Egyetlen negyedév alatt többet nőtt az NVIDIA piacrésze, mint az azt megelőző kilenc hónapban összesen. És ez még csak a kezdet.

Kigurult a szokásos negyedéves jelentés a JPR műhelyéből, melyben a GPU háború résztvevőinek piacrészre vonatkozó adatait összesítették. A számok alapján az NVIDIA egyetlen negyedév alatt nagyobb fejlődést vert az AMD-re, mint az előző kilenc hónapban összesen.

A táblázatban 2019 második negyedévét, 2020 első negyedévét és a legfrissebb számokat, vagyis 2020 második negyedévét figyelhetjük meg. Jól látható tehát, hogy egy éve már a videókártya piac több, mint egynegyedét tudhatta magáénak az AMD. A cég 29%-a mellett az NVIDIA 71%-os piacrésze persze még így is óriási fölény.

Aztán jött a világjárvány, és az AMD nem hogy erősödött volna az NVIDIA leállásait kihasználva, hanem még ebből a kevésből is bukott egy nagyot.

2020 elején ugyanis már 71%-ról 75%-ra nőtt az NVIDIA, az AMD kárára. Ez ugyebár egy három negyedéves, vagyis 9 hónapos időszak, ennyi idő alatt nőtt tehát újabb 4%-ot a piacvezető NVIDIA. Aztán jött a második negyedév, az RTX 30-as széria bejelentésének hírei, és még tovább nőtt a különbség. A 9 hónap alatti 4%-os növekedés után az NVIDIA ezúttal csupán 3 hónap alatt nőtt 5%-ot!

Ezzel a 70-30 felosztásból újból egy 80-20 helyzet állt elő a videókártya háborúban, ami még tovább nőhet az új generáció érkezésével. Szeptember elején ugyanis bemutatják az új kártyákat, a korábbi generációk ára várhatóan csökkenni fog. Így pedig mind az aktuálisan legerősebb kártyára vágyó vásárlók, mind gépüket csak kevesebbért tuningolni vágyók is az NVIDIA felé fordulhatnak majd.

Nagyon úgy tűnik, hogy az AMD rosszabb helyzetben van, mint az elmúlt években bármikor. Valami nagyot kellene alakítania a kaliforniai cégnek, hogy újból felküzdje magát.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×