Egy régi klasszikussal bővült a League of Legends meta nemrég, hála a profi érának. Shen ismét három pozícióban tarol.

Shen egy igencsak felkapott választás lett a League of Legends-ben a 10.16-os frissítést követően. Erősítették a neutrális szörnyekre mért sebzését, valamint kapott egy kis kakaót a Ki Barrier pajzsához is.

A két erősítés nem csupán a felső ösvényes és a támogató Shent hozta ám vissza a metába, hanem egy régi klasszikust is, a jungle Shent. Utóbbit csupán „Riven Shennek” hívja a League of Legends közösség, hála a TSM dzsungelesének, Spicának. A TSM nagy meglepetésre az LCS döntőhétvégéjén megrengette a kompetitív világot, Shent a dzsungelbe hozták és domináltak vele. A TSM sikere után Európát is elérte a „vírus”, a G2 Esports lengyel kiválósága, Jankos mutatta meg a világnak, hogy nem volt tévedés az amerikaiak sikere.

Hozzá kell mindehhez tenni, hogy Spica előtt már egy európai játékos, Zanzarah is esküdözött arra, hogy a Jungle Shen egy működőképes választás a jelenlegi metában, ám ő csak scrimeken, vagyis edzőmeccseken próbálgatta ezt az iterációt. Spica viszont élesben aprított vele, így mindenki az ő nevéhez köti a klasszikus visszatérését.

 

Hogy miért klasszikus?

Korábban már számtalanszor felbukkant a nindzsa a fák között. Többek között az Azubu Frost is játszott már Shennel a dzsungelben a második világbajnokság során. CloudTemplar választása már akkor is sikeresnek bizonyult, holott még nem is beszélhettünk komolyabb makrójátékról.

Új irány, régi gyökerek

Ugyan mindenki arról beszélt, hogy a világbajnoksághoz közelítve egyre inkább átrendeződik a League of Legends meta és a jungler pozícióban inkább a carry-jellegű karakterek lesznek dominánsak. Ezt a legtöbb régió már bizonyította, Koreában és Európában például a Hecarim és Lillia választások igencsak iránymutatónak tűntek. Aztán Spica felnyitotta a szemét a kompetitív világnak, s kiderült, hogy nem biztos, hogy teljesen át kell állni.

A Riven Shen olyasmire ad lehetőséget, amire a jelenlegi metában nem sok esélyt láttak a profik. Ismét lehet játszani split-push kompozíciókat. Az agresszív felső ösvényes választások lehetővé teszik, hogy biztonságosan toljanak 1-3-1 felállásban a csapatok, Shen ultijának köszönhetően pedig bármikor felül lehet kerekedni az oldalsó ösvényeken esetelegesen kialakuló emberfölényen.

Átlagosan ugyan lassabban tisztogatja a dzsungelt Shen, mint a többi meta hős, viszont a Q képességének köszönhetően nem veszít túl sok életerőt, így pedig folyamatosan ott lebeg a potenciális ganklehetőség az összes ösvény felett.

Shen játékstílusa nagyon hasonlít Sett játékához, aki szintén közkedvelt választás jelenleg. Annyi különbséggel, hogy Settnek nincsenek olyan jó lehetőségei, mint Shennek. Sett az E képességével képes káoszt előidézni az ösvényeken. Ezt viszont a profik szintjén rettentően nehéz jól kivitelezni Flash nélkül. Itt viszont van egy kis bökkenő Sett Flash+E kombinációja nem elég gyors, így a kiváló reflexekkel megáldott játékosok el tudják kerülni a bajt. Shennek nincs ilyen jellegő problémája, az E+Flash szinte kivédhetetlen, ha jól van pozicionálva, valamint Flash nélkül is veszélyes lehet egy gank tőle.

Összességében tehát a profi éra az, ami diktál ebben az esetben. Shen jungler szerepe nem illik abba a képbe, amit a Riot Games a frissítések alapján megrajzolt a League of Legends számára. De talán pont ettől olyan fantasztikus a játék, hogy elég egy innovatív húzás és máris átrendeződik minden.

https://www.facebook.com/groups/lolhungary/

×