A piackutatások után publikált adatok többnyire lehengerlőek, de a Fortnite esetében szabályosan hajmeresztő számokra derült fény.

A világ egyik legismertebb és legjobban kereső Free-to-Play játéka a Fortnite Battle Royale. Így van, a játékpiac egyik legjobban tejelő eleme egy teljesen ingyenes játék. De hogyan is történhet ez?

Nos, ezt a különböző játékba ültetett vásárlásoknak, vagy egyszerűbben mikrotranzakcióknak köszönheti az Epic Games. A Battle Royale módot bárki ingyen és bérmentve játszhatja, használhatja az összes fegyvert és halmozhatja a Victory Royale-okat. Viszont minden speciális tartalom (skinek, csákányok, gliderek, stb.) V-Buckhoz, vagy valós pénzhez van kötve. A leginkább a Battle Pass-t éri meg beszerezni szezononként, ez ugyanis pár ezer forintból kijön és temérdek tartalommal látja el a játékosokat. Így némiképp személyre szabhatjuk az élményt. A világon rettentően sokan szeretnek kitűnni a tömegből, ennek pedig mára az lett az eredménye, hogy az tűnik ki, aki nem használ speciális tartalmakat. Az Epic vezetőse biztosan minden nap összeteszi a két kezét, hogy a játéknak ekkora hype-ja lett.

S ha már arról beszéltünk, hogy a Fortnite félelmetesen jól termeli a pénzt, lássuk egészen pontosan mire is volt képes a játék eddig:

Az ismert adatok szerint az első két évében 4,8 milliárd dollárt, vagyis körülbelül 1,31 billió magyar forintot hozott az Epic konyhájára.

Ha ezt a számot félelmetesen soknak éreznétek, akkor megnyugtatlak benneteket, ennél ma már jóval több pénznél jár a kiadó. Az előbb közölt adatok a játék megjelenésétől, vagyis 2017 szeptemberétől, 2019 decemberéig érvényesek. A 2020-as pontos adatok még nem állnak a rendelkezésünkre, de gondolhatjuk, hogy ez csak felfelé haladt.

Ez az emelkedés valószínűleg lelassulhat

Az évek során érthető, hogy miért emelkedett folyamatosan a Fortnite bevétele. Az eredetileg csak meghatározott platformokra megjelenő játék azóta már az összes lehetséges piacra betört. Megjelent PC mellett PlayStation 4-en, Xbox One-on, Nintendo Switch-en, valamint mobilkészülékeken is. Utóbbi pedig félelmetes számokat tud produkálni, pláne az ázsiai régióban.

A baj csak az, hogy jelenleg bajba került mobilos piac. Először 2018-ban jelent meg a Fortnite iOS-re és Androidra, a számok pedig a Tweak Town adatai szerint ekkor megduplázódtak. Vagyis a telefonos játékosok sem fukarkodtak, ha kozmetikai tartalmakról volt szó.

Most viszont az Apple és az Epic Games toroknak ment, így pedig temérdek potenciális pénztől eshet el a Fortnite kiadója.

 

A pereskedés eredményeképpen az Apple úgy döntött, hogy eltüntet mindent az App Store-ból, ami az Epic-hez köthető, így már a Fortnite sem elérhető. Ez pedig azt jelenti, hogy az Apple tulajoknak le kell mondaniuk egy ideig a Fortnite-ról, így ugyanis egyrészt letölteni sem lehet már az App Store-ból, másrészt a frissítések sem érkeznek meg. Így akinek esetleg fent volt idáig a telefonján, vagy tabletjén a játék, az sem fog tudni a jövőben Fortnite-ozni, ugyanis a régebbi verziós eszközöket nem engedi be az Epic a szerverekre.

Ezzel így mindenki rosszul jár, de főképp az Apple felhasználói húzták a rövidebbet. Amennyiben a két cég a későbbiekben sem állapodik meg, az mindkettőjük számára negatív hatásokkal járhat. Csak hogy egy példát említsünk:

A jelentések szerint hamarosan nagyobb tömegek döntenek új telefonok vásárlása mellett, így egy Fortnite játékos jó eséllyel az androidos készülékek felé fog húzni.

Egyértelmű bukó ez az Apple-nek, viszont az Epic Games oldaláról nem kellene, hogy érdekelje a fejlesztőket mindez, nem igaz? A helyzet az, hogy a fejlesztők szerint jobban megérné az iOS-es tömeget gyarapítani, ugyanis a meglévő adataik szerint ott sokkal költekezőbbek a felhasználók, mint Androidon. Ezt egyébként a bíróságra készített hivatalos jelentésükbe is belefoglalták.

Az új pereskedésnek tehát hatalmas szerepe lesz a Fortnite jövőjére nézve. Sokan azt jósolták egyébként is, hogy a gaming jövője az okostelefonokon fog folytatódni, ebből pedig biztosan nem szeretne kimaradni az Epic Games. Az Apple-t szeptember második felében ismét bíróság elé rángatja az Epic, meglátjuk annak a tárgyalásnak mi lesz a végeredménye.

https://www.facebook.com/groups/fortnitehunkozosseg/

×