Az RDNA 2, azaz a „Nagy Navi” és az Ampere esetén sem spórolnak a gyártók a memóriamodokkal.

Nemrég az Nvidia végre bedobott egy titokzatos dátumot, ahol valószínűleg az új RTX 3000-es szériát fogják leleplezni, ahogyan azt a szivárgások korábban megjósolták. A megjelenéshez közeledve pedig gyakorlatilag egymást váltva szivárogtak ki az újonnan debütáló kártyákon helyet foglaló memóriamodulok méretei.

Az Nvidia esetén négy külön méretről számoltak be:

egy 24 GB-os, egy 20 GB-os, egy 11 GB-os és egy 10 GB-os RTX modell érkezik, lefedve ezzel a közép és felső kategóriát.

Itt pedig nem a Quadro kártyákra gondolunk, hanem a RTX 3000-es széria patinás példányairól esett szó. Az persze korántsem biztos, hogy ezeket mind egyszerre leplezi le az Nvidia, hiszen általában elsőként csupán a felső kategóriát szokták bemutatni, ezt követően fokozatosan várhatóak majd az alsóbb szegmensbe szánt darabok.

Az első nemhivatalos RTX 3080 renderek egyike

 

Korábban volt egyébként arról is szó, hogy a legerősebb Ampere 48 GB-nyi memóriát vonultat fel. Nos, az valószínűleg a Quadro RTX A8000-est modellt takarja, ugyanis a nemrég bemutatott Nvidia A100-akat is „csupán” 40 GB-nyi HBM2 memóriamodullal szerelték.

Az AMD-féle RDNA2-es specifikációiról egy belsős informátor számolt be:

állítása szerint a „Nagy Navi” széria egyelőre csupán két kártyából áll, ezeket pedig 12, illetve 16 GB-nyi memóriával szerelik.

Az AMD esetén inkább a kiemelkedő ár/érték mutatóra számíthatunk az előzetes szivárgások alapján, ami a felsőkategóriás kártyák vásárlóit valószínűleg kevésbé érinti, viszont aki megelégszik az RTX 2080/2080 Ti teljesítményével, annak mindenképp érdemes megvárni, amíg az AMD le nem leplezi az új RDNA 2 szériát. Ez várhatóan szeptember-november környékén fog megvalósulni.

Persze fontos kiemelnünk, hogy mindezen információkat érdemes fenntartásokkal kezelni, 100%-ig biztosak csak a bejelentést követően lehetünk. Épp ezért is várjuk, hogy mit fog bemutatni az Nvidia.

Ezt olvastad már?

Megvan mennyivel lehet erősebb az RTX 3080 az RTX 2080 Ti-nál

×