Olcsó 2.1-es hangrendszer, a Trust műhelyéből.

Az utóbbi időben a Trustnak egyre inkább sikerült felzárkóznia a nagyobb gyártókhoz. Mind minőségben, mind pedig dizájnban sokat fejlődött az elmúlt pár évben, az árcédula viszont továbbra is igencsak kedvező, épp ezért gyakran jön számításba, ha kevés pénzből akarunk valami jó terméket. Ezúttal egy olcsó 2.1-es hangfalrendszert néztünk meg, ami a Yuri 2.1 névre hallgat.

A gyártó dinamikus basszust és erőteljes hangot kínál, mindezt a 20 ezer forintos ársávban, így kíváncsian vártam a hangorkánt. Én első ránézésre inkább visszafogottnak mondanám a Yurit, egyáltalán nem az a kínai piacos sárkánydizájn uralkodott el, ami a konkurenseknél már bevett szokás. Ezt nem ciki kitenni az asztalra akár egy prezentáció esetén sem, egy laptop mellett meg külön jól mutat, bár az optimális hangzás érdekében inkább a földre érdemes elhelyezni a mélynyomót.

A hangfalak préselt fából készültek, a rács viszont már fém. Nos a visszafogott kinézet ellenére azért nem a minőség az első szó, ami eszembe jutott, miután átnyálaztam a hangkeltőket tetőtől-talpig. Jó, érthető, hiszen a felsőkategória töredékéért kaptuk meg a két szatellitet és a hozzá tartozó mélynyomót, de azért egy picit erre jobban is odafigyelhettek volna.

Az erősítőt a mélyládába építették, ráadásul a fő hangerőszabályzó is itt kapott helyett. Ezen a hangerő mellett a mélyet is állíthatjuk, továbbá van egy „ECO” nevezetű gomb is és itt tudjuk ki-be kapcsolni a készüléket. Amennyiben nem az asztalra rakjuk ki a mélynyomót, úgy elég kényelmetlen ez az elrendezés, de szerencsére mellékeltek egy külső hangerőszabályzót is, aminek segítségével azért finomhangolhatjuk a Yuri hangerejét.

Hang

Ezennel el is érkeztünk a hangszórók legfontosabb tulajdonságához, viszont óva intenék mindenkit attól, hogy első hallgatózás után elítélje a Yurit. A hangszórókat ugyanis a motorokhoz hasonlóan be kell járatni. Ez hangszórótól és terheléstől is függ, egy 12-24 órát ajánlott járatni még az előtt, hogy véleményt mondanánk róluk és ez a Yurira hatványozottan igaz, ugyanis első hallgatózásra egyáltalán nem vett le a lábamról. Pár nap elteltével viszont kezdett magához térni a kicsike és elképesztő magasságokig emelkedett, képletesen persze.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a mélyládán található basszus potméter elképesztő módon képes befolyásolni a hangképet. Ez jó hír lehet a bassheadeknek, akik epekednek a basszusért, de egyébként egyszer kell belőni „tökéletesre” utána pedig nem kell piszkálni. Én őszintén szólva kedvelem a basszust, persze nem túlzottan. Számomra a „V” alakzatú EQ-nak a legbarátibb a hangja, ennek megfelelően valahol a 7/10-es fokozatnál találtam meg az ideális beállítást. Nem mellékesen a hangkeltésért egy Creative X-Fi HD felelt, amivel sikerült a Yuriban lévő teljes hangskálát kihajtani.

A tökéletestől igencsak messze járunk, de egy 20 ezer forintos hangszóróról beszélgetünk, így nem is az volt az elvárás, hogy eldobjuk az agyunkat. A várakozásokat viszont magasan sikerült felülmúlnia a kis 2.1-nek, a hangkép ugyanis akkor sem esett össze, amikor több hangszer jött be a képbe és kicsit magasabb hangerőn próbáltuk kihajtani a Yuriban rejtőző állatot.

Basszus? Az van bőven.

