Rossz hír a laptopvásárlók számára.

Honlap szeptember elseje, ami egyet jelent az iskolakezdéssel. Ezen apropóból a szülők igyekeznek mindent megadni az iskolás gyermekeik számára. Ezúttal viszont az Egyesült Államokban nem könnyű a szülők helyzete, ugyanis a tanítási intézmények általi túlrendelésnek köszönhetően gyakorlatilag kiürültek a megfizethető lapkészletek az egész országban.

Az Extreme Tech jelentései szerint komoly készlethiány áll fenn, amit a Dell, Lenovo és HP együttese megerősített. Mindez részben a COVID-19 járványnak köszönhető, részben pedig az Amerika-Kína között zajló kereskedelmi háború terméke, aminek végül a vásárlók isszák meg a levét. Az amerikai szülők aggodalmukat fejezték ki, ami miatt nem tudtak évkezdésre bevásárolni, ez pedig szélesítheti a diákok közötti digitális szakadékot, hiszen pont a megfizethetőbb modellek tűntek el a piacról.

A Lenovo Chromebookjai igen népszerűek az amerikai iskolák körében a kedvező árcédulának köszönhetően

Az iskolák szintén nincsenek túl rózsás helyzetben. Egy tanintézmény dolgozója számolt be az esetről, amikor is 5 000 darab Chromebookot szerettek volna rendelni a Lenovótól, viszont egy komponenst nem tudtak beszerezni Trump legújabb rendelete értelmében, így a HP-nál kellett megoldaniuk a vásárlást, akik október előtt már nem tudják szállítani a kívánt mennyiséget a hirtelen fellépő készlethiánynak köszönhetően.  Időközben pedig a használtpiac is rendesen fellendült, ugyanis az iskolák ezen platformokon is elkezdték behozni a kiesett megrendeléseket.

A készlethiányban nagy szerepet játszik az is, hogy időközben több kínai beszállító is felkerült a feketelistára, aminek értelmében az amerikai cégek nem üzletelhetnek az adott vállalatokkal, így alternatív forrásból kell hirtelen megoldaniuk az alkatrészek pótlását, ami sokszor egyáltalán nem olyan egyszerű, főleg egy kész konstrukció esetén. Az új szállítmányok ennek megfelelően több hetet is csúszhatnak.

Könnyen lehet, hogy hamarosan Európába és egyúttal Magyarországra is elér a készlethiány. Noha a Trump-féle szankciók hazánkban nem érvényesek, ennek ellenére elképzelhető, hogy nálunk is kiapadnak hamarosan a készletek, hiszen az amerikai raktárakat fel kell tölteni, de mindeközben az európai készletek is folyamatosan fogynak, hiszen itt is tartanak az iskolakezdési előkészületek. A gyártók persze külön európai és amerikai „kompatibilis” gépekkel is előállhatnak. Ez persze nagyban megnehezítheti a gyártási folyamatokat.

A Trump-adminisztráció nem könnyíti meg a gyártók helyzetét

Arról nem is beszélve, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúba idáig főként az amerikaiak szóltak bele, ha Kína is elzárja a chipcsapot, akkor jóval kellemetlenebb helyzetbe kerülhetnek az amerikai állampolgárok. Persze ezt valószínűleg azért nem lépték még meg, mivel így a kínai vállalkozókat is nehéz helyzetbe sodornák, de látva az Egyesült Államok kapálózását, könnyen lehet, hogy hamarosan elfogy a kínaiak türelme és behúzzák a vészféket. A kérdés csupán az, hogy mennyiben befolyásolná ez az európai piacokat.

Az viszont biztos, hogy előreláthatólag hetekig marad továbbra is a készlethiány, ami egyben áremelkedéseket hozhat magával, ami a megfizethető laptopok esetén különösen kellemetlen lehet. Csak remélni tudjuk, hogy hazánkra ez nem fog kiterjedni, de az elkövetkezendő hetekben minden kiderül.

A leet.hu shopban épp akciós a Model O-:

×