A cég ezzel az ultravékony szegmenst célozza.

Szeptember másodikán nagy bejelentést tett az Intel: végre bemutatták a 11. generációs Tiger Lake architektúrát, amellyel első körben kizárólag az ultravékony laptopokban fogunk találkozni. A Tiger Lake a 10 nanométeres SuperFin eljárással készült, ami jó hír, ugyanis végre elmozdultak 14 nanométerről. Az Intel „szerényen” csak annyit fűzött a bejelentéshez, hogy

„Ez a világ legjobb ultrakönnyű laptopokba szánt processzora.”

Azaz ennek megfelelően állítólag az AMD-t is sikerült maguk mögé utasítani, ami azért nem rossz. Mindemellett a hagyományos Core-i széria mellett bevezették Evo jelölést, amit csak bizonyos típusok kaphatnak meg. Ezek tervezésénél több szempont merült fel: elsőként az energiahasználat optimalizálására fektették a legnagyobb hangsúlyt, de emellett olyan szempontokat vettek figyelembe, mint például hogy a gépnek 1 másodpercen belül fel kell ébrednie alvó módból. Továbbá jó hír, hogy az Evo jelölésű processzorok minimum 9 órás akkumulátoridővel rendelkeznek, mindezt pedig valós körülmények között, nem pedig egy 0%-os fényerő melletti DOS mellett kell tudniuk.

A terméket bemutató Gregory Bryant arra is kitért, hogy hamarosan érkeznek a laptopok az új Tiger Lake processzorokkal. Ha minden igaz, 150 különböző típus közül választhatunk majd. Azt fontos még kihangsúlyoznunk, hogy ultrakönnyű gépekbe szánják a processzorokat, így a teljesítmény csupán relative lett magasabb a korábbi szériához képest. Az egyik fő szempont a tervezésnél ugyanis épp az alacsony fogyasztás volt. A Tiger Lake képviselői 7 – 28 watt között fogyasztanak.

Az igazán nagy újítás pedig az iGPU, vagyis az integrált videókártya, amit a kék gyártó Intel Iris Xe névre keresztelt el. Ezzel a korábbi generációs Intel Iris Plus-hoz képest kétszeres teljesítmény érhető el el.

Ezzel még a Ryzen 7 4800U-ban teljesítő AMD Renoirt is sikerült lehagyniuk a prezentáció szerint. Persze amellett nem szabad elmennünk, hogy a Ryzen 7 4800U inkább a Core i9-9900H elleni teljesítményszintet képvisel, így kizárólag a grafikus teljesítményben sikerült lehagynia ezt az Intelnek.

A kiszivárgott tesztek / Kép: 188@Twitter

A kiszivárgott tesztek fényében viszont azért nem történt akkora előrelépés, mint ahogy azt az Intel aposztrofálta. Amennyiben összevetjük az értékeket az előző generációs 6 magos, 12 szálas Comet Lake-kel, úgy jócskán alulmaradt a most bemutatott Core i7-1165G7, nagyjából a kettővel ezelőtti generációs Cofee Lake Refresh-el versenyez az előbb említett Tiger Lake. Ez pedig nem vet túl jó fényt az Intelre.

Hamarosan érkeznek az új processzorral ellátott laptopok, a független tesztek után pedig fény derül, hogy valójában milyen erősek is lettek az új Tiger Lake platform képviselői. Kíváncsian várjuk…

Láttad, hogy a leet.hu webshopban épp akciós a Model O-?

×