Ellenben a magasokat keveselltem, de lévén egy két utas rendszerről van szó, ez már csaknem borítékolható volt. Persze nem azt jelenti, hogy teljesen hiányoznak és a közép/mély dominál, de azért bőven elfért volna még egy magas hangszóró. A basszussal és a dinamikus hangzással viszont tényleg nem csak dobálózott a gyártó, valóban elképesztő jól szól a mély, főként ha az asztal alá bepattintjuk, az elég sokat dob a hangzáson, persze ez a terem akusztikájától is függ.

A jópofa hangelosztó

A hangot megpróbáltuk rögzíteni, de sajnos a koncertekhez hasonlóan elég nehéz átadni mikrofonon azt, ahogy valójában is hangzik a rendszer. Ezek figyelembe vételével hallgassátok a következő mintákat:

Lana Del Rey – Summertime Sadness

Kevin Morby – Parade

Machine Gun Kelly – I Think I’m Okey 

Red Hot Chili Peppers – Scar Tissue

 

Úgy gondolom a felvételeken is átjön valamennyire, hogy itt bizony a mélyből nem spórolt a gyártó. Élőben pedig a dobozhangtól sem kell tartanunk, bár a tér azért lehetne nagyobb, de tekintve a hangszórók méretét, elég sokat sikerült kihozniuk, főleg az árát is figyelembe véve. A mélyből persze akármikor lejjebb vehetünk, a hátsó potméter segítségével, egy dolgot viszont sehogy sem tudunk megkerülni, ez pedig a készülék alapzaja, ami a zenék után azért eléggé feltűnő.

Mutatom mire gondolok:

 

Ez feltehetőleg az erősítő hibája, ugyanis próbáltam másik kábellel is, de nem igazán jártam sikerrel. Aztán megnéztem úgy, hogy a kábeleket kihúztam és utána is megmaradt a konstans sistergő hang, ami egy filmnézésnél vagy játéknál egyáltalán nincs meg, hiszen olyankor nem hallani, viszont amikor az asztalon téblábolunk, úgy már zavaró tud lenni. Aki a hasonló zajokra allergiás, az biztos nem fogja díjazni a Yuri 2.1 ezen tulajdonságát, pedig amúgy nagyon egyben van az egész.

A mély teszi a dolgát

Jut eszembe, próbáltam az ECO módot is, de harci kutya legyek, ha van bármi hatással a zenére. Lehet, hogy kevesebbet fogyaszt, az elnevezéstől ezt várná az ember, de fogyasztásmérő hiányában ezt nem tudtam letesztelni, de őszintén szólva én nem hiszek benne, hogy bármit is csinálna.

Jelenleg 22 ezer forintos áron kapható, ehhez képest pedig elképesztő dinamikus hangzást nyújt. A hangerő pedig már-már sok is, egy panelházban például biztosan nem díjaznák a szomszédok, ha 50% feletti hangerőn használjuk. Őszintén szólva én is vártam már, hogy kopogjanak, ami a csodával határos módon nem történt meg, persze az is lehet, hogy csak én nem hallottam. Mivel a mélyet magunk szabályozhatjuk, így azoknak sem kell visszariadniuk, akik a flat hangzást kedvelik, de az érces magasokat egyszerűen el kell engednünk, így aki őrjítő magasokra vágynak, azoknak el kell engedniük a Yurit.

Összefoglalás

Kevés pénzért sok mély? – Trust Yuri 2.1 teszt


Szerzői értékelés

7

A dizájn kellemesre sikeredett, bár az anyagminőségre kicsit jobban is odafigyelhettek volna. A 20 ezer forintos kategóriához képest meglepő hangerőre képes, a 60 wattos RMS tényleg harap, ráadásul a dinamikával sincsenek gondok. Mélyeivel egyszerűen elkápráztat, így aki különösen sok basszussal megáldott hangrendszerre vágyik, az jó helyen keresgél. A magasok nekem azért hiányoztak és a készülék alapzaja egyszerűen zavaró. Ettől eltekintve szerintem jó választás egy átlagos gamer PC vagy akár tévé mellé, persze csak akkor, ha nem zavar az alapzaj.

olcsó

jó hangzás, főleg az árához képest

tiszta

elképesztő mély

kellemes dizájn

hangerő

jópofa a dobozban rejlő fejhallgató elosztó

alapzaj

anyagminőség

a magasok hiánya

Olvasói értékelés

9

×