Egy újabb rossz hír a Huawei szimpatizánsok számára.

Amíg idén jóval kevesebb új okostelefon talált gazdára, a Huawei-nek, ha egy rövid ideig is, de sikerült a csúcsra törnie a lojális kínai vásárlóknak hála. A gyártó persze jó ideje ott van már a legnagyobb nevek között, de úgy fest, hogy ez már nem sokáig lesz így, ugyanis épp az összeomlás szélén áll a cég.

Valószínűleg mindenki azonnal rávágja a fő okot, ez pedig a Trump adminisztrációhoz kötődő embargó, aminek hatályában az amerikai technológiát felhasználó vállalatok nem szállíthatnak a Huawei-nek szeptember 14-e után. A Nikkei Asia értesülései szerint épp ezért jelenleg eszeveszett kapkodás figyelhető meg a Huawei részéről: a gyártó megpróbál minél nagyobb raktárkészletet felhalmozni, hogy a türelmi idő lejárta után minél hosszabb ideig gyárthassanak készülékeket. Épp ezért folyamatosan tartják a kontaktot a beszállítókkal:

„Egyáltalán nem szokatlan a Huawei-nél, hogy hajnali 4-kor telefonálnak a beszállítókkal. Teljesen kaotikus a Huawei-nél a helyzet jelenleg.” – nyilatkozott a Nikkei forrása

Kép forrása: Huawei

A kínai vállalat 5G képes SoC lapkákat, WiFi, rádió és képernyőmodulokat halmoz fel. A raktárkészleteket az olyan gyártók termékeiből töltik fel, mint a MediaTek, Realtek, Novatek, RichWave, SK Hynix, Largan Precision, Sunny Optical Technology vagy épp a Samsung. A legfőbb probléma, hogy zárosan közeledik a szeptember 14-e, ami után elzárják a hardvercsapot a cég elől.  Így a legmodernebb processzor egy ideig a Mate 40-ben debütált Kirin 1000-es lesz a Huawei kínálatában.

A jelentések szerint a kínai gyártó raktárkészlete 2021 elejéig elegendő lehet, ezt követően viszont az elemzők szerint 75%-os visszaesés várható az eladások tekintetében.

Ez pedig könnyedén a padlóra küldheti a Huawei-t, hiszen a cég portfóliójában kiemelt helyen szerepelnek az okostelefonok eladások. Első ütemben kirúgásokra, átszervezésekre kell majd számítani, amennyiben továbbra is nyereségesek kívánnak maradni.

„Szinte lehetetlen, hogy Huawei és a beszállítói, megszabaduljanak az amerikai technológiától a közeljövőben.” – Nyilatkozott Jeff Pu a GF Securities technikai elemzője. Az elemző állítása szerint idén még képes lesz akár 195 millió eszközt leszállítani a Huawei a meglévő raktárkészletének köszönhetően, de jövőre jó esetben ez a szám mindössze 50 millióra fog rúgni, ami közel a negyede az idei éves spekulációknak.

A 2021-es év viszont a Huawei-en túl a cég beszállítóinak sem lesz túl rózsás, ugyanis hatalmas megrendeléstől esnek el.

A Huawei-nek egyszerűen nincs más lehetősége, mint betárazni és várni, hogy enyhüljön a politikai helyzet. Trumpék pedig könnyedén kivéreztethetik a vállalatot a jelenleg hatályos embargónak köszönhetően. Persze egy csapással véget is érhetne a kaotikus helyzet a kínai gyártó számára, amennyiben a Trumpék meggondolnák magukat, de erre jelen esetben vajmi kevés az esély.

×