Az AMD „Nagy Navija” már a spájzban van.

Amíg az AMD egyre csak erősödik (javarészt a processzoreladásoknak hála), videókártya fronton van még behozni valója a cégnek. A vörösek az utóbbi időben elég távol álltak attól, hogy dominálják a videókártya-ipart, helyette a kivárós taktikára játszottak, az Nvidia pedig ismét megelőzte az AMD-t a 2. generációs RTX-ekkel.

A zöldek rendkívül agresszív árazásról tettek tanúbizonyságot, aminek könnyen lehet, hogy az AMD issza meg a levét, legalábbis a legfrissebb pletykák már erről szólnak. Amíg az Nvidia bemutatta az Ampere nagyágyúit, addig az AMD egy új gyakorlópályát mutatott be a Fortnite világába, na meg néhány kerékpárral is bővült a portfóliójuk, de ez utóbbi nem igazán releváns jelenesetben.

A gyakorlópályára viszont egy titkos üzenetet is sikerült becsempészni, amitől a gyártó rajongói csak még kíváncsibbak lettek. Nem hiába, ugyanis az AMD megígérte, hogy még idén eljönnek egy natív Ray Tracinget támogató kártyával. A Coretek információi szerint pedig már nem kell sokat várni az RDNA 2 vagy ahogy csak a legtöbben nevezik: Nagy Navira, ugyanis a partnerek már megkapták a GPU+Memóriából álló ASIC (alkalmazás specifikus integrált áramköröket) lapkákat.

Sőt, már azt is tudjuk, hogy 16 és 8 GB-os modellekről lesz szó,

viszont a lap információi szerint az AMD-nek lejjebb kellett vinnie az árait, ugyanis az Nvidia bejelentése őket is meglepetésként érte.

Ennek megfelelően valószínű, hogy a 16 GB-os modell 599 dolláros eredetileg tervezett árát 549 dollárra csökkentik, a 8 GB-os verziót pedig 499 dollárért lehet majd beszerezni.

Mindez állítólag az RTX 3070-nek köszönhető, amiről az Nvidia azt állítja, hogy valamivel erősebb még az RTX 2080 Ti-nál is, mindezt 499 dollárért. A kérdés csupán az, hogy az AMD is képes lesz-e lépést tartani ezzel a teljesítménnyel a 8 GB-os verzió esetén? Amennyiben valóban megérkeztek már az első tesztpéldányok, úgy könnyen lehet, hogy a jövő hónapban le is rántja a leplet az AMD is az új kártyáiról.

Az Nvidia viszont úgy tűnik, erre is fel van készülve, ugyanis egyre többet hallani az RTX 3060 és RTX 3060 Ti modellekről, arról nem is beszélve, hogy az RTX 2080 Ti igazi utódja sem érkezett még meg. Mindezek tükrében érdekes párharcnak nézünk elébe, aminek mi, fogyasztók leszünk az igazi győztesei, tekintve hogy az árpárbajok mindig nekünk kedveznek.

https://www.facebook.com/groups/techinfohun/

×