Újabb infók kerültek elő az Ampere generációról.

Az Nvidia nem tétlenkedett az elmúlt években. Azt azért mindenki látta, hogy az első generációs RTX-ek hiába voltak Ray Tracing képesek, azért a Ray Tracing teljesítményükön lehetett volna még csiszolni. A zöld gyártó tanult a leckéből, ha hihetünk a legújabb szivárgásoknak, akkor a korábban csúcsnak számító RTX 2080 Ti Ray Tracing teljesítménye ugyanis ezek szerint megduplázódott.

A hivatalos prezentáció diái szivárogtak ki, amiben az RTX 2080 Ti-t állították szembe az RTX 3090-nel. Ezekben a Control, Minecraft RTX és Wolfeinstein: Youngblood tesztek láthatóak 4K felbontás és DLSS mellett, az eredmény pedig egészen zseniális, ugyanis átlagosan kétszer olyan erős az RTX 3090, mint az RTX 2080 Ti.  Ez pedig egyrészt az új kártyákban lévő Ray Tracing magok számáról is árulkodik, de másrészt könnyen lehet, hogy az átlagteljesítménye is hasonlóan kiemelkedő lesz, bár igencsak meglepődnénk, ha az összegzésnél hasonló különbséget mérnének.

Nem mellesleg az első hivatalos rendert is megpillanthatjuk,  ami igazolja az Nvidia RTX 3090 létezését, továbbá a 24 GB-nyi memóriát és az 5248 CUDA magot. A mellékelt képen picit letisztultabbnak tűnik az RTX 3090, mint a korábban kikerült képeken, de valószínűleg a végleges verzió egy kicsit eltér a dizájnváltozattól.

Ezzel egy időben kikerült egy kép a már végleges verziós RTX 3090-ről, a képen láthatjuk az elképesztő mennyiségű GDDR6X memóriát, egész pontosan 24 GB-nyi mennyiségről beszélünk. Ráadásul nem ez volt az egyetlen kiszivárgott újdonság. Korábban több gyártó Ampere kártyáira is rápillanthattunk már. Ezek közé csatlakozik az Inno3D, akik kártyái véletlenül megint rossz kezekbe kerültek, ennek örömére pedig előre ámulhatunk az óriási hűtőbordákon.

Nos, az Inno3D jól láthatóan komolyan vette a kártyák hűtését. A fentebbi képen a legdurvább iChill X4 hűtéssel szerelt RTX 3090 látható. A hatalmas méreten túl a kártyák áramfelvétele is jelentős lehet, ugyanis az RTX 3090 X4 esetén még a kártya oldalára is felkerült egy kisebb ventilátor, a kártya pedig a szivárgások szerint 350 wattos TDP-vel rendelkezik, amit ha tovább húznak, még akár a 400 wattos gyári fogyasztás is benne van a pakliban. Azt pedig nem lesz egyszerű halkan lehűteni.

A némileg szerényebb iChill X3 hűtés esetén már eltűnt oldalról a ventilátor és valószínűleg a hűtőbordák tekintetében is történt némi változás. Ezek mellé érkezik még a „Gaming X3” és a „Twin X2 OC” verzió. Ennek megfelelően az RTX 3090 és az RTX 3080 is három-három egyedi verzióban lesz elérhető az Inno3D standján, legalábbis a kezdetekben.

A felsoroltak közül a Gaming és a Twin X2 a legolcsóbb verziók, ezek jó esetben „csupán” 2,5 slotot fognak foglalni, ami ebben a kategóriában már alapnak számít.

Az Nvidia hivatalos bejelentése pedig ma délután érkezik, helyi idő szerint 18:00-kor kezdik meg a show-t, ami tart, amíg tart. Remélhetőleg nem fognak sokáig az idegeinken táncolni és hamar lerántják a leplet az új RTX-ekről!

Az árakat és a további infókat erre keresd:

Főszerepben az RTX 3080 és 3090 – Minden amit tudunk az új generációról

A leet.hu shopban épp akciós a Model O-!

×