Csupán rossz pletyka vagy valóban új tápegységre lesz szükségünk?

Megtörtént az Nvidia nagy bejelentése, szeptember elseje óta tudjuk, hogy hamarosan piacra dobják a 2. generációs RTX-eket. Egész pontosan a közép-felső kategória érkezik első körben, az RTX 3070, RTX 3080 és RTX 3090 főszereplésével. Az új kártyákkal viszont egy új PCIe csatlakozó is érkezett, 8 helyett 12 pines csatlakozókkal szerelték az új kártyák tagjait, ezért is adott ki egy átalakítót a Seasonic korábban. Egy nagy kérdés viszont sokak számára tisztázatlan volt:

Most akkor ez azt jelenti, hogy új tápegységet is kell venni?

Hirtelen lángra kapott a pletyka, hogy igen, új tápra lesz szükség, már csak a nagyobb fogyasztás miatt is. Aki esetleg nem tudná, az RTX 3090 350 wattos TDP-vel rendelkezik, amíg a korábbi csúcs, az RTX 2080 Ti csupán 260 wattot fogyasztott maximum.

Olcsó tápnak híg a teljesítménye

Szeptember elsején az Asus ezt tovább tetézte, a cég képviselője, Romeo Wu ugyanis belengette az új kártyák megjelenése előtti órákban, hogy: „a megnövekedett teljesítménynek köszönhetően a felhasználóknak újra kell értékelniük a tápegységük teljesítményét”. Ezt nemsokkal később azzal tetézték, hogy azok is bele tartoznak ebbe a táborba, akik kellőképp magas teljesítményű tápegységgel rendelkeznek, hiszen abban az esetben is előfordulhat, hogy nem lesz megfelelően felkészítve a táp a magasabb teljesítményre.

A méltán híres Focus Plus

Ezek után többen pánikolni és lázongani kezdtek, hogy még egy tápegységet is újíthatnak. Nos, azért nem teljesen erről van szó. A tápegységek rendelkeznek ugyanis különféle tanúsítványokkal. Ezek közül érdemes a 85 plus minősítést figyelembe venni, ez ugyanis a tápegység minőségi kategóriájára is utal. Egy felsőkategóriás kártya esetén nem érdemes a tápegységen spórolni, ha már befektet egyszer az ember minimum a Gold minősítésű darabok között érdemes szétnézni. Na de ez nem azt jelenti, hogy mondjuk egy Bronze minősítés kevés lenne, egy 750 wattos típus esetén. Itt viszont az ASUS szakértője valószínűleg a minősítés nélküli olcsóbb tápokat értette.

1000 wattos tápegységet lehet már akár 15 ezer forintért is venni, de ezek szinte kivétel nélkül elhasalnak amint hirtelen tényleg ki akarnánk használni a gép erejét. Ekkor jönnek a fagyások és az újraindulások, amikkel a minőségi tápegységet vásárlók valószínűleg soha nem találkoznak. Az AKYGA, Keep Out, Njoy, Kooling tulajok például joggal aggódhatnak, de akinek egy 750 wattos Seasonic tápja van, annak valószínűleg nincs félnivalója.

A fentebbi táblázatban a gyártó (Nvidia) esetén javasolt értékeket láthatjuk. Jól látszik, hogy mondjuk egy RTX 2070 Super esetén 215 wattos fogyasztásról beszélhettünk, addig ez az RTX 3070 esetén nem sokat változott, hiszen az új kártya csupán 220 wattot fogyaszt. Az RTX 2080 Super esetén viszont még 250 wattot fogyasztott a káryta, addig az RTX 3080 már 320 wattot eszik, azaz 80 wattot nő hirtelen a fogyasztás. Az RTX 3090 esetén 350 wattos TDP-ről beszélünk, ami 90 watal szárnyalja túl az RTX 2080 Ti-t.

Ezek alapján, ha valakinek korábban RTX 2080 Ti volt a gépében és mondjuk egy RTX 3090-re vágyik, annak új tápot kell vennie?

Elvégre 90 watt a különbség. Nos, ez nem ilyen egyszerű. Nem lehet általánosságban rámondani, hogy aki mondjuk egy 700 wattos tápot használt idáig, annak kell-e egy új. Mindenkinek eltérő a gépe, ennek megfelelően az RTX 3090 (most egy elvont példát mondok) mehet akár egy Celeron vagy egy i9 9900K mellett is. Ezért mindenkinek magának kell kiszámolnia. Egy egyszerű példával élve egy Intel i9 9900K alapon úgy 200 wattot fogyaszt nagyobb terhelés alatt, (5,1 GHz-es fix OC esetén pedig akár 300 wattba is beleszaladhatunk).

Ehhez hozzájön az RTX 3090 fogyasztása, ami a gyártó szerint 350 watt. Már csak a két alkatrész megeszik önmagában 550 wattot, rászámolhatunk 50 wattot az egyéb kiegészítőkre, mint mondjuk SSD-k, HDD-k, ventilátorok és egyéb fogyasztók. Ennek alapján egy minőségi 600 wattos táp is elboldogulhat akár, de nem túl egészséges, ha egy táp mindig 100%-on jár, ebben az estben minimum a 650 wattos darabot javasolnánk. Egy maximum 65 wattot fogyasztó i5-8400 mellé pedig akár egy 500 wattos tápegység is bőven elegendő lehet.

Továbbá jó hír, hogy átalakító vásárlására sem lesz szükség, ugyanis az Nvidia csomagol átalakítót a kártyák mellé. Egyedül azt kell csekkolnunk, hogy a tápegységünk rendelkezik-e megfelelő mennyiségű PCIe csatlakozóval. Az RTX 3070 esetén csupán egy darab 8 pines csatlakozóra lesz szükségünk, az RTX 3080 és 3090 esetén viszont már kettő 8 pines csatlakozó fog kelleni.

Mindenki számolja ki a fogyasztását, aztán döntsön tápegység vásárlás mellett vagy ellen. Az viszont biztos, hogy jobb előre felkészülni.

A képen az új, kompakt 12 pines csatlakozó

A fogyasztás kiszámításához használt kalkulátorok a legtöbb alkalommal kicsit felé szoktak lőni, ami persze nem gond vásárlás esetén. Érdemes tesztekből tájékozódni vagy adott esetben beszerezni egy pár ezer forintos mérőeszközt.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×