Megérkezett a League of Legends legújabb frissítése, a 10.18-as verzió. Ezúttal nem kaptunk komoly változásokat, bár így is megérzi majd a meta.

A League of Legends 10.17-es frissítése szinte teljesen átírta a játék addig tapasztalható metáját. Többnyire a tank karakterek domináltak, ám ezt egy teljesen új irányba lendítette a Riot Games, s most a carry berendezkedésű karakterek számítanak igazán erősnek. Ez rányomta a pecsétjét a profi ligák rájátszására is, azok a csapatok, akik addig kiemelkedően teljesítettek, most döcögősebbnek hatottak. Cserébe azok a klubok, akik képesek voltak gyorsan adaptálódni, most előkelő helyről várják az utolsó fordulót a rájátszásból.

Példaképpen ott van az európai League of Legends bajnokság, az LEC. A Fnatic és a G2 Esports egész nyáron gyengén teljesített, előbbinek még az is kérdéses volt, hogy összejön-e a rájátszás. A regnáló bajnok G2-nak sikerült összeszednie magát az alapszakasz végére, de még így sem nyugodhattak meg a szurkolók, szükség volt az első kiemelkedő Best of 5 teljesítményre. Azóta már két hétnyi fordulón vagyunk túl, mindkét csapat kvalifikálta magát a világbajnokságra. Ráadásul a Fnatic már biztosan döntőzik, a G2 pedig pénteken játszhat a döntőben való részvételért.

A két gárda tökéletes példája annak, hogy a profi League of Legends egyik legfontosabb aspektusa az adaptáció. Egy legendás múlttal rendelkező csapat, ami telis tele van ikonokkal is meg tud törni, ha a játék nem kedvez nekik. Nincsen olyan játékos a profi mezőben, akinek minden egyes felállás komfortos lehet, annál azért már jóval több karakter található a játékban.

Az előző példából levezetve képzelhetjük, hogy mennyire fontosak a League of Legends hivatalos frissítései. A fejlesztőknek a hétköznapi játékosoknak és a profiknak is kedvezniük kell egyszerre. Ez pedig ritkán sikerül hiba nélkül, valószínűleg ezért is éri annyi kritika az egyensúlyért felelős csapat munkáját.

Mivel a 10.17-es frissítés kellőképpen megszédítette a metát, s előkészítette a játékteret a világbajnoksághoz, a Riot Games-nek már csak finomhangolnia kell a világeseményig. A hírek szerint a Sanghajban megrendezésre kerülő Worlds 2020-on a LoL 10.19-es verziójával fognak játszani a kijutott csapatok. Vagyis a kliens felkészítésének felénél járunk jelenleg, ugyanis a 10.18-as Patch csupán néhány órája érkezett meg az éles szerverekre.

Megnéztük, hogy az eddig tapasztalható helyzetet most mennyire borította meg a Riot Games. Spoiler: szerencsére ezúttal nem kell majd játékstílust változtatni.

Visszatér a rettegett „tengeralattjáró”

Az egyik legérdekesebb húzása a 10.18-nak az Twitch erősítése. A mérgező patkányt rég láthattuk a profik kezében, s most könnyen lehet, hogy a Riot „Worlds-pozitívvá” tette. Már csak azért is, mert a Twitch mellett sokat használt Shen is jelenleg a LoL meta részét képezi, így lehetséges, hogy a világbajnokságon ismét felcsendülhet a Beatles nagy sikerű slágere, a Yellow Submarine. Erről a számról nevezték el ugyanis a Twitch x Shen kombinációt, ami a gyakorlatban igencsak hajmeresztő tud lenni. A lövész láthatatlansága során ugyanis Shen nyugodt szívvel leultizhatja társát, így meglepve az ellenséges vonalakat a tankot a semmiből egy harc kellős közepére lehet szállítani.

Ha már nagyon unod az utcai bunyót

Sett módosításai eléggé egyértelműek, a Riot fejlesztői nemrég hivatalosan is nyilatkozták, a Juggernautot szeretnék inkább AD irányba terelni, a tank variánst egy időre pihentetnék. Így Sett nem esszenciális, hanem szituációs választássá válna. A ma befutott nerfek szintén ezt támogatják.

Két komoly visszatérő

Befutott az Ahri átalakítás is, ami első sorban a régi Q passzívot tette a karakter passzívjává. Vagyis innentől kezdve bármelyik képességével gyógyíthatja magát, ha elegendő jelzőt halmoz fel. Csapatharcokban így sokkal hasznosabb lesz a hős, ugyanis jóval tovább marad majd életben. Na meg az ösvényfázisban is szabadabban vállalhatunk majd vele összecsapásokat. Ha hiányozna a bónusz mozgási sebesség, akkor ne csüggedj, az új verzió esetében a W (Foxfire) fogja ellátni ezt a feladatot.

Kayle-ről idejét nem tudjuk már, hogy mikor volt utoljára erős karakter. A profik is igyekeztek távolról elkerülni, ám most lehetséges, hogy ez megváltozik. A rettenetesen gyenge ösvényfázissal rendelkező hős most komoly erőre tett szert, a kulcsfontosságú képességét ugyanis ingyenessé tette a Riot Games. A némiképp drágult a gyógyítása, ám összességében csak erre fogunk manát költeni, ugyanis a Q-t eddig is csak poke-olásra használtuk. Ennek most valószínűleg átveszi a helyét az E, aminek csupán a töltési idejével kell majd számolnunk, a manaköltségét ugyanis eltörölték.

Kevésbé lesz varázslatos a LoL sárkánya

A többi módosítás inkább csak kozmetikázás. Shyvana esetében érdemes megemlíteni még, hogy az E képességének átalakítása miatt inkább az AD buildek lesznek a jövőben dominánsak, de legalábbis az AP sárkány kedvelőinek fel kell kötniük azt a bizonyos nadrágot.

A hivatalos frissítés jegyzéket a League of Legends weboldalán, magyar nyelven is megtekinthetitek.

https://www.facebook.com/groups/lolhungary/

×