes, amikor a tévé előtt hagyta a telefonját. Később bizonyos tévéműsorok hirdetéseivel találkozott.

Kép forrása: makeuseof

Nagyon úgy tűnik, hogy ez több mint véletlen, sőt talán bizonyíték arra, hogy a telefon mikrofonja adatokat gyűjt. De lehetséges-e ez egyáltalán? Ken Munro and David Lodge, a Pen Test Partners kiberbiztonsági szakértői szerint, igen. 2016-ban egy alkalmazást készítettek, mely képes volt a közelben elhangzó adatokat mikrofonnal rögzíteni és megjeleníteni a monitoron.

„Mindössze a Google Android meglévő funkcióit használtuk” – mondta Munro a BBC-nek. „Beállítottuk, hogy a telefon használja a mikrofont, hozzákapcsoltuk egy szerverhez, és mindent, amit a mikrofon hallott, az beérkezett hozzánk, és továbbküldhettük hirdetések generáláshoz.” Ráadásul mindehhez minimum akkumulátorerőforrás szükséges.

Mi is ledöbbentünk!

Korábban (még tavaly) azon tanakodtunk a szerkesztőségben, hogy milyen stúdióhátteret vásároljunk? Felmerült a csíkos hangszigetelő-szivacs ötlete is. A beszélgetés után, mikor telefonomat elővettem és ránéztem a Facebookra, ez a kép fogadott:

Kép forrása: DV

Véletlen? Lehet. De mi is ledöbbentünk.

A Google elutasította a vádakat

A Google és a Facebook is tagadta, hogy alkalmazásuk okostelefon-mikrofonokat használhat az információk ilyen módon történő összegyűjtésére. A Facebook a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy blokkolja a mikrofonadatokon alapuló reklámokat. A Google azt állította, hogy nem használja erre az OK Google gomb beszédfelismerő alkalmazását, és nem osztják meg az adatokat harmadik féllel. Bár az új mobiltelefon adatvédelmi szabályzat frissült és megszűnt az ilyen jellegű adatszerzés lehetősége, de meg kell nézni az Android beállításokat, hogy az alkalmazások ok nélkül ne férjenek hozzá a mikrofonhoz. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan ellenőrizheted és törölheted a Google hangfelvételeit.

Kép forrása: Facebook

Kép forrása: Facebook

 

Kép forrása: Facebook

Az OK Google rögzíti, amit mondasz a hangfelismerés során, az adatokat pedig eltárolja. A history.google.com/history/audio címen a telefonon vagy az asztali böngészőjében láthatod ezek listáját. Az oldalsó menüben a tevékenységvezérlő fül alatt ezt a funkciót ki is tudod kapcsolni. Ez igaz a keresési és YouTube megtekintési előzményekre is, valamint az alkalmazásokra, melyek mind adatokat gyűjtenek és bizony hirdetéseket generálhatnak.

Emlékeztek, amikor a South Park témája az volt, hogy mekkora láma az, aki nem olvassa el a felhasználási feltételeket? Nos igen, nem is hinnénk, mi mindent fogadunk el néha egyetlen kattintással, utána pedig – a szabályok elfogadásának ismerete nélkül – reklamálunk, ha túl sokat tud meg rólunk egy cég.

A legjobb, ha tudatos vagy, és ha nem is mindig olvasol el minden feltételt, legalább a beállításokat alaposan nézd át!

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×