Nem igaz, hogy nem változik évről évre a FIFA játékmenete. Az EA Sports igyekszik folyamatosan korszerűsíteni a játékot, ez most a FIFA 21-nél is érezhető.

Nincs már sok idő hátra a FIFA 20 ciklusából. Október elején ugyanis megérkezik a 21, ami egy teljesen új fejezetet nyit majd az elektronikus futball világában. Ez lesz ugyanis az EA Sports első olyan FIFA játéka, ami PlayStation 5-ön és Xbox Series X-en is játszható lesz, vagyis már most megtörténik a generációváltás. Ez pedig játékmenetbeli és vizuális fejlődést igényel.

Sokan kedvelik azokat a játékosokat, akik képesek kihúzni magukat a legkellemetlenebb helyzetekből is. A cselgépek évek óta a FIFA közösség legkedveltebb lapjai közé tartoznak, náluk talán csak a kis növésű, villámgyors játékosokat kedvelik többen jobban. A játékmenetbeli fejlődést a trükkmozdulatok terén is észlelhetjük majd a FIFA 21-ben. Az EA Sports ugyanis ezt az oldalát is átdolgozta kicsit a játéknak az új verzióhoz.

Kezdésnek például ott van három teljesen új csel, ami a korábbi FIFA játékokban nem volt megtalálható.

A futballvilág is fejlődik, így az EA-nek is naprakésznek kell lennie. Azt hinné az ember, hogy egy olyan sportnál, amit már az 1800-as években is játszottak, nem nagyon lehet újat mutatni, ám ezt az emberek folyamatosan megcáfolják.

Az újdonságok mellett némi rendszerfrissítést is kapott a Skill Moves játékelem. A FIFA 21-ben több fajta cselt fűzhetünk majd össze büntetés nélkül. Az All-Access Skill Moves kategóriát is bővítették, valamint lehetőséget kaptunk arra is, hogy bizonyos mozdulatokat megakasszunk animáció közben. Utóbbi például különböző szituációkban sokat segíthet.

Új FIFA 21 mozdulatok

Ahogy korábban említettük, az új Fifában három teljesen új trükköt tanulhatunk majd meg. Egy-két ilyen minden újabb verzióban jól jön, ugyanis érdekesebbé teszi a játékot, na meg az első egy-két nap során van mire komolyan ráfeküdni. Sokan nem veszik figyelembe a bővülő Skill Moves kategóriát, így ők hátrányból indulnak minden évben. Nem tűnik nagy dolognak, de három addig még nem látott mozdulat könnyedén előnyös helyzetbe juttathat bárkit. A legújabb mozdulatokat listázzuk is nektek, a játékban megtalálható angol meghatározással és gombkombinációval hivatkozunk rájuk. (Segítség: Az RS a jobb joysticket jelenti; hosszabban: Right Stick)

  • Feint Forward and Turn (RS vissza + RS vissza)
  • Drag to Heel (L1/LB + RS vissza, majd pedig RS balra/jobbra)
  • Ball Roll Fake Turn (tartsd lenyomva az L2/LT ravaszt + RS előre, majd RS balra/jobbra)

Eddig az EA Sports büntette a játékosokat azért, ha folyamatosan cselezni próbáltak, a játékosok többnyire elveszítették a labda fölötti uralmat egy bizonyos idő után. Most a FIFA 21-ben ezt az arányt csökkentették, így jóval több cselt fűzhetünk majd össze, mint eddig. Ennek köszönhetően pörgősebb és látványosabb lesz a játékmenet. A cselező gépek ennek hallatán most biztosan dörzsölik a tenyerüket, s jól is teszik, ugyanis eljött az ő idejük! Csak a miheztartás végett:

A FIFA 20-ban 3 normál trükkmozdulatot fűzhettünk össze, ez a limit a 21-ben 6-ra nő.

A komplexebb cselek esetében is történt változás. Az olyan mozdulatok, mint az Elastico, vagy a La Croquetta eddig csupán kettesével voltak használhatók, ám ezeknek a limitje is háromra emelkedik.

Mindez természetesen megváltozik, ha a könnyebbeket a komplexekkel akarjuk összekombinálni. A sorrendet nem fogjuk tudni megtörni, vagy továbbfűzni, ha egy bonyolultat dobunk a sorba. Vagyis hat normál cselig kombózhatunk, ám ha a negyedik után bedobunk egy Elasticót, akkor az valószínűleg megtöri majd a lendületet.

All-Access Skill Moves

Az All-Access Skill Moves közé azok a cselek amiket simán a jobb oldali stick rángatásával érhetünk el. Nem igényelnek külön gombokat, szimplán csak teszik a dolgukat. Ezeket a cseleket szinte minden játékos képes kivitelezni. Annyi különbséggel, hogy az ügyesebb (4-5 csillagos Skill Moves) játékosok nagyobb sikerrel alkalmazzák őket akció közben. A FIFA 21-ben az All-Access mozdulatok listája is bővül, íme a teljes felhozatal:

  • Low-Skill Roulette
  • Low-Skill Heel to Heel
  • Low-Skill Feint and Exit
  • Low-Skill Stop and Turn
  • Low-Skill Drag Back Spin
  • Low-Skill Simple Rainbow

Beszéltünk arról is, hogy a FIFA 21-ben lehetőségünk lesz megakasztani egy cselt. Ez kiváló akkor, ha kellemetlen helyzetbe sodornánk magunkat, vagy akkor, ha át akarjuk verni az ellenfeleinket. Bizony, sokszor egy megakasztás is cselként lehet alkalmazható. Erre egy egyszerű gombkombinációt kell lenyomjunk, az L2/LT + R2/RT-t.

Jó látni, hogy azért igyekszik folyamatosan fejleszteni a játékot az EA Sports. Az előbb felsorolt újítások csupán a Skill Moves kategóriát érintik, képzeljük hát el, hogy a teljes játék milyen mértékű átalakuláson eshet majd át.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